50 kaamerasilma jälgimas
Alates 6. maist, s.o kolm nädalat enne lõppkontserti, on Euroopa kõige suurema telesaate toimumispaik kõrgendatud turvakontrolli territoorium. See on sama range vaatluse all nagu rahvusvaheline lennuväli.
Saku Suurhalli sisenedes tuleb läbi teha tõsine kadalipp. Iga saabujat tervitavad metalliotsijaväravad ning röntgenaparatuur. Kui vaja, vaadatakse üle käsidetektoriga.
“Sisse tuua on üritatud külmi ja veel külmemaid relvi ning süttivaid aineid,” räägib Eurovisiooni turvašeff Urmas Piir firmast Falck Eesti, kuid jätab saladuseks, mida täpselt.
Sissepääsu juurde paigutatud kaamera võtab linti kõik, kes ja millega väravatest läbi üritab saada. Kokku on Eurovisioonil üleval umbes poolsada kaamerat.
Kontroll on nii kõva, et halli territooriumil ei saa liikuda sammugi ilma kaelakaardi või erimärgistuseta. 

Võimalikud pullimehed jäävad ukse taha?

Suurhalli territoorium on jagatud mitmeks turvatsooniks, kuhu pääsevad ainult valitud näod. Kaardi numbrist ja värvist sõltub, millisesse täpselt. Kõige kõvemad on organisaatorite musta värvi kaardid numbriga 9. Selliste omanikel on õigus ka teisi isikuid kinnistesse tsoonidesse eskortida.
Koos esinejate. delegaatide ja personaliga on Eurovisiooni kontserdipaika akrediteeritud üle 3500 inimese. Neile tulevad nädala lõpus lisaks tuhanded kontserdikülastajad. Akrediteerunute nimed on turvajad tähelepanelikult läbi sõelunud. Võimalikud segadusetekitajad ja endised pullimehed on jäetud ukse taha. (Vt ka kõrvallugu.)
Kinnitamata andmetel on igasuguseid turvajaid Saku Suurhallis kokku 700 ning Eurovisiooni turvaeelarve jääb 10-20 miljoni krooni vahele.
Ainuüksi peavärava juures peab kontserdipäeval valvet 56 turvameest. Pluss veel valvureskordid värava ees ja taga. Mitte ühelgi Eestis toimunud üritusel pole varem olnud nii tugevat turvaarmeed. Turvajate tuumiku moodustavad Falcki töötajad, kelle täpset arvu ja koosseisu ei avalikustata. Falckiga sõlmitud lepingu maht jääb alla nelja miljoni krooni.

Territooriumile püüti sokutada kahtlasi pakke

Ettevalmistusperioodi jooksul proovisid korraldajad ise kaitsemeeskonna valvsust ning püüdsid territooriumile sokutada kahtlasi pakikesi.
“See oli taktikaline käik,” räägib turvašeff Urmas Piir. “Sisse viia üritati täiesti erinevaid asju – aga kõik nad võeti vahele!” rõõmustab Piir.
Kinnitamata andmetel on rikkumiste – peamiselt alkoholi tarbimise – tõttu minema kupatatud neli Eurovisiooni tehnilise meeskonna liiget.
Lauluvõistluse peakorraldaja Juhan Paadam räägib noorest SL Õhtulehe ajakirjanikust, kes proovis salaja pääseda üle aia valvekoeri pildistama. Ametisse tõsiselt suhtuvad turvamehed kohtlesid noort reporterit nagu ohtlikku terroristi. Palju ei puudunud, et õblukesele neiule oleks valvekoerad kallale ässitatud.
Põhjus, miks Suurhall enne Eurovisiooni kuuks ajaks kinni pandi (ka korvpalli meistriliiga finaalid peeti mujal), on valgussüsteemi ja lava ehitamise kõrval seotud just turvamisega. Peoperemehed ei karda niivõrd islamiterroristide rünnakut, kui üksikuid hulle, kellel pole mõttes midagi kurjemat kui kas või otsesaate ajal palja tagumikuga üle lava lipata ja hoobilt kuulsaks saada.
Turvameetmeid on üle vaadatud ka esinejate majutuskohtades. Enesetapjaterroristidega hellaks tehtud Iisraeli delegatsioon pidas vajalikuks siiski kaasa võtta oma turvamehed, kelle arvu ja tausta ei avalikustata.
Peale seninägematu turvaarmee ja 13 valve- ning pommikoera viibivad pidevalt platsil ka Kaitsepolitsei töötajad, kelle ülesannet Eurovisioonil ei oska kommenteerida ka turvaülem Piir. Oletada võib, et nende ülesanne on siiski terrorismivastane valmisolek.
Kontserdi korraldajate side eest hoolitseb endine valitsusside ehk RIKS, kelle ülesanne on tagada häirimatu ühendus ka kriisiolukorras.

