Postitus ilmus inglise keeles ning selles ei mainita kordagi president Donald Trumpi nime.

Ekspress tõlkis Melville avalduse eesti keelde ja avaldab selle täispikkuses alljärgnevalt:

„On sobiv hetk kõigile oma sõpradele teatada, et kuu aja pärast, 29. juulil lahkun ma Eestist, et välisteenistusest erru minna ja alustada pärast 33 aastat avalikus teenistuses uut elu eraisikuna.

Ma olen alati imetlenud oma kolleegide professionaalsust, kui nad on parteipoliitikale vaatamata toetanud Ameerika Ühendriikide valitsuse poliitikaid sellisena, nagu neid on sõnastanud ja suunanud meie valitud juhid ja nende administratsioonid.

Välisteenistuja DNA on programmeeritud neid poliitikaid toetama ja algusest peale on meid koolitatud, et kui kunagi peaks saabuma punkt, kus seda enam teha ei suudeta, eriti veel siis, kui ollakse vastutaval ametikohal, siis on auväärne ametist lahkuda. Olles teeninud kuue erineva presidendi ja 11 erineva riigisekretäri (välisministri) alluvuses ei uskunud ma siiski kunagi, et asi läheb minu jaoks nii kaugele.

Ma usun ja olen seda ka palju kordi öelnud, et rahvuslikud huvid ei muutu, kui muutub võimulolev administratsioon. 70 aastat tagasi ütles senaator Vanderberg kuldsed sõnad, et (Washingtoni) "poliitilised mängud peavad lõppema seal, kus algab ookean". Lõviosa oma karjäärist olen ma tegelenud USA-Euroopa suhete ja teemadega ja ma olen alati olnud väga uhke USA rolli üle maailmasõjajärgse sellise Euroopa ülesehitamisel, mis oleks ühtne, vaba ja kus valitseks rahu. Alates Marshalli plaanist ja läbi kogu külma sõja kuni viimase ajani välja on Euroopa integratsiooni toetamine olnud USA välispoliitika keskne element, mis otseselt toetab demokraatiat, rahu ja õitsengut.

Euroopa Liit ja NATO on selle poliitika oivalised ja elutähtsad viljad ja maailm on tänu neile palju, palju parem paik. Ma usun seda üdini.

Ja kui nüüd USA president ütleb, et Euroopa Liit on "loodud vaid selleks, et Ameerika Ühendriike ära kasutada, et rünnata meie hoiupõrsast" või et "NATO on sama halb kui NAFTA", siis ei ole see ainult faktiliselt vale, vaid kinnitab ka, et nüüd on mul aeg minna.

See ei eelda minult mingit vaprust, sest mina olen välja teeninud täispensioni, erinevalt paljudest minu sõpradest, kes on lahkunud aumehelikult varem ja ilma selleta. Tõde on, et olen Tallinnas teeninud täisaja ning olen kavatsenud erru minna enda järeltulija määramisel. Kuna aga praegu kedagi selle ametikoha jaoks silmapiiril ei ole, oleks ma võinud siia jääda veel paljudeks kuudeks.

Ma tõepoolest armastan Eestit, siinseid võrratuid inimesi ja imeilusaid maastikke. Tallinn on üks kenamaid linnu kogu maakeral ja mul on siin parimad tingimused, mis mul üldse kunagi olnud on. Aga kokkuvõttes on mul siiski heameel lahkuda, kõigil neil põhjustel, mida ma eelnevalt nimetasin. Nii et ma lahkun vabatahtlikult ja sügava tänutundega, et olen saanud siiralt ja austusega teenida oma rahvast ning olles kindel, et Ameerika, mis on ja on alati olnud suurepärane maa, pöördub ühel päeval taas õigele teele.“

Melville nimetati suursaadikuks Tallinnas president Barack Obama poolt 2015. aastal. Ta on elukutseline diplomaat, olles töötanud enne Eestit USA saatkondades Berliinis, Londonis ja Moskvas.

Melville on järjekordne USA diplomaat, kes loobub poliitiliste erimeelsuste tõttu edasisest koostööst president Trumpi administratsiooniga.

USA välisministeeriumist on lahkunud ridamisi kogenud ametnikke.

Tänavu jaanuaris pani ameti maha USA suursaadik Panamas John Feeley. Mais oli minek suursaadikul Mehhikos Roberta Jacobsonil.

TÄIENDATUD ´

10:30 Melville´i lahkumisteade tekitas üllatust tema kolleegides. Veebiväljaanne Foreign Policy tsiteerib USA välisministeeriumi vanemametnikku, kes ütles: "Kui oma karjääri jooksul kõike näinud inimene ütleb, et "Mina rohkem teha ei suuda", siis tähendab see väga palju. Ma imestan, kes on järgmine."