Uue töö üksikasjadest äärmiselt huvitatult istus maheda olekuga endine Lõuna-Korea välisminister tükk aega peadpidi koos Kofi Annani lahkuva kabinetiülema Alicia Bárcenaga.

"Palun kirjeldage mulle näiteks peasekretäri tavalist tööpäeva," avaldas külaline soovi. Alicia Bárcena seletas, et harilikult algab päev kell üheksa koosolekuga, millel osalevad lähimad nõunikud. Vestluskaaslane katkestas teda sedamaid. "Kell üheksa?" kordas ta üllatunult. "Miks mitte kell kaheksa?" Endine kabinetiülem kogeles vastuseks, et tegelikult polegi tööpäeva hilisel algusel muud põhjendust kui see, et tund aega varem on maja täiesti tühi.

Oktoobrist saati, kui Julgeolekunõukogu otsustas ühel häälel määrata maailma uueks esidiplomaadiks Ban Ki-Mooni, on võimuvahetuse üksikasjade osas valitsenud saladuslikkus, mis on paljud ÜRO ametnikud vägagi kihevile ajanud. Mida uus juht kõigepealt teeb? Kui palju inimesi toob ta väljastpoolt maja? Mis mees ta üldse on?

Teatav pinevus peaks olema mõistetav. Kofi Annan, kes jõulueelsel reedel nii mõnegi kolleegi pisarate saatel peasekretäri kabinetist välja kolis, võttis maailmaorganisatsiooni juhtimise üle kümme aastat tagasi ja vedas seda kaks ametiaega järjest.

Bani tulek tähendab ÜRO-le esimest tõelist võimuvahetust pärast 1991. aastat, kui Kairost saabus peakorterisse uus nägu Boutros-Ghali.

Kui Ban Ki-Moon ongi oma kavatsusi vaka all hoidnud, siis ei tähenda see vastupidi mõningatele arvamustele, et ta saabuks ettevalmistamatult.

1. jaanuari hommikul sõidab 38. korrusele uue peasekretäri umbes viieliikmeline lähim nõunikering, kuhu kuuluvad Souli välisministeeriumist ja USAs asuvatest Lõuna-Korea saatkondadest kutsutud spetsialistid. Vaatamata sellele, et on puhkepäev. Siseringi mitteametlik ülemus on peasekretäri energiline "parem käsi", diplomaat Won Soo-Kim. Nõunike töö on valmistada ette peasekretäri sissekolimine järgmise päeva varasel hommikutunnil.

Fakt, et tegu on töörügajaga, ei peaks kedagi üllatama. Ban Ki-Mooni kodumaal üha levivate legendide hulka kuulub lugu sellest, kuidas ta pärast Korea sõda noore mehena Chengdu lähedal külas elades kõndis iga päev maha kümme kilomeetrit väetisetehasesse, et sealsetelt töölistelt inglise keelt õppida. Kui julgeolekunõukogu valmistus uue peasekretäri valimiseks, hakkas ta õhtuti võtma prantsuse keele tunde, kartuses, et Prantsusmaa võiks muidu tema kandidatuuri tõkestada. Tema päevakava on kirja pandud viie minuti täpsusega.

Omal kohmakal kombel on Ban püüdnud suletuse muljet pehmendada huumoriga. Nädal enne esinemist ÜRO korrespondentide galaõhtul detsembris sai ta kätte oma kõne mustandi. See nõudis üksjagu julget pealehakkamist, sest üks osa kõnest tuli ette kanda lauldes. Ürituse eel Pariisis viibides tegeles ta omaette olles pidevalt harjutamisega.

Kui tähtis päev kätte jõudis, kiskus asi ikka rappa. Salm läks segamini, aga tulevane peasekretär alustas uuesti otsast peale. Sõnad olid kirjutatud t untud jõululaulu "Santa Claus is Coming to Town" viisile. "I'm making a list, I'm checking it twice, I'm going to find out who's naughty or nice. Ban Ki-Moon is coming to town!"

Teine tuntud nali sai alguse Bani ja tema abikaasa Yoo Soon-Taeki paar nädalat varem toimunud külastusest ühte Manhattani kinno, kus linastus "Casino Royale". Ban teatas: "Minu nimi on Ban. Mitte James Ban. Aga null seitsmendal ma tulen." Kohal olnud ajakirjanikud tegid viisakusest naerugrimasse, aga Lõuna-Koreas tekitas juhtum üleüldist lusti ja lehed ristisid Bani "libedaks angerjaks".

Ent nüüd on aasta null seitse pärale jõudnud ja naljal lõpp. Kiiremas korras peavad jätkuma organisatsiooni takerdunud reformid, tuleb leida võimalusi administratsiooni struktuuri kaasajastamiseks ja kõrgemate ametnike rotatsiooni tagamiseks ning kolmandaks parandada sekretariaadi ja ÜRO liikmesriikide pingelisi suhteid.

Viimane neist ülesannetest eeldab erilist tähelepanu nigelale vahekorrale Washingtoniga. Bani meeskonna lähimate kontaktisikute hulka kuulubki juba Bob Orr, peasekretäri abi strateegilise planeerimise alal, kes on abielus lõunakorealannaga. Teine Bani siseringi nihkunud ameeriklane on New Yorgi Columbia ülikooli ÜRO-spetsialist Ed Luck. Detsembris käis Ban ka Washingtonis, kus kohtus mõjuvõimsa endise USA saadikuga ÜRO juures Thomas Pickeringiga.

"Ta rääkis reformide vajadusest ja oma kindlast kavatsusest need ellu viia," märkis Pickering kohtumise järel.

Et Ban Ki-Mooni ümber koguneb - vähemalt esialgu - lõunakorealastest koosnev oma ring, on vältimatu. Sedavõrd suure vastutuse puhul on mõistetav, et peasekretär tahab enda läheduses näha inimesi, keda ta usaldab.

Kuuldavasti peab Ban Ki-Moon ÜROd liiga õhukeste seintega asutuseks, mis aga ei tähenda, et ta alahindaks suhteid ajakirjandusega. Vastupidi - juba praegu on ta kutsunud oma meeskonda vähemalt ühe USA laiatarbemeedias hästi tuntud inimese. Pressišefi ehk organisatsiooni uue esindusnäo kohta on pakutud Michelle Montasele, kes varem juhtis Haiti suurimat raadiojaama, pärast 2003. aastal riigist põgenemist aga on töötanud ÜRO raadio reporterina. (Montase abikaasa Jean Dominique juhtis sama Haiti raadiot 2000. aastani, mil ta mõrvati.)

Veelgi olulisem - eriti välisriikide valitsuste seisukohalt - on see, kellega mehitatakse allasutuste ülemate ja peasekretäri asetäitjate kohad, mida on ühtekokku sadakond. Enamiku praeguste tippametnike töölepingud lõpevad veebruaris. Ban võtab aga ilmselt otsustamiseks aega, sest enne seda kavatseb ta teha ümberkorraldusi ÜRO allasutuste struktuuris - kuuldavasti geograafilistel alustel.

Samas on organisatsioonis terve hulk Annani-aegseid kõrgemaid ametnikke, kes tahavad iga hinna eest oma kohta säilitada ja istuvad praegu nagu sipelgapesas.

Väike nõuanne: ärge mingil juhul alahinnake Ban Ki-Mooni. Ja mis peamine - tulge tööle enne kella üheksat.

Ban Ki-Mooni suured kondiproovid

  • Darfur
    ÜRO-l pole õnnestunud veenda Sudaani valitsust konflikti lõpetama: valitsusväed pommitasid Darfuri vahetult pärast Aafrika Liidu rahuvalvejõudude juhi külastust. Lisaks otsustas ÜRO, et rahukaitsjate saatmine naaberriiki Tšaadi pole otstarbekas.
  • Põhja-Korea
    Endise välisministrina on Ban pakkunud end vahendajaks Põhja-Koreaga peetavatel läbirääkimistel, millega aga karmi joont ajav Bushi valitsus ei pruugi leppida.
  • Iraan
    Tekkimas on uus konflikt tuumaprogrammi küsimuses, kuna Teheran keeldus järgimast jõululaupäeval vastu võetud ÜRO resolutsiooni. Julgeolekunõukogu aga hoiaks peasekretäri sellest küsimusest parema meelega eemal.
  • ÜRO reform
    Raske on ennustada, kuidas reforme lubanud Banil õnnestub otsustusprotsessi lihtsustamist maha müüa oma õigustest kinni hoidvatele liikmesriikidele.