Riigi Kinnisvara juhatuse esimees Tiit Ottis ei tõsta esmaspäeval isegi peaaegu häält ajakirjanikke tuubil täis pisikeses toas, kus puudub ventilatsioon. Ta näib väliselt rahuliku ja võibolla isegi leebe mehena. Ei mingit väikest Napoleoni, vähemalt esmapilgul.

Ometi on nende kuudega, mil Ottis on töötanud rahandusministeeriumi maja 12. korrusel, Riigi Kinnisvara asukohas,  sealsed luitunudrohelised seinad olnud tunnistajaks tegevjuhi tülidele nii alluvate kui oma ülemuse Kalev Kalloga.

Selle aasta algul lahkus Riigi Kinnisvarast paari kuuga töölt kogu ehitusosakond, neist viimane mineja oli ehitusosakonna juhataja Ivo Milli (41).

“Tiit Ottise tulekuga tekkis Riigi Kinnisvarasse kaks võimalikku arvamust,” sõnab Milli Ekspressile. “Need on Ottise arvamus ja vale arvamus.”

Praegune OÜ Olev Ehitus juhatuse esimees Meelis Muuk-Adrat (39) läks Riigi Kinnisvarast ära ehitusosakonna projektijuhi kohalt.

2003. aasta lõpus valiti Muuk-Adrat riigifirmas Aasta Töötajaks.

Mõlemad mehed tegelesid läinud aastal RKASis Kärdla piirivalvekordoni maja ümberehitamise projektiga.

Tänavu aprillis viis Ottis selle asja kohta materjalid Põhja prokuratuuri.

Põhja ringkonnaprokurör Natalia Miilvee: “Tiit Ottise nimel on saabunud meile kuriteoteade riigihangete seaduse normide rikkumise kohta kevadel 2004 Kärdla piirivalve kordoni ehituse käigus. Selle alusel on alustatud kriminaalmenetlus.”

Tegu on spetsiifilise ja mahuka kriminaalasjaga. Ühtki võimalikku süüdlast prokurör Miilvee esialgu nimetama ei soostu.

***

Ometi räägib Riigi Kinnisvara juht täna üpris otsesõnu, et just see pisikese Kärdla ehitus ja sellega seonduvad jamad võib olla põhjus, miks läinud nädalal kuulid tema ümber vihisema hakkasid.

Esmaspäeval teatas ta kaamerate ees reedehommikuse tulistamise võimalikke tagamaid kirjeldades: “Mis võib olla see niisugune ajend, on küll see, et osade riigi kinnisvara endiste töötajate suhtes on algatatud kriminaalasi.”

Avalikult Ottis ise Millit ja Muuk-Adratit ei nimeta. Kuid ikkagi tähendab RKASi pealiku jutt sisuliselt eksalluvate süüdistamist palgamõrva tellimises. Kärdla-versiooni rääkis ta ka politseis ülekuulamisel.

“Minu meelest võiks selliseid avaldusi teha Kroonikale ja mullivanni õhkkonnas,” ütleb Ivo Milli. “Siit on näha püüd end üle tähtsustada.”

“Väga rasked väljaütlemised,” sõnab ka Muuk-Adrat. “See pole tõsine jutt. Neid lahkhelisid tekib ja neid lahendatakse läbirääkimiste teel. Selle pärast kedagi laskma hakata… See on ju tegelikult õudne, mis juhtus!”

Direktor Udam valis poole

Riigi Kinnisvara juhatuse liige, haldusdirektor Elari Udam asutas mullu erafirmat koos praeguseks RKASist lahkunud töötajatega, kelle seas on ka samad mehed, kelle tegevuse kohta Kärdla piirivalvekordoni projektis juhatuse esimees Ottis materjalid tänavu kevadel prokuratuuri esitas.

Osaühingu Property Advisor asutasid septembris 2004 RKASi töötajad Udam, Taivo Kendla, Ivo Milli ja Meelis Muuk-Adrat ning OÜ Uranos võrdselt 8000krooniste osadega. Uranose taga on endine RKASi juhatuse liige Heino Viik.

“Tegime oma firma selleks puhuks, kui tuleb töölt lahkuda,” kinnitab Milli.

Property Advisori põhikirjas on kõikvõimalikud kinnisvaraga seotud tegevused.

Praeguseks on Udam osanike ringist väljunud ja osad on ümber jagatud. Endiste kaasosanike hinnangul oli tal sisuliselt valida, kas jääda tööle RKASi või osaleda firmas.

“Olen sellega kursis, et Udam oli üks asutajaid,” kinnitab ülemus Ottis. “Kuid ta tuli sealt ära ja seega ma ei näe probleemi.”