Kui kõiki allikaid võrdselt uskuda ja kõik öeldu kirja panna, joonistub Assar Paulusest (43) portree, mis on vägagi sarnane kurikuulsa kirjandusliku tegelasega krimiklassikateosest "Dr Jekyll ja Mr Hyde". Ehk siis hirmuäratav ja hea ühes isikus. 

Alates 16. novembrist, kui tapeti eelmine väidetav allilmaliider Kalev Kurg, on meedias korduvalt küsitud, kes on uus eestikeelse allilma esinumber. Eri allikad, sealhulgas endised politseinikud, on uueks "pealikuks" nimetanud vaid üht meest. Tõsi, esialgu esitleti teda pelglikult vaid eesnime pidi - lihtsalt Assar või siis Assar P.

Läinud nädalal mainiti teda esimest korda ka täisnimega - Assar Paulus - ning näidati mehe pilti. Tema ongi uus pealik!

Üks omaaegne aktiivne allilmategelane on paatoslikult öelnud: "Liidrid tulevad iseenesest. Kui inimene ekstreemses olukorras ei paindu, ongi ta liider. Liider loob enda ümber tsooni, kus kõik probleemid lahendatakse südametunnistuse järgi, eriti siis, kui sul on teravdatud õiglustunne."

Nagu endine keskkriminaalpolitsei juht Andres Anvelt ütleb, olid mõrvatud Kalev Kurel ja tema väidetaval mantlipärijal ühised juured, s.t neil oli ühine minevik. "Nad töötasid koos," märgib ta. 

Kui Kure kohta räägiti, et ta oli üks neist, keda tunnistas ja aktsepteeris ka venekeelne allilm, siis endise keskkrimka juhi hinnangul kehtib sama kahtlemata ka Kure väidetava mantlipärija kohta. "Kuigi võib märkida, et tema suhtlusväljundid on mõnevõrra teised," tähendab Anvelt. "Ka venekeelsesse allilma on tulnud uusi tegelasi. Nende hulgas selliseid, kellel on väga tõsised sidemed Venemaaga."

Kuigi politseiallikad on viidanud, et Kurg ja Paulus olid viimasel ajal rivaalid ja et nende teed läksid mõne hea aasta eest lahku ning seda mitte kõige sõbralikumal moel, võis Paulust märgata möödunud kolmapäeval Kure matustel. Tõsi, mitte küll leinajate esimeses reas.

Paulus mõisteti 80. aastate alguses raske isikuvastase kuriteo paragrahvi alusel süüdi ja saadeti neljaks aastaks vangi.

Kui uskuda viimasel ajal kõmu tekitanud Kauri Koppeli mõrva asjus tagaotsitava Veljo Sedrikukirjapandut (vaata selle lehe Magnetit - Toim.), kus mees on märkinud, et teda kimbutanud väljapressijate hulgas oli ka Assar Paulus, siis - olgem ausad - on peaaegu kõik vajalikud stereotüüpsed koostisosad allilmajuhist rääkimiseks justkui olemas.

Ekspress võttis mehe endaga ühendust, et temalt selle kohta küsida, ent Paulus keeldus viisakalt mis tahes kommentaaridest. "Ma olen lihtne maamees, mul pole midagi kommenteerida," ütles ta vaid.

Põhja prefektuuri Ida osakonna juhtivkonstaabel Helle Soots ütles kuu aega tagasi SL Õhtulehes ühe inimese kohta järgmised sõnad: "Oleks selliseid inimesi rohkem. Laps võttis ta kohe omaks. See mees oli tema jaoks kaitseingel. Fantastiline inimene. Tal oli aega lapsega tegelda, ta ei kiirustanud kuhugi."

Artikkel rääkis viieaastasest poisist, kes paljajalu hilisõhtul Tallinna-Tartu maan­teel eksles. Külmunud poisi võttis auto peale ja sõidutas politseisse seesama Assar Paulus, kes palus politseil oma nime ajalehtedele mitte mainida.

Praeguse seisuga plaanib politsei homme Paulust selle teo eest ametlikult tänada.

Paulus ei ole olnud meedia krimirubriikide stammkunde, nagu ühest allilmaliidrist ehk oodata võiks. Vaevalt et enne viimase aja sündmusi avalikkus tema nime üldse kuulnud oli.

Aga mehe kontaktandmed on internetist hõlpsasti leitavad.

Kui äriregistri otsingumootorisse lüüa Pauluse nimi, leiame mitmeid firmasid. Tõsi, ühegi firma tegevusaktiivsus pole nii märkimisväärne, et võiks järeldada, nagu oleks Paulus ettevõtja. Pigem vastupidi.

Aga üks firma on tähelepanuväärne  - Voolnexi Kaubanduse OÜ. Asub see, nagu mitmed teised Pauluse firmad, aadressil Kadaka tee 48 ning tegevus - mulluse majandusaruande kohaselt ühe kinnisvaraobjekti ost/müük ja teise vahendus - on pigem tagasihoidlik. Huviäratav on too äriühing aga seetõttu, et selle ainuomanikuks on lugupeetud advokaat Andres Gorkin. Paulus on seal mittepalgaline juhataja.

Seda, et tal oleks Paulusega ühine äri, tuntud advokaat eriti ei mäletagi.

