Tallinna linnapea nõunik Moonika Batrakova on maksnud Savisaare eest 67 298 eurot ja 30 senti.

Riigiprokurör Laura Vaik avalikustas need summad täna hommikul Tallinna ringkonnakohtus toimunud istungil, kus arutati Savisaare vara aresti.

"Ei ole usutav see, et Batrakova üle poole oma sissetulekust on andnud Savisaare kulutuste katmiseks," rõhutas prokurör. "Seda kinnitavad ka tunnistajate ütlused."

Kokku on Savisaare ja tema elukoha Hundisilma talu varjatud arveid tasunud umbes kümmekond isikut.

Prokuratuuri kirjelduse kohaselt maksid Kotka ja Batrakova arveid oma pangakontodelt. Ühtlasi tegid nad oma pangaarvetele sularaha sissemakseid.

Kust see raha tuli?

“Meie väidame, et see pärineb Savisaarelt,” vastas riigiprokurör Vaik pärast istungit Ekspressile.

Lisaks Kotkale ja Batrakovale tõi prokurör kohtuistungil nimeliselt välja Are Niilikse rolli.

Prokuröri sõnul on perekond Niilikse teinud Hundisilma talus erinevaid töid. Selle eest on neile makstud sularahas.

Niiliksete näol on tegemist Savisaare naabritega.

Are Niilikse on Keskerakonna liige. Ta on öelnud Virumaa Teatajale aastal 2006 antud intervjuus: “Mina olengi see külamees, kellega Savisaar vahel viina võtmas käib, mis seal siis halba on.”

Kaitsepolitsei otsis Hundisilma talu läbi 22. septembril 2015. Läbiotsimisel leiti ja võeti asitõenditena ära 186 000 eurot ja 300 000 Eesti krooni.

Tänavu 3. mail arestis Harju maakohus Savisaarelt ära võetud raha laiendatud konfiskeerimise tagamiseks.

Prokuratuuri hinnangul on Savisaar elanud aastaid üle oma ametliku palga. Aastatel 2011-2015 ületas tema elatustase ametlikku sissetulekut kokku 246 000 euro võrra.

Prokurör Vaik tõi kohtus näite, et Savisaar ei maksnud ise näiteks Hundisilma talu elektri, prügiveo ja muude hoolduskulude eest.

Savisaart esindas kohtus vandeadvokaat Kristi Rande, kes nõudis raha vabastamist aresti alt.

“Austatud kohus, leian, et vara arestimine on olnud põhjendamatu,” rääkis Rande.

“Peaksin vajalikuks veel kord rõhutada paari olulist momenti. Esiteks prokuratuuri väidetest varjatud kulutuste kohta, et ca 165 000 eurot on neid kandnud Edgar Savisaare eest kolmandad isikud. Seda ei ole üldse tõendatud, et Savisaar oleks need kulutused hüvitanud. Seega ei saa neid pidada varjatud kulutusteks.”

Muuhulgas vaidles Rande vastu 300 000 Eesti krooni arestimisele. Ta juhtis tähelepanu, et Eestis kehtib alates 2011. aastast euro. Seega pärinevad kroonid varasemast ajast, mida prokuratuur aga uurinud ei ole.

“Analüüs käsitleb perioodi alates 2011. aastast. Ma leian, et Harju maakohtu määrus on ebaseaduslik ja tuleks tühistada."

Tallinna ringkonnakohus teeb otsuse Savisaare raha arestimise seaduslikkuse osas sel neljapäeval.