Kõik see oli Repinski sõnul vale.

Ta nõustus eelmisel reedel antud pressikonverentsil, et farmil olid tõesti viimastel aastatel majandusraskused, mistõttu mõnele partnerile jäi tasu maksmata. Nii nagu paljudel teistel talunikel. Eestis ongi raske farmi pidada, ütles ta. Ja kinnitas, et kõikide partneritega on kokkulepped tagasimakseteks olemas. Ülejäänud väited lükkas minister kindlakäeliselt tagasi.

Siin on mõned näited Repinski luiskamistest ministrina ehk möödunud kuue päeva jooksul:

Suured valed:

1) Ebaseaduslik palgamaksmine - alla miinimumpalga

"Ma ei ole maksnud vähem kui miinimumpalka, sest see pole seadusega lubatud. Kõikides tehingutes ja toimingutes ettevõte lähtub seadusest," ütles Repinski pressikonverentsil korduvalt.

See ei vasta tõele. Kui jätta kõrvale käesolev aasta, mille kohta on Repinski raskusi tunnistanud, siis ka aastatel 2015 ja 2014 maksid Repinski ettevõtted ametlikult palka vähem, kui seadusega kehtestatud miinimumpalk. Seda on Repinski kinnitanud oma allkirjaga oma ettevõtete majandusaasta aruannetes:

-2014. aastal töötas Repinski ettevõtetes taandatuna täistööajale 10 töötajat, kelle keskmine brutokuupalk oli 339 eurot (seadusega kehtestatud miinimumpalk aastal 2014 oli 355 eurot)

-2015. aastal töötas Repinski ettevõtetes taandatuna täistööajale 12 töötajat, kelle keskmine brutokuupalk oli 357 eurot (seadusega kehtestatud miinimum aastal 2015 oli 390 eurot).

See tähendab, et Repinski kui ettevõtte ainus juhatuse liige on maksnud palka ebaseaduslikult, mida ta on korduvalt eitanud.

2)"Mustalt" maksmine sularahas ja ilma makse maksmata

Repinski pressikonverentsil: "Samamoodi võin teile kinnitada, et kõik töölised olid vormistatud korrektselt, kõik maksud olid makstud korrektselt."

Samal ajal ei ole Repinskil ettekujutust, kui palju töölisi on farmis ametlikult tööl. Repinski sõnul töötab farmis umbes kümme inimest, „pluss-miinus kolm-neli“. Ta ei tea täpselt, kui palju.

Ekspressi allikad kinnitavad, et Konju talu töötajad saavad ametlikult miinimumi lähedast tasu, ülejäänu antakse sularahas ilma makse maksmata ehk mustalt. Kõige enam teenivad autojuhid, kes kaupa laiali veavad, farmis töötajad vähem.

3) Repinski: Ma maksin ise endale palka tegevjuhina

Repinski on tundlikel teemadel pidevalt muutnud oma ütlusi. Pressikonverentsil kinnitas ta, et sai ise oma ettevõtetest, mille juhatuse liige ta oli, enne Riigikokku minekut palka.

Kui Eesti Ekspress juhtis tähelepanu, et ei aastatel 2014 ega 2015 ei makstud tema ettevõtetes juhatuse liikmetele töötasusid, siis muutis Repinski käigu pealt oma seletust: "Et ei ole juhatuse liikmena saanud? Sain tegevjuhina. Sellepärast see ongi nii."

Aga seegi on vale. Neil aastatel ei makstud Repinski ettevõtetes tasu ei juhatuse liikmetele ega ka tegevjuhtkonnale. Samuti ei makstud ka "muid olulisi soodustusi". See on eraldi ettevõtete majandusaasta aruannetes välja toodud. Millest Repinski elas, kui kõik maksud tema ettevõtetes on korrektselt makstud?

4) Repinski: ma polegi farmi tegemistes osalenud

Olen juba päris pikalt olnud oma ettevõtete, kaasa arvatud kitsefarmi, juhtimisest eemal,“ ütles ta pressikonverentsil eelmisel reedel. „Ma arvan, et nüüd juba rohkem isegi kui kaks aastat.“

Mõned minutid ja mõned küsimused hiljem vaidleb ta ise endale vastu. „Ma ei ole teinud nii, et ma andsin täielikult juhtimise üle. Ma püüdsin ikka ise osaleda.“ Õhtuleht kirjutas aasta tagasi, et riigikogu liikmena jagab Repinski oma elu kitsefarmi ja Toompea vahel. „Keskmiselt poole kuust veedab ta Tallinnas, teise poole kodutalus,“ kirjutas ajaleht. Repinski tõdes tollal, et püüab „põhimõtteliselt kahel toolil istuda“. On nädalaid, kus ta läheb Ida-Virumaale tagasi juba neljapäeva lõunast.

