Munamaania!
Poes Angry Birds’i mune saada pole ja ega kanamunade hankiminegi pühade eel lahvatanud munakriisi ajal lihtne ole.
Retseptid raamatus põhinevad ikka kanamunadel. Neid saab keeta, pudruks teha, marineerida, külmutada ja praadida ning isegi toorelt tarvitada. Koostisainena on munad väga head küpsetamisel, sest munavalges sisalduvad valgud võimaldavad valmistada õhulisi roogi. Et lihavõttepühadega lõpeb paastuaeg, on rammusad munast, koorest ja kohupiimast pakatavad road taas au sees.
Lihavõttemunad
Mune kaunistatakse enamasti vaiksel laupäeval – suur reede on nii suur püha, et kirikukelli ka ei helistata. Lihavõttemunade värvimise komme tuleneb piiblist. Ortodoksidel näiteks on kombeks lihavõtte ajal kinkida punaseks värvitud mune. Punane värv sümboliseerivat verd, mida Kristus ristil inimkonna eest on valanud. Slaavlastel on lihavõttemunade dekoreerimine kaunite mustrite ja pühakute piltidega arenenud lausa omaette kunstiliigiks. Tavaliselt maalitakse keedumunadele, aga munad võib ka tühjaks puhuda, et nad pärast lihavõtteid kauem vastu peaksid. Tühjakspuhumiseks torka toorele munale mõlemasse otsa auk ja puhu ühte auku. Munavalge ja -rebu tulevad teisest august välja. Muna alla pane kauss, et munasisu näiteks omleti tarvis kõrvale panna.
Munalakkidele ja -värvidele on mõistlik eelistada sibulakoori, saunavihalehti, seemneid, värvilisi lõngajuppe ja riidelappe. Neid kasutades mässitakse iga muna niidiga kinni kerides eraldi pakikeseks ja keedetakse 10 minutit. Pakitud muna valