Uuel operatsioonisüsteemil on senisest kasutajasõbralikum töölaud ja uuenduskuuri läbinud rakendused, mis peaks muutma igapäevase arvutikasutuse lihtsamaks. Arvutiga töötamise hõlbustamiseks on võimalik kasutada ka mitmesuguseid akende lohistamise, kuju muutmise jms nippe.

Windows 7 pakub kasutajatele täiustatud tööriistariba, ühilduvust mitut puudutust korraga äratundvate ekraanidega ning aitab mobiilse seadme puhul automaatselt leida sobivaima printeri asukoha. Uus operatsioonisüsteem on eelkäijatest ka märksa kiirem, vähendades käivitamisele ja sulgemisele kuluvat aega ning säästes energiat.

Microsoft Windows 7 Home Premium, Professional ja Ultimate maksavad jaevõrgus vastavalt 3015, 4380 ja 4875 krooni. Pro ja Ultimate’i versioonide uuenduste karbiversioonid on 330 krooni odavamad. Ostes Windows 7 koos uue arvutiga (OEM-versioon), maksab Home Premium 1695 krooni, Business 2090 ja Ultimate 2880 krooni. 

Lisaks lansseeriti hiljuti Microsofti serveri operatsioonisüsteem Windows Server 2008 R2 ja ettevõtete kommunikatsioonitarkvara Exchange Server 2010, mis pakuvad pika nimekirja uuendusi võrreldes eelmiste versioonidega.