On vana tõde, et hiinlasele kella kinkimine ei ole hea mõte. Nimelt tähendab Hiinas kella kinkimine surma ja sellise kingituse tegemine toob hiinlaste arvates ebaõnne.

Paar aastat tagasi tegi sarnase eksimuse Suurbritannia transpordiminister Susan Kramer, kui kinkis Taipei linnapeale Ko-Wen Jele käekella. "Mul polnud aimugi, et selline kink võiks tähendada midagi muud kui ainult head," vabandas Kramer hiljem.

Info selle kohta, et Hiinas tähendab kell surma, on ära toodud ka veebilehel www.eesistumine.ee, aga näib, et innukad Kultuuriministeeriumi ametnikud ei ole saanud mahti suures kingituste tegemise hoos baastekstidega tutvuda. Kultuurne!

Kultuuriministeeriumi kommentaar: Pekingi Eesti saatkonnas töötava kultuurireferendi Anete Elken: „Hiina kultuuris traditsiooniliselt ei ole tavaks kinkida kellasid, kuid tänapäeval on hiina ühiskond ja tavad globaliseerumise tulemusena muutunud palju paindlikumaks. Seega, kinkides n-ö ebatavalisi esemeid rahvusvahelises suhtluses hiinlastele, kes on maailma eri paigus elanud ja töötanud, ei ole kindlasti kedagi solvav ja seda ei peeta ka halvaks märgiks.“