Ja nüüd tekib hulgaliselt vandenõuteooriaid, üks nutikam kui teine. Teisipäeval kutsus Putin kokku omaenda julgeolekunõukogu, et arutada "võimalikke ohte Venemaa riiklikule terviklikkusele". Vastupidi tavapraktikale (antakse teada post factum, arutlusteemat enne ei avalikustata) olid juba esmaspäeva õhtul Vene infokanalid vastavasisulisi teateid täis. Nagu ka spekulatsioone, milline võiks Putini sõnum olla.

Reisilennuki allatulistamine surus Putini nurka. Ja nagu tema psühholoogiast arvatakse teadvat, võib nurkasurutus anda ootamatuid tulemusi. Olukord võib veelgi enam eskaleeruda, sest nüüd juba peaaegu 90% toetuse juurde jõudnud Putin ei saa Donetski separatiste lihtsalt niisama pikalt saata, sest tema rahvas - Putini enda propagandast ülespiitsutatud rahvas - ei mõistaks oma juhi nõrkust.

Venemaa kõige kõvem mees on sattunud lõksu. Olukorda, kuhu ta ei tahtnud sattuda. Siit ka pinnas vandenõuteooriatele. Kes selle lõksu talle pani?

Tänavu möödub 100 aastat esimese maailmasõja algusest ning ongi juba tõmmatud paralleele, et reisilennuki allatulistamine on lask Sarajevos.

Tuleb meelde reisilaev Lusitania, mille Saksa allveelaev torpedeeris 1915. aasta mais. Laev liikus New Yorgi ja Liverpooli vahel. Hukkus 1200 reisijat, sealhulgas 125 USA kodanikku. Ameerika oli sõjas ametlikult neutraalne. Lusitania hukk pani neutraalsuse väga kõvasti proovile. Ja nii tekkiski vandenõuline teooria, et Briti admiraliteet sokutas õnnetu reisilaeva (muuseas, trümmides oli tohutus koguses Briti vägedele mõeldud laskemoona ja pardal trobikond prominente nagu näiteks multimiljonär Alfred Vanderbilt) tahtlikult Saksa allveelaevnike sihtmärgiks.

Et anda ameeriklastele põhjus minna sõtta Saksamaa vastu. Sarnased teooriad ringlevad Malaisia reisilennuki ümber. Ja täit tõde, ma kardan, ei saa me kunagi teada.

Mis juhtus parvlaev Estoniaga ja kuidas ikkagi varisesid kokku New Yorgi kaksiktornid?

On ametlikud versioonid. Ja on tuhandeid (miljoneid) inimesi, kes panevad need kahtluse alla.

Põhiküsimus on praegu ikkagi see, mida teeb nurkasurutud Putin. Teda on juba võrreldud monstrumitega nagu Miloševic, Kaddafi, Saddam Hussein, isegi Führer'i endaga. Väike täpsustus: Putinil, erinevalt eelloetletud meestest, on tuumakohvrike, mille nupulevajutus võib saata lendu 3000-4000 tuumalõhkepead.

Pihkva õhudessantdiviis on kohutavalt hirmus asi, aga idanaabri arsenalis on veelgi jubedamaid asju.

Aga Hollandi hävitajad Tallinna taevas on muidugi rõõmu-sõnum.

Vabandust.

Nautige suve!