“Nad tulevad Eestisse hea meelega, neile meeldib Tallinn ja siinne publik,” tunnistab kontserdikorraldaja Zoja Goor.

Nojah, Alla Pugatšovat ja Filipp Kirkorovit, palavalt armastatud Vene estraadi ikoone, kelle kontsertide piletite läbimüügi pärast pole kontserdikorraldajal enamasti vaja muretseda, me sel aastal Eestis ei näinud. Aga eks nad on siin varem korduvalt käinud.

Aga märtsis käis Pugatšova tütar Kristina Orbakaite koos kellegi Avraam Russoga ja kogus Linnahallis täismaja (veidi üle 4000 istekoha).

Enne teda esines samas teatraalset estraadišõud viljelev Sergei Penkin.

Aprillis andis menuka kontserdi Vene rahvamuusika sugemetega estraadi viljelev Nadežda Kadõševa ja Ansambel Zolotoje Koltso. Tallinna publik on näinud Nadežda Koroljovat ning üritust Fabrika Zvjozd, mis tõi siinse publiku ette Vene popi homsed tähed. 

Ühe oma nime avaldamist mitte soovinud kontserdikorraldaja sõnul lähevad praegu Eesti publikule hästi peale nostalgilis-romantilised meeslauljad.

Sestap kutsuti siia esinema möödunud aegade ballaadimeister Aleksandr Serov ning mesihäälne naistelemmik Valeri Meladze. Ka Igor Nikolajev oli tänavu Eestis.

Vähemalt üks poptäht kuus

Selle eest, et noorsugu oma popinälja kustutatud saaks, on hoolitsenud klubid Terrarium ja Decolte. Seal on regulaarselt, vähemasti kord kuus esinenud mõni Vene tantsuedetabelite vallutaja – alustades näiteks plikade pundist Propaganda ja lõpetades poistebändiga Russki Razmer.

Kui Aprillis toimus venekeelse muusikakanali Muz-TV sünnipäev ning esines megagrupp Hi-Fi, puudus vähe sellest, et kohaletulnud publik oleks Decolte seinad laiali surunud. Decolte mahutab maksimaalselt 2500 pealtvaatajat. Publikut oli siis rohkem.

Väga menukalt läksid ka tantsuansamblite Gosti iz Buduštšego ning Ruki Verh esinemised.

Nimetatud on vaid väike valik kogu Vene estraadi- ja popartistide galeriist, kes tänavu on Eestit väisanud.

Omaette märkimist väärivad muidugi n.ö sõnameistrid. Alles oktoobris nautis linnahallitäis publikut Vene miljonimängu saadet juhtiva Maksim Galkini šõud. Galkin on silmapaistev parodeerija. Rahuldava publikuhuvi pälvis ka Mihhail Švirindt ja tema telesaate “Dog Show” etendamine Linnahalli laval.

Honorar kuni 50 000 dollarit

Vene tähtede esinemistasude suurusest ei taha rääkida ükski kontserdikorraldaja. Tundub, et see on sama suur ja hästi varjatud saladus nagu Briti kuninganna poolt Arnold Rüütlile Vabariigi aastapäevaks saadetud õnnitluse tekst.

Kui uskuda kulissidetaguseid allikaid, kasseerivad Vene artistid Eestis esinemise eest tavaliselt rohkem kui kodumaal või mõnes SRÜ riigis kontserti andes.

Nii küsis tantsupunt Viagra Eestis esinemise eest 8000 dollarit (112 000 krooni) pluss rida erisoove. Ukrainas leppisid nad 3000 dollariga.

Ruki Verh küsib kuuldavasti esinemise eest 10 000 dollarit.

Meladze hinnatase on umbes sama või isegi rohkem. Ka Juri Šatunov, ammu unustatud popduo Laskovõi Mai kunagine solist, kes andis mullu jõulude paiku Tallinnas ootamatult menuka kontserti, kasseeris kümme tonni. Dollarites muidugi.   

Armastatud rokipeerude ansambel Mašina Vremeni soovib esinemise eest kuni 25 000 dollarit. Pugatšova ja Kirkorovi honorar võib olla 30 000 - 50 000 dollarit.

Loomulikult sõltub Vene staarile makstava honorari suurus siinse kontserdikorraldaja sidemetest artisti esindajatega. Kogenud korraldaja võib Vene staari kohale tuua kuni poole odavamalt kui mõni värske ettevõtja.

Aasta lõpuni on jäänud loetud nädalad ja Vene estraadipidu Tallinna lavadel jätkub raugematu järjekindlusega. Tuleval nädalal annab Linnahallis kontserti vokaalsete võimete järgi Vene Boccelliks nimetatud Nikolai Baskov.

Decoltes esineb noor edetabelitäht Katja Lel.

Mõned päevad enne aasta lõppu on linnahalli suur lava  kibeiroonilise satiiriku Mihhail Zadornovi päralt.

PS! Aga Eesti venekeelne pop elab üle raskeid aegu. Paljukiidetud tütarlastegrupp Ultramarin läks laiali.