Savisaar laenas 16. oktoobril 2009 Kofkinilt 500 000 krooni. Sama aasta 17. novembril võttis ta 2,7 miljoni kroonise laenu ettevõttelt Pipa Business Corporation.

Pipa asub Panama Citys East 54th Streetil Mossfon Buildingi ärihoones. Ettevõte asutati paar kuud enne Savisaarele laenu andmist. Panama äriregistri andmeil on Pipa omanikuks järgmine salapärane firma.

Savisaar võttis Pipalt laenu, et kustutada varasem intressita laen. Selle oli ta võtnud mõni kuu varem Ain Seppiku poja Sulevi juhitavalt osaühingult Bravotex.

Savisaar vajas raha seoses enda ja Vilja Savisaare abielu lahutamise ja ühisvara jagamisega. Linnapeana pidi ta võetud laenud avalikustama oma majanduslike huvide deklaratsioonis. 2,7 miljoni kroonise laenu puhul ta seda ei teinud.

Suuri rahaülekandeid märkas rahapesu andmebüroo. Saladuskatte all hakkasid Savisaare juhtumiga tegelema kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg ja siseminister Marko Pomerants.

Kriminaalasja Savisaare suhtes ei algatatud. Tema tegevust käsitleti väärteona, mis anti lahendamiseks Põhja prefektuuri korruptsioonitalitusele.

Järgnenud uurimise käigus tuli välja hämmastav skeem. Kuigi nii Savisaar kui Seppik elavad ja töötavad Tallinnas, tegi tagastatav raha pool tiiru ümber maakera, läbides Panama, Antigua ja Briti Neitsisaared.

Laenulepingu järgi pidi Savisaar raha Seppikule ise tagasi maksma. Korruptsiooniuurija Tõnis Gents tundis huvi, miks tasus laenu hoopis Panamas asuv firma.

Sulev Seppik ülekuulamisel sellele ei vastanud. Kuid ta ütles: “Ma ise ei tahtnud, et see raha laekuks otse Pipalt. Mul ei ole õrna aimugi, millega see ettevõte tegeleb. Raha oli vaja kiiresti.”

Gents jätkas: “Miks toimus laenu tagastamine läbi sellise skeemi?”

“Ei tea,” vastas Seppik. “Mina olen ainult laenu andja.”

Seejärel kuulas Gents üle Savisaare. Linnapea rääkis talle, et Pipa kuulub Peter Kaiseri nimelisele Liechtensteini ärimehele ja juristile.

Kuna Gents uuris ainult Savisaare poolt deklaratsiooni esitamisel tehtud rikkumist, ei tegelenud ta Kaiseri persooniga. Küll aga kuulas ta tunnistajana üle suurärimees Alexander Kofkini.

Kofkini laenuga ei olnud probleemi, sest selle suuruse oli Savisaar oma deklaratsioonis avalikustanud. Kofkini nime ta avalikustanud ei olnud, aga seda seadus ei nõuagi.

Kokkuvõttes olid uurijal tõendid, et Savisaar on rikkunud seadust 2,7 miljoni kroonisest laenusummast mitteteatamisega. Selle eest määras Gents 9000 krooni trahvi. Savisaar saanuks trahvi kohtus vaidlustada, aga loobus sellest.

Ekspress sai käesoleva info Põhja prefektile Elmar Vaherile esitatud teabenõude vastusena. Savisaare uurimise toimikus on üle 200 lehekülje rahapesu andmebüroo, kaitsepolitsei, maksuameti jt dokumente. Neist enamiku avalikustamist ei pea politsei võimalikuks.



Politseis 24. septembril 2010 toimunud ülekuulamisel joonistas Sulev Seppik skeemi raha liikumisest.

1. Sulev Seppiku osaühing Bravotex (Eesti) laenab sügisel 2009 Edgar Savisaarele lühiajaliselt intressita 2,7 miljonit krooni.

2. Pipa Business Corp (Panama) kannab detsembris 2009 laenu tagasimaksena Seppiku firmale PA Shiping Ltd (Antigua) 173 550 eurot.

3. Seppik liigutab raha edasi oma firma Primelight Overseas Holding Ltd (Briti Neitsisaared) arvele.

4. Sealt jõuab raha Bravotexi tagasi.

5. Edgar Savisaarel jääb Pipa ees üles 8protsendilise intressiga laen.