Kõik süsteemid topelt – nagu kosmoselaevas

Kahe aasta eest, kui Eurovisiooni lauluvõistlus toimus Kopenhaagenis Globen Arenas, rääkis võistluse tollane turvajuht Bruno Järlestad, et kõige rohkem kardab ta tuld.
Sama ütlevad turvamehed siin. Aga pidevalt on Suurhallis kohal kaks Päästeameti inspektorit. Saatepäeval on valmis tuletõrjeauto ning spetsiaalse suitsusukeldumise varustusega pritsimehed. Peale kõikvõimalike jõustruktuuride esindajate viibib pidevalt kohal valvearst.
Kui palju on eridemineerijaid? Räägitakse paarist inimesest.
“Meil ei ole paar eridemineerijat – vaid lausa paar gruppi eridemineerijaid!” ütleb Piir.
Eurovisiooni tegevjuhi Tarmo Krimmi sõnul võib vähimgi vigane pisiasi käima lükata saatusliku ahelreaktsiooni. Seni suurim oht etenduse õnnestumisele, millest korraldajad on julgenud avalikult rääkida, on tehniline rike – näiteks voolukatkestus. Seetõttu on kõik elektroonilised süsteemid nagu kosmoselaevas kahe- kui mitte kolmekordselt dubleeritud. Peale hääletussüsteemide on varuks isegi õhtujuhid. Kes on varu-Peebo ja varu-Matvere juhuks, kui staaridega peaks enne tähtõhtut midagi juhtuma, on ürituse üks paremini hoitud saladusi.
Võistluspäeva varahommikul on Suurhall kõigile, ka tehnilisele meeskonnale suletud. Siis toimub viimane pommikontroll. Lõppkontsert ei ole ainult kolmetunnine etendus 300 miljonile televaatajale, kus iga apsakas otsesaates välja paistab. Publiku hulgas istub ka arvulkalt kodu- ja välismaiseid tipp-poliitikuid. Näiteks peaminister Siim Kallas ja Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen, samuti hulk prominente nagu Vene estraaditäht Filipp Kirkorov.

Kriisiolukorras kopteriga telemajja?

Kui Saku Suurhallis peaks 25. mai õhtul toimuma kapitaalne katkestus, rünnak või katastroof, on korraldajatel välja töötatud protseduurireeglid, kuidas ürituse võtmeisikud toimetakse võistluse häältelugemise ajaks telemajja. Maja 4. stuudiosse on ehitatud tagavaralava, mis on suuteline telemaratoni lõpule viima. Üks vahendeid saatejuhtide toimetamiseks sinna võib olla helikopter, ütleb Urmas Piir.
Sellise erakordse kriisi puhul näidatakse televaatajatele reede õhtul salvestatud peaproovi videolinti.
Eurovisiooni-nädalal on kõrgendatud turvanõudeid ka ETV peahoones. Pääslatesse lisandusid täiendavad Falcki turvamehed ja näiteks ühtki pakki ega kirja enam valvelauas hoiule ei võeta. Kõik saadetised on vaja isiklikult adressaadile üle anda.
Eestlased muretsevad isegi selle pärast, et kauged külalised kõhutõppe ei nakatuks. Lauluvõistluse eel teevad tervisekaitseametnikud kontrollreide just neisse söögikohtadesse, kuhu Eurovisiooni külalised kõige tõenäolisemalt võivad sattuda. Ka toit peab olema turvaline.

Siseminister lõi Eurovisiooni ajaks eristaabi

3. mail kirjutas siseminister Ain Seppik alla Eurovisiooni turvalisuse tagamise kavale, millest suur osa on avalikkusele salastatud. Teada on, et siseministeerium lõi Eurovisiooni ajaks eristaabi, kus töötavad politseinikud, päästjad ja arstid on valmis tegutsema, kui turvafirma hätta jääb.

Ministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Kalev Timbergi sõnul kasutab staap esmareageerimis- ja reservjõude, mis astuvad tegevusse ainult ohu korral.

Eurovisiooni ideaalseks õnnestumiseks tehakse peaaegu niisama kangelaslikke pingutusi nagu olümpiamängude purjeregati ajal 1980. aasta suvel. Pealinna 1200 politseinikule on selleks nädalaks appi toodud kolleegid mujalt Eestist ning ametis on 250 lisapatrulli. Kesklinnas töötavad märkamatult ka erariides politseinikud. Eesmärk on tänavakuritegevust Tallinnas võistluse ajal võimalikult vähendada.

Kõmumehed Ken & Tolk smugeldavad end Eurovisioonile BBC koosseisus?

Eurovisiooni lauluvõistlusele 25. mai õhtul Saku Suurhalli ei lubata kõmulise Esto TVga kuulsaks saanud Rain Tolki ja Ken Saani.

Tolgi sõnul tõi Eurovisiooni korraldustoimkond neile põhjenduseks võimaliku segaduse või metsikuse korraldamise.

“Me ei kavatse jätta kivi kivi peale. Saade tuleb niikuinii,” räägib Rain Tolk.

Ekspressini jõudnud informatsiooni, et Ken & Tolk saabuvad Eurovisioonile BBC (maailma tuntuima avalikõigusliku tele- ja raadiokompanii) võtterühma koosseisus, Tolk ümber ei lükanud, aga ka ei kinnitanud.

Sügisel valmib Kenil & Tolgil koostöös režissöör Andres Maimikuga saade Eurovisioonist. Tolgi sõnul on kokkulepped saate eetrisse minekuks juba olemas.