See ei tähenda aga sugugi, et ta end kuidagi sellest mehest distantseerida sooviks. Vastupidi. "Tegu piiritult ausa, väga täpse ja korrektse inimesega. Pikk tutvus lubab mul nii öelda," märgib Gorkin. "Oma tuntust pole ta võitnud paksu rahakoti ega jämeda rusikaga, vaid just nende omadustega. Ta on üks väheseid inimesi, keda ma võin oma sõbraks nimetada!"

Advokaat Gorkin ja Paulus on tuttavad juba kümmekond aastat. "Ta vist palus mul kedagi kaitsta," meenutab Gorkin ja lisab: "Selle kümne aasta jooksul pole ta ise küll advokaadi kaitset vajanud."

Siinkohal järgneb Gorkinilt loetelu, mis teeks au igale korralikule ilmakodanikule - Paulus oli kolm aastat Aruküla põhikooli hoolekogu esimees, tal on peres poeg ja tütar. Ta on aktiivne või lausa fanaatiline kaitseliitlane, kes käib õppustel, ööbib kuuse all iga ilmaga.

1992. aastal lõpetas Paulus kaugõppes Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna. Tema heade hinnetega diplomile märgiti erialaks "kehakultuur ja sport". Lõpetamisel sai tunnistuse kehalise kasvatuse õpetaja ettevalmistuse kohta. Lõpueksami tegi sportlikul erialal, milleks oli maadlus.

Koolipraktika sooritas Paulus Tallinna 47. keskkoolis, treeneripraktika Tartu laste- ja noorte spordikoolis.

Muide, Assar Pauluse isa Kaarel oli 60ndate algul üks Tartu parimaid poksijaid.

Praegu piirdub mehe sporditegemine pooleteisetunnise jalgpallitrenniga igal esmaspäeval.

"Viimased kaheksa aastat on ta olnud padukarsklane," peab Gorkin vajalikuks toonitada.

Sama "puuduse" märgib ära ka Eesti Okupatsioonide Muuseumi juht Heiki Ahonen, kes tunneb Paulust mõnda aega ja on nii mõnigi kord temaga ühes seltskonnas viibinud. "Ta käis kord muuseumis ja tutvustas end," räägib Ahonen.

Muuseumijuhi teada oli Pauluse isal korralik Eesti sõjaväemärkide kollektsioon. Eks sama asi huvitab ka poega. "Ma olen temaga kaupa teinud, märke vahetanud," märgib Ahonen.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik ­Eerik Reinhold ütleb, et Paulus on tema silmis tubli keskmine kaitseliitlane, kes alati, kui toimuvad väljaõppeüritused, on kohal. Mingiks eriliseks fanatiks, nagu märkis Gorkin, malevapealik teda ei nimeta. Seda põhjusel, et selliseid, kes lihtinimestele võivad näida fanaatikud, on Kaitseliidus sadu.

Ometi. Kõik on ju ilus, aga millegipärast mainitakse Paulust ikkagi kui allilma tegijat. Millest see jutt?

Gorkin eelistab filosofeerida: "Ma vastaksin sellele küsimusele teisiti. Mõni päev tagasi oli lehes intervjuu keskkripo juhiga. Tema ütles, et meie organiseeritud kuritegevus pole mitte isikupõhine, vaid projektipõhine. Küllap nii see on. Ma ei usu, et praegu valitakse uut füürerit, et tullakse kokku ja hääletatakse. Assarit, tema psühholoogilist natuuri väga hästi tundes, ma nimetaksin tema püüdlemist mingiks füüreriks luule valdkonda kuuluvaks looks. Asjad paneb paika aeg, mitte valimised."

"Ma usun, et see niinimetatud allilm on suuresti mütologiseeritud. Pigem on siin tegu teemadenäljas ajakirjanduse vaimusünnitisega. Peab alati silmas pidama, kes on seda sorti lugude puhul allikad. On nad ikka erapooletud või oma ametist lähtudes pisut kallutatud? Politsei loob ajakirjanduse kaudu mingisuguse mafioosniku kuju, aga teised, parafraseerides Tuglase tõlget Peeter Esimesest, lasevad selle šõu taustal kergendustundega kõhutuult kasukasse."

Ka Ahoneni hinnangul mõjub Paulusest kui allilmategelasest rääkimine kummaliselt. "See on selline ebameeldiv, ebaõiglane vaiba alt ära tõmbamine. Kui midagi on, siis võiksid õiguskaitseorganid sellega tegelda. Kui pole, siis pole," ütleb ta.

Kaitseliidu maleva pealik Reinhold kostab, et kuna tema käsutuses pole ametlikku infot Pauluse ja allilma sidemete kohta, ei ole tal ka võimalik ametlikku seisukohta võtta.

Seevastu pealinna politsei endine abiprefekt, nüüdne linnaosavanem ja kahtlemata informeeritud inimene Kalle Klandorf ei usu, et Paulus sooviks võtta endale eestikeelse allilma juhi positsiooni. "Ma arvan, et selle koha saab üks noorem mees," märgib Klandorf salapäraselt.

Mine siis ja võta kinni. Võib-olla on kõik see, mis Paulusest räägitakse, jäämäe tipp. Veealune osa on aga see, mida ehk mõni informeeritud persoon teab, aga ei ütle.