Artur Talviku (Vabaerakond), Jaanus Karilaidi (Keskerakond) ning Jaak Madisoni (EKRE) algatatud eelnõu VEB fondi kahjude hüvitamise ning sellega seotud uurimise algatamise kohta on mõeldud just Reformierakonna nimelise probleemi lahendamiseks. Paati hüppas ka IRL koos Urmas Reinsalu pakutud VEB fondi eriraporti koostamisega.

Loomulikult ei jõua VEB fondi eelnõu, mille Talvik, Madison ja Karilaid algatasid, kuhugi. See on surnud paber. Riigikogu ei võta seda eales vastu. Asjaosalised teavad seda isegi. „Absurrrrd,” kommenteeris üks IRL fraktsiooni liige Eesti Ekspressile antud eelnõu.

Saab uurida, saab tunnistajaid kutsuda, saab avaldusi teha, pressiteateid saata, intervjuusid anda, saab ajalehtedesse pealkirju, kus Reformierakonna ja Kallase nimi (oot-oot, kellest käib jutt, kas Siimust või Kajast, küsib lugeja) negatiivselt läbi jooksevad.

Küll aga täidab VEB fondi eelnõu ja selle ümber käiv trall teist eesmärki. Saab uurida, saab tunnistajaid kutsuda, saab avaldusi teha, pressiteateid saata, intervjuusid anda, saab ajalehtedesse pealkirju, kus Reformierakonna ja Kallase nimi (oot-oot, kellest käib jutt, kas Siimust või Kajast, küsib lugeja) negatiivselt läbi jooksevad.

Isiklikud boonused tulevad motiivina otsa.

Talvik ja Madison näiteks pole varem osalenud VEB fondi asjade uurimises – eelmises Riigikogus, kes VEB fondi uuris, neid polnud – nii võib neil kahel olla isegi mingi intellektuaalne huvi. Lisaks kinnitatakse üle korruptsiooni vastase võitleja maine (Talvik) ja korruptiivse eliidi vastase võitleja maine (Madison).

Jaanus Karilaid, kes Keskerakonna poolt VEB fondi asja veab, on vana poliitikamängur, eriti osav just mudasemas ning jõulisemas mängustiilis. Saab peksta Reformi, saab peksta Kallast, saab kätte maksta Kadri Simsoni umbusaldamise katse eest.

IRLilgi on sarnased kasud sees. IRL ja Reformierakond, kaks kõige vanemat parempoolset erakonda, on harjunud üksteise kohta soppa loopima. Näiteks hiljuti levitati Reformierakonna poolt kuuljutte, et IRLis on sisetüli, et Seeder tahetakse maha võtta ning Mart Luik asemele panna. Järgmise versioonina vahetati Mart Luige nimi (halloo, see ei kõla ju tõesti?) Jüri Luige vastu - et Jüri Luik on see, kes võiks Seederi asemele erakonna juhiks saada.

Tegelikult muidugi mingit Seederi vastast plaani ei eksisteeri. Kuulujutuna vee segamiseks kõlbab aga küll. Nii pole ka IRLil midagi selle vastu kui saab omakorda Reformierakonda torkida, antud juhul läbi VEB fondi „uurimise”.

Valimistele eelnenud aasta on kuulujuttudest tihe. Lisaks IRLi sisetülidele räägitakse näiteks ka EKRE sisetülidest. Seal on versiooniks see, et Helmed ja Madison on omavahel raskes riius, et Madison tahab erakonda üle võtta või et Martin Helme kahtlustab, et Madison tahab parteid üle võtta.

Kõik on kokku aga lihtsalt poliitline võitlus lähenevate valimiste valguses. VEB fondi osalised võivad unistada saabuvast rahalaevast, aga ärge oma ootusi liiga üles kütke. Uus seaduseelnõu ei jõua kuhugi.