John Hopkinsi ülikooli (USA) teadlased koostöös Heebrea ülikooliga (Jeruusalemm) uurisid püha viirukipuu (Boswellia sacra) suitsu mõju kirikulistele ning avastasid, et viiruk leevendab masendust ja ärevushäireid.


Usumehed on aastatuhandeid väitnud, et viiruk teeb meie hingele head ning annab ka kehale sooja. Viirukist peavad lugu ka šamaani-rituaalide korraldajad, sest viiruk pidavat kaitsma kurjade vaimude eest ja puhastab ruume halvast energiast. Nüüd on kõik need väited saanud neurobioloogilise seletuse.


Neurobioloogide katsed hiirte ja rottidega kinnitavad, et loomakesed käituvad viirukisuitsu sisse hingates nagu mediteerivad taolased: nende hingamisrütm aeglustub, nad on lõõgastunud ja rahulikud. Näriliste uuringutest selguski, et viirukisuits mõjutab psühhoaktiivselt aju neid piirkondi, mis on seotud emotsioonidega. Samuti tekitab viirukisuitsu sisse hingamine naha soojusaistingu.


Viirukipuu kasvab Aafrikas ja Araabia poolsaarel, õigeusklike ja katoliiklaste usutalitustel kasutatav viiruk saadakse selle vaigust.


Viirukipannidesse üle maailma kuluvad tohutud kogused vaiku on viirukipuu liigina ohtu seadnud, kui nüüd lisaks usklikele hakkavad viirukit kasutama ka depressioonis inimesed (uuringute põhjal vähemalt 10 protsenti elanikkonnast), siis väheneb viiruki hulk ja tõuseb selle hind.


Uue Testamendi kohaselt kuulus viiruk kolme anni hulka, mida kolm Idamailt saabunud tarka Jeesusele andsid.