Ekspressi allikad talus kinnitavad, et kõik olulisemad otsused on vastu võtnud Repinski isiklikult.

5) Repinski: poodides Hollandi juustu ei müüda

„Mis puudutab Hollandi juustu. Ma võin teile kinnitada, ma ei ole seda mitte kunagi müünud maja sildi all. Ma ei ole seda kunagi müünud ja ei müü ka praegu Eesti poodides,“ ütles ta pressikonverentsil.

Ka Hollandi juustu tellimise ja poodiviimise küsimuses on Repinski pidevalt muutnud oma ütlusi vastavalt sellele, milliseid uusi asjaolusid ilmneb. Kaks anonüümset allikat, kes on Repinski farmis toimuvaga väga hästi kursis, kinnitavad, et juust läks poodidesse müügile. Kui Eestis tõesti oleks nii kitsejuustumaiaid inimesi, kes eritellimuse korras umbes 1100 purki juustu korraga telliks, siis miks nad end varjavad?

See ei tähenda, et juustu kohapeal üldse ei tehtaks. Konjus valmistatakse nii lehma- kui kitsepiimast juustu.

Mõned väikesed valed:

1) Repinski: Hollandi kitsejuust säilib „kolm nädalat “

Repinski ütles 23. novembril Postimehele: «Arvestades, et kitsejuustu säilivusaeg on kolm nädalat, ei ole see isegi teoreetiliselt võimalik, et ma oleks kogu aeg müünud Hollandi kitsejuustu meie oma farmi toodangu nime all,» lausus ta.

See on vale. Hollandi kitsejuustu tootja De Molkerei üks asutajatest, David Hartog, ütles Ekspressile, et päevalilleõlis säilib kitsejuust sõltuvalt sordist kolm kuud kuni pool aastat. Sama on kirjas ka ettevõtte koduleheküljel. Repinski tellis Hollandist kümnekilosed pütid, tema töötajad rullisid need Eestis käte vahel pallikesteks ning pistsid päevalilleõlisse. Kui kaua Eestisse toimetatud juust võiks pärast lisakäitlemist säilida, Hartog öelda ei osanud. Ta kinnitab aga, et mujalt Repinski pehmet Hollandi kitsejuustu tellida ei saanud, sest De Molkerei on ainus seda tüüpi pehme kitsejuustu tegija Hollandis. Retsept pärineb Hartogi emalt ja ta on selle üle väga uhke. Et Repinski De Molkerei juustu töötajate sõnul oma kaubamärgi all müüs, kuuleb Hartog Ekspressilt.

2) Repinski: Veterinaar- ja Toiduameti ettekirjutused on täidetud

„Ükskord oli näiteks nii, et pakendi tekst ei olnud korrektne. Parandasime seda, ettekirjutus oli täidetud,“ ütleb ta pressikonverentsil.

See ei vasta tõele. Veterinaar- ja Toiduameti Ida-Virumaa peaspetsialist Kaidi Kasela kinnitab, et Konju farmi toodangu tekst pakendil on siiani muutmata. Repinski muutis ettevõtte nime. „R Capital OÜ“ asemel peaks pakendile olema kirjutatud „Konju Kitsefarm OÜ“. Seni ei ole seda tehtud.

3) Repinski: tellisime 200 kilo juustu vaid ühel korral

Nii ütles Repinski eelmisel kolmapäeval ETV saates „Ringvaade“. Pole tõsi. Ekspressi käes on kirjalikud tõestused, mis näitavad, et Martin Repinski tellis Hollandist 200 kilo juustu vähemalt kahel korral: 28. novembril 2015 ja 9. aprillil 2015.

4) Repinski: Ilves ostis meie piima ja juustu kogu aeg

Nii väitis maaeluminister TV3 uudistele. Pole tõsi. Presidendi kokk Taigo Lepik vastas Ekspressile, et riigipea tarvis telliti Konju farmist paar aastat tagasi vaid piima, mitte juustu. Ja sedagi vaid paaril korral.