Neljapäeval andis Eesti Teadusajakirjanike Selts Soosalule üle esimese teadusajakirjanduse sõbra auhinna, keraamik Piret Kändleri skulptuuri “Ökul”. Alati sisukate kommentaaride, aga ka avatuse ja sõbralikkuse eest. “See on tõesti hästi meeldiv üllatus,” ütleb Tehnikaülikoolis ja Eesti Geoloogiakeskuses töötav Soosalu. “Tulin Eestisse alles neli aastat tagasi. Soome aktsent on sees — aga vist tõesti olen ühiskonnas hästi vastu võetud. Olen siis püüdnud tegutseda ja ka omalt poolt midagi tagasi anda. Selgitada neid asju, mida tean.”

Soosalu on teadlasena pikemalt tegutsenud nii Helsingis, Islandil kui Cambridge’i ülikooli juures. Lisaks Eesti ajakirjanikele tülitavad teda geofüüsika asjus sageli ka Soome Yleisradio asjamehed.

“Märkasin juba ülikoolis, et parimad teadlased suudavad asju seletada väga lihtsalt,” mõtiskleb Soosalu. “Keerulise jutu taha peidab end tihti see, kes tegelikult teemat ei valda. Et “ütlen peenemate sõnadega, võhik ehmatab ära ja ei julge küsimusi esitada”.”

1944. aastal põgenes Soosalu isa Eestist Soome. Huvi Eesti vastu tekitaski temas just see isiklik seos — aga ka võimalus uurida Eesti maakoore sügavamaid kihte.