And not even time can take away
The starlight from us, no, it won't fade...

Nii laulsid Dave Benton ja Tanel Padar võidukalt Eurovisioonil. Paraku hakkab loos nimetatud kustumatu tähesära Eesti riigi kangelastelt kaduma. Plaadileping on kõik pooled nii tülli ajanud, nagu oleks tegu raudtee erastamisega.

Lisaks asjaosalistele kitkuvad halle karvu kontserdikorraldajad. Neil tuleb tegelda leppetrahvide väljanõudmisega, sest juba kevadel sõlmitud kokkulepped Padari-Bentoni esinemiseks ei maksa täna midagi.

Esimene leping oli tundide küsimus

Ajujaht Eesti eurolauljatele läks lahti juba võidujärgsel ööl. "Järsku tahtsid kõik seda ühte kala püüda," ütleb Tanel Padarit esindav Ülar Palm Eesti Artistide Agentuurist. Sellega vihjab ta muusikaärimees Lauri Laubre üleöö Dave Bentoni mänedzheriks saamisele.

Laubre ja maailma suurima plaadifirma Universal vahel arenesid asjad tormiliselt. Palmi sõnul üritati juba järgmisel päeval pärast finaali võiduloo müügi peale lepingut sõlmida.

"Sisuliselt müüs Laubre kiiresti maha selle, mis talle ei kuulunud," nendib Palm. "Ta tegi lepingu Universaliga ja alles siis pöördus meie kui Taneli esindaja poole. Peale mõningast palumist tulime vastu, sest kusagilt oli ju ikkagi vaja pihta hakata."

Pärast esimest diili oli juba loogiline, et kellegi teise kui Universaliga edasi minna ei saa. Palmi väitel hakkas plaadifirma levitama teadet, mille järgi Eesti võidulaul ja lauljad on juba sõlminud lepingu Universaliga, veel enne, kui lepingud alla kirjutati. Selle peale tõmbusidki kõik teised suured pakkujad tagasi," lisab Palm.

Nii istusid kõik pooled läbirääkimiste laua taha.
VÕIDUKAD: Tanel Padar, Dave Benton ja taustabänd 2XL.

30 kontserti Euroopas

Dave Bentoni esindaja Lauri Laubre kirjeldab, kuidas juuni algusest pandi artisti Tanel ja Dave plaadi tegemisele "tamp peale". Sõlmiti kokkulepped pildistamiseks, plaadiümbrise kujundamiseks, internetikülje loomiseks.

"Töö käis täiega," tõdeb Laubre. "Kokkuleppe järgi pidi juuni lõpuks plaat valmis olema."

Mänedzheri sõnul oli olemas eelhuvi 30 sügiseseks kontserdiks Euroopas. Lisaks olnuks võimalik, et Eesti artistid hakanuks soojendama üht tuntud staari tema esinemistel.

Plaadile minevad lood pidi valmis tehtama Tallinnas ning lõplikult kokku mängitama Rootsis. Laubre väitel maksnuks Universal tegijaile kohe ka avanssi.

Edasise suhtes lähevad kahe poole väited juba täiesti lahku.

Bentoni esindaja kinnitusel olid vajalikud lood enamuses juba valmis. Puudu jäid vaid Padari omad.

Ülar Palm aga nendib, et kogu CD aluseks pidigi olema Dave Bentoni sooloplaadi materjal, mis sai helilooja Ivar Mustal valmis juba enne Eurovisiooni. "Jutt oli järgmine: Must arranzheerib need lood ümber, sarnaseks võidulooga, ja siis laulab Tanel oma osa sisse," räägib Palm. "Paraku ei teinud Must neid laule ümber ja nii ei saanud Tanel ka laulda."

Leping muutus imelikuks

Juuni teises pooles algas nn lepingusõda Universali ja Eesti Artistide Agentuuri vahel. Palmi väitel istusid pooled juristidega maha ning tingimustes lepiti kokku. Leping pidi saabuma alla kirjutamiseks.

"See ei olnud meie jaoks eriti soodne, kuid olime nõus. Kirjas olid kõik tingimused - mis lood plaadile lähevad, kes mitu protsenti saab jne," seletab Palm.

Kaks päeva hiljem aga saabus Universalist meiliga teade, et alla tuleks kirjutada hoopis uuele dokumendile.

Palmi sõnul oli uus leping kaks lehekülge pikk ja ei sisaldanud enam mingeid detaile. "See oli leping selle kohta, et meil oleks nagu leping," kommenteerib Eesti Artistide Agentuuri mänedzher.

Agentuur saatis meili teel plaadifirmale vastuseks küsimuse, miks ei sõlmita sellist lepingut nagu kokku lepiti. "Ja sellele küsimusele pole tänaseni mulle mitte keegi vastanud," ütleb Palm.

Küll aga saabus tema mobiiltelefonile peatselt inglisekeelne teade: "Kogu promo on peatatud."

Lauri Laubre sõnul ei ole ta siiamaani aru saanud, mis Padari esindajatele sisse läks. Eesti Artistide Agentuuril polnud tema väitel Universali lepingu kõrvale mitte midagi alternatiivset pakkuda.

"Võibolla nad kartsid, et Laubre võtab kontrolli kogu asja üle endale, sest plaadidiili ajasin ju mina välja?" pakub ta.

Eesti publik jääb samuti ilma

Pärast segadust lepinguga Benton ja Padar enam ühiselt laval käinud ei ole. 21. ja 23. juunil pidi eurotiim üles astuma Pärnus. Esimesel kontserdil esines aga ainult Dave ning jaanipäevaks oli tema juba haiglavoodis, mistõttu jäi esinemine täiesti ära.

"Päev enne Pärnu kontserti helistasime Ivar Mustale ja küsisime, mis kell me esinema peame," lausub Ülar Palm. "Must aga vastas, et meid pole sinna vaja, sest edaspidi on tegu üksnes Dave'i sooloprojektiga."

29. juunil pidi eurotandem laulma Soomes, esinemine oli kokku leitud juba kuu aega varem. Lava käisid üksnes Tanel Padar ja 2XL. Palmi sõnul maksis Eesti Artistide Agentuur Dave Bentoni puudumise eest korraldajatele leppetrahvi.

Varasemate kokkulepete alusel peaksid Benton ja Padar koos esinema sel nädalal Õllesummeril ja tuleval nädalal Watergate'il. Palm on juba mitmelt poolt kuulnud, et sinnagi ei kavatse Benton tulla.

Tegutsevad edasi sooloprojektidega

Lauri Laubre sõnul keskendub ta hetkel Dave Bentoni soolokarjäärile. "Universal on teinud talle väga tõsiseltvõetava pakkumise, hakkame seda arutama, kui tervis paranenud on," lausub Laubre. "Esinema peaks Dave 14. juunil Firenightil."

Ka Eesti Artistide Agentuur tegeleb läbirääkimistega Tanel Padarile plaadilepingu saamiseks. Palmi väitel on üks väga konkreetne huviline firma Euroopast ja veel paar küsijat nii Ameerikast kui siitpoolt lompi.

Kooslaulmisest enam asja ei saa. Mõlemad pooled leiavad, et pall ei ole nende poolel ja nii seda sassi läinud diili Universaliga ei arutatagi.

"Laubre on öelnud, et Padar keeldus kümnest miljonist ja tööst kogu eluks. Kui Universal tõesti sellise lepinguga tuleks, kus kümme miljonit kirjas on, siis me kirjutaksime sellele momentaalselt alla," lausub Palm. "Paraku polnud seal lepingus üldse mitte midagi. Ja summad, millest jutt käis, ei olnud sellised. Võtke üks null tagant ära, siis juba saab lähemale."

Harilikult on Eurovisiooni lauluvõistluse võitja esinenud ka järgmisel aastal enne hindamiste algust. Kes nüüd 70 miljonile televaatajale laulma hakkab, ei ole veel selge. ETV poolt asju ajav Juhan Paadam ei leidnud kahjuks aega antud teemal rääkida.