Mercer Human Resource’i andmeil on maailma kõige kallimaks linnaks ikka Tokyo. Teist kohta hoiab enda käes Osaka, mullune “hõbemedalist” London on aga langenud kolmandaks.

Elukalliduselt neljas linn on Moskva, viies Soul, kuues Genf ja seitsmes Zürich. Pooltühja rahakotiga ei tasu minna ka Kopenhaagenisse (8), Hongkongi (9) ega Oslosse (10).

Nagu varasematelgi aastatel, võtsid nimekirja koostajad eelkõige arvesse üleüldist elukallidust maailma eri innades: kinnisvara keskmist hinda, korteriüüre, toidu- ja tarbekaupade hindu, meelelahutust ja transporti. Uuemaks trendiks, mis linna kalliduse üles kruvib, paistab olevat turvalisus.

Tippkümnesse ei mahtunud sel aastal Pariis (12),  New York (13), Helsingi (21) ega Amsterdam (24). Elukallidus Tallinnas on võrreldes möödunud aastaga mõõdukalt kasvanud: soliidne 60. koht pingereas (nr 75 aasta tagasi). Tallinn on seega kallim linn kui näiteks Lissabon, Washington D.C. või Toronto, aga odavam kui Riia (54). Elukallidus Vilniuses on hetkel 91. kohal maailmas. Maailma odavaim linn on Paraguay pealinn Asunción.

Oslos infrapunane jäätõrje

SAS Ground Services Norway AS hakkab uue aasta algul esimesena maailmas tõrjuma lennukitiibadele kogunenud jääkirmet infrapunaste kiirtega. Lennukid peavad protseduuriks sõitma läbi spetsiaalse angaari, milles kuumalained suurema osa jääst ja lumest maha võtavad. Tavapäraselt on lennukite talvise lennuohutuse tagamiseks kasutatud spetsiaalset kemikaalidušši, mis pole aga eriti sõbralik keskkonna suhtes. Norrakad loodavad uudse protseduuriga vähendada kemikaalide kasutamist 70% võrra.

Finnair pakub marjasuppi

Finnair ja tema tütarettevõte Aero airlines testivad novembrikuus Soome siselendudel uudset teeninduskon­tseptsiooni, mille kohaselt kohv, tee ja snäkid asendatakse mahla või marjasupiga. Eksperiment viiakse ellu Joensuu, Jyväskylä, Kokkola/Pietarsaari, Kuopio, Mariehamni ja Vaasa lendudel alates 2. novembrist nelja nädala jooksul. Käesoleva aasta vältel on Finnair eksperimenteerinud ka kange alkoholi pakkumise lõpetamise ja selle hilisema tasulise tagasitoomisega.