Uue hittmänguasja Bakugani ihalus nende laste peades tundub lihtsalt arusaamatu ja teeb seda enam nõutuks, et vidin on kallis - ühe kuuli hind on ligikaudu 130 krooni. Mängimiseks ei piisa muidugi ainult ühest.

Bakugani lauamängu lõid rahvusvahelised firmad Sega Toys ja Spin Master koostöös Jaapani animatsioonisarjaga "Bakugan", mis alates septembrist jookseb TV3 kanalil. Strateegiamäng toimib sisuliselt samamoodi nagu multika põhitegevus.

See on kokkuvõttes järgmine: ühel heal päeval kukkusid seitsmele lapsele maailma eri paikades otse taevast kaela metallmängukaardid.

Selgus, et need on tegelaskujud (plastmasskuulidest ja magnetiga) Bakuganid, mis ärkavad ellu alternatiivmaailmas Vestorias (lauamängus avanevad Bakuganid metallkaardile veeredes). Seal hakkavad nad võitlema nii omavahel kui kurjade jõudude vastu, kes tahavad universumi tasakaalu hävitada.

Nii multikas kui lauamängus on põhiline tegevus duellid eri võimetega Bakuganide vahel. Kellel on tugevam Bakugan, võimsamad "buusterkaardid" ja muud X-faktorid ja kes tänu sellele saab enam punkte, võidab lahingu ja mängu.      

Täielik defitsiit

Eesti suurimas mänguasjapoeketis Juku tulid Bakuganid müügile septembrist. Kohe algusest saati on seal valitsenud Bakugani-defitsiit.

"Tooted on kogu aeg otsas. Keegi ei osanud aimata, et see saab olema niivõrd kõva müügiartikkel," on poeketi turundus- ja sortimendijuht Helen Vihtol Bakugani-maaniast üllatunud. Hiina tehased ei suuda vorpida nii palju plastpallikesi, kui maailma lapsed neid enda vanematel osta paluvad.

Juku hulgimüügi juhi Toomas ­Uritami sõnul võib Eestis kokku rääkida üle miljonikroonisest Bakugani toodete läbimüügist ja seda tänu kolmele mänguga seotud artiklile: "buusterkaar­did", stardikomplekt ja üksikud Bakuganid.  

Menu kinnitab ka Solarises vast avatud Procard Balticu firma lauamängupoe müüja. Oma uskumatut äriedu kiidab ka osta.ee's eraisikuna Bakugane vaid 55 krooni eest müüv kasutaja kayreke - paari nädalaga müüs ta tuhandeid Bakuganiga seotud tooteid.

Mängu teebki äriliselt eriti nutikaks see, et tema osi müüakse eraldi. Komplekti saab vastavalt rahakoti paksusele kokku panna igaüks ise. Võid osta laua, Bakuganide tulistaja, nende hoidja, võimeid andvaid mängukaarte. Ainuüksi erinevaid Bakugane on juba üle saja! Ja muidugi, kellel on rohkem võimeid parandavaid kaarte, enam Bakugane ja muud Bakugani-kraami, on kõvem poiss.

Järve Selveri mänguasjapoe ­müüja Angelika Paesalu sõnul on mõne kuu jooksul poodi sattunud ka emasid, kes on oma lastele ostnud mitmesuguseid Bakuganide tooteid kokku paari ­tuhande krooni eest.

Nutikad Kanada juudid

Brändi omaniku Spin Masteri peakontor asub Kanadas. Sealt koordineeritakse mänguasjade ja multikate paralleelset turulepaiskamist. Nii Eesti mänguasjatarnijad kui TV3 sõlmisid firma esindajatega kokkulepped sarja ja toodete vahendamiseks tänavu kevadel.

Esialgu planeeriti müügikampaaniat kaheks aastaks. Kuid et bränd elab juba täiesti oma elu, on praegu toimuv tõenäoliselt alles Bakugani-maania algus. Vaid kahest aastast rääkida oleks Bakugani kasvava fenomeni alahindamine.

Toomas Uritam teab, et mängu kontseptsiooni mõtlesid välja Kanada ärimehed: "Need 50aastased härrasmehed on lihtsalt geeniused! Nad istusid läinud aastal kokku, võtsid lähiajaloos välja mõeldud kaardimängud ette ja tegid endale selgeks nende ideed. Siis võtsid igast mängust midagi ja tegid täiusliku ­toote." Ja tõesti, lapsed on arvuti tagant ära tulnud ja mängivad erutatult lauamängu.

Aasias korraldatakse juba ­tuhandeid lapsi haaravaid turniire. Sama hakkab juhtuma siin. Juba praegu on Eestis välja koolitatud nn marssalid, kes lapsi ostukeskustes ja mängutubades mängu asjus juhendavad.

Eesti Bakugani meistrivõistlused pole enam kaugel.

Mu poisid on Bakugani haardes

Nüüd juba paar-kolm kuud räägivad mu lapsed Bakuganist ja dinosaurused, kes seni lemmiktegelaste edetabelis konkurentsitult liidrikohta hoidsid, pidid taanduma.

Põhimõtteliselt, kui pole näinud ega pühapäeva varahommikul end laste eeskujul teleka ette vedanud, siis on raske ühel täiskasvanul mõista, millega tegu. Sestap ei võtnud ma ka laste nõudmisi ja soove Bakugani asjus liiga tõsiselt.
Aga kaua sa nii saad. Eriti, kui märkad, et lasteaias on "tehtud poiss" see, kel oma Bakugan või kaks. Olen aru saanud, et eriti normaalne on, kui Bakugane on taskus vähemalt kolm.

Läksime Rocca al Mare keskusse, kus kõrvuti kaks mänguasjapoodi. Selgus, et Bakugan on praegu mänguasjamaailmas täielik hitt. Mõlemad poed reklaamivad seda usinalt.

Olgu öeldud, et Bakugan on ümmargune plastmassist junn, mis, kui spets-magnetplaadile satub, lahti käib ja groteskse minikoletise kuju võtab.

Täiskasvanuna hindaksin ma sellist jullat nii 10-20krooniseks asjanduseks. Aga see kuradi Bakugan maksis 130.

Küsisin müüjalt: "Mis julla see selline on ja miks nii kallis?"

Müüja ütles, et ta ei tea isegi, mis julla see on, aga jubedalt ostetakse.

"Ja mis sellega teha saab?"

Müüja vastas, et ega ta ei tea, kuid lapsed teavad.

Muidugi nad teavad. See on terve suur ja tegelikult hoomamatu maailm, mida sa arusaamatusest kergelt mõmisedes kõrvalt võid vaadata.

Ostsin need Bakuganid, sest kuidas sa enam teisiti saad, kui kaks kutti on kordamööda käes hoidnud, hindava pilguga üle vaadanud ning läbi analüüsinud kümneid (või ehk ka sadu) vitriinis rippunud Bakugane ning neist selle kõige õigema välja valinud. Siin pole mingit tagasiteed.

Järgmisel päeval kaotas väiksem poiss oma Bakugani ära. Nädal hiljem kuulsin, et müüakse ka võltsitud Bakugane jne.

Asi hakkab võtma hirmsaid pöördeid.

Jah, dinosaurustest võiksin ma pikalt rääkida. Tean, et iga sõna, mis dinosaurustest pajatan, annab laste silmis mu autoriteedile tublisti juurde. Bakuganid on mingi seesugune avangard, kus ma saan vaid lapsi kuulata, huvitunud nägu teha ja loota, et ehk ei kesta see jama liiga kaua. 

Raul Ranne, kahe lapse isa