Haruldase tšello valmistas prantsuse pillimeister Justin Derazey 1879. aastal ja selliseid pille on maailmas veel mõni üksik. Koos tšelloga kaduma läinud poogna tegi meister Eugène Sartory 85 aastat tagasi ja neidki leidub vaid kümmekond. Pill ja poogen olid kindlustatud Šveitsis ligi 70 000 eurole ning varguse rahalise kahju kindlustus korvas. Kuid nüüd on kindlustusselts pilli leidmiseni viiva vihje eest välja pannud kopsaka vaevatasu: kümme protsenti kindlustushinnast ehk umbes 7000 eurot. Vihjeid ootab politsei.

Varastatud tšello. Meister Justin Derazey.

Tšello omaniku Jaani (nimi muudetud) jaoks oli emotsionaalne löök rahalisest kahjust suuremgi, sest ta on professionaalne muusik ning pill oli tal hästi sisse mängitud.

Tol saatuslikul septembripäeval läks tšello kaduma väga rumalal kombel. Jaan mängis jumalateenistusel, pakkis siis tšello kasti ning suundus kiriku hoovi. Õues sättis ta pilli prügikastide lähedusse aia najale, et oma auto täispargitud hoovist välja manööverdada. Vaid mõne minutiga oli tšello kui õhku haihtunud. Turvakaamera tuvastas asotsiaalse olekuga mehe, kes kirikuhoovist minema astus, ühes käes tšello, teises taarakott.

Ehkki hinnalise muusikariista otsinguteks mobiliseeriti suured jõud ning Interpoli vahendusel jõudis teave ka kõikidesse Euroopa riikidesse, pole ligi nelja ja poole aasta jooksul pilli saatusest kippu ega kõppu. „Pole absoluutselt mingeid niidiotsi,“ tunnistab Jaan. Ta pakub, et tšello võib vabalt vedeleda kusagil põõsas, olla ahju aetud või viidud Euroopa teise otsa.

Pilli avalikult müüa on praktiliselt võimatu, sest pillimeistrid tuvastaksid vargusobjekti une pealt. Üks sama meistri ja sama aastakäigu tšello oli Euroopas küll müügil, kuid see polnud Jaani pill.