Möödunud aasta lõpuks esitati konkursile kümme nominenti: Martin Aunin, Eero Endjärv, ­Hanno Grossschmidt, Ott Kadarik, Ralf Lõoke, Indrek Näkk, Eero Palm, Lembit-Kaur Stöör, Jaan Tiidemann ja Villem Tomiste. Neist kuus olid nominendiks ka möödunud aastal, neli on aga uustulnukad. Tutvustame siinkohal viimaseid.

Sel aastal kuulusid žüriisse arhitektuurikriitik ja Madalmaade arhitektuuriajakirja A10 peatoimetaja Hans Ibelings, EALi arhitektid Emil Urbel ja Vilen Künnapu ning ettevõtjad Heldur Meerits ja Tiit Nurklik.

Möödunud kevadel kuulutati aasta nooreks arhitektiks Siiri Vallner, kes edestas üheksat mees­arhitekti. Täna, 4. veebruaril kell 17.30 algaval tseremoonial Rävala 8 kuulutatakse välja noor arhitekt 2009.


Indrek Näkk
(s. 1972)

Pärast keskkooli lõpetamist Pärnus läks EKE Projekti assistendiks, aasta pärast EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonda. Samal ajal töötas Künnapu ja Padriku büroos ja firmale TWC Architects, lõi juba õppimise ajal koos Tiidemanniga büroo (Näkk&Tiidemann). Kool lõpetatud, asutas omanimelise büroo.

Suuremad tööd: mitmeid avalike asutuste sisekujundusi, Kaubamaja Rüütli 31 Pärnus (1999), Neiseri tööstushoone Sauel (2000–2004), korterelamute grupid Kõlviku tee (Pirita), Savi t (Tartu) ja Liiva t (Pärnu), müügiesindusi Jüris, Alter Electricu hoone Tallinnas, tehnopark Gruusias ja Lavazza Balticumi esinduse hoone Nõmmel (2009).

Preemiad: kahel korral olnud aasta betoonehitise preemia nominent, Neiser (2001) ja Alter Electric (2008), Neiseriga olnud ka Mies van der Rohe preemia nominendiks (2003). Lisaks olid briti arhitektuurikriitikud valinud Neiseri hoone kirjastuses Phaidon 2004 välja antud tänapäeva arhitektuuri atlasesse.


Eero Endjärv
(s. 1973)

Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogu (erakogu)

Lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli 1995 (tööstus- ja tsiviilehitus) ja EKA 2001 (arhitektuur ja linnaplaneerimine). Projektijuhtimiskogemusi kogus juba tudengina, töötades muuhulgas ka AutoCad’i koolitajana (UseSoft). Tehnilise hariduse omandamise järel tegutses EKA õppetöö kõrval graafikadisainerina. Lõpetanud EKA, asutas koos Agabusi ja Truverkiga büroo (Agabus, Endjärv ja Truverk Arhitektid OÜ), kus tema ülesandeks oli projekteerimise kõrval ka büroo töö koordineerimine.

Suuremad tööd: korterelamute kompleksid Männituka (Kloostrimetsa), Kõrgemäe ja Tammeõue (Viimsi) ning Uus-Veeriku (Tartu). Tallinna Ülikooli õppe- ja teaduskompleks, Viimsi keskkool, Ülemiste City generaalplaan ja hooned, Tartu mnt – Peterburi mnt – Majaka t – raudtee vahelise ala struktuurplaan, Habermanni kvartal (koostöös büroodega Arhitektuuriagentuur ja Urban Mark) ja Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogu.

Preemiad: Nii Tallinna ülikooli hoone kui ka Viimsi keskkool olid konkursi aasta betoonehitis 2006 nominendid, esimesele anti ajakiri Ehitaja preemia, teine pälvis tellija eriauhinna. TTÜ raamatukogu on 2009 aasta betoonehitise nominent (*)


Eero Palm
(s. 1974)

IT Kolledž (erakogu)

Lõpetanud Tallinna Tehnikakõrgkooli 1996. Juba enne lõpetamist leidis tööd Künnapu ja Padriku büroos ja aastal 2002 asutas oma büroo Palm-E Arhitektibüroo. Suuremad tööd: vagunitehase büroohoone (Ahtme, 2003), kohvik Õismäel (2003), büroohoone Meistri 10 (2003), Karula noortekodu kompleks (2005), A. Le Coqi spordihoone (Tartu, 2005), IT kolledži hoone (2007), Auriga keskus (Kuressaare, 2008), büroo- ja teadushoone Mehatroonikum (Tallinn, 2009), spordihall Pärnus (2009).

Preemiad: Karula hooldekodu oli aasta betoonehitise nominent 2007, A. Le Coqi spordihoonega pälvis terasehitise aastapreemia 2006 ja IT kolledž sai aasta betoonehitise 2008 arhitekti eriauhinna ja kuulutati Eesti Päevalehe lugejate lemmikuks. Pärnu spordihall on 2009 aasta betoonehitise nominent (*).


Lembit-Kaur Stöör
(s. 1976)

Metro Plaza (erakogu)

Tulnud Viljandist pealinna, asus EKAsse õppima arhitektuuri ja linnaplaneerimist, lõpetas 2001. Õppimise lõpus töötas aastakese Indrek Näki büroos, pärast lõpetamist töötas büroos KOKO arhitektid. Aastal 2008 asutasid nad koos Ülo-Tarmo Stööriga oma büroo OO-OO Arhitektid OÜ.

Suuremaid töid (koostöös KOKO arhitektidega): Kuldala elurajoon (2004), Tallinna Inglise Kolledži spordimaja ja Tallinna sünagoog (2004), Rabaküla elurajoon (2005), Viru väljak 2 büroohoone (Metro Plaza, 2006).

Aastate jooksul on ta võtnud osa silmatorkavast hulgast konkurssidest.

Preemia: sünagoogihoone pälvis Kultuurkapitali aastapreemia 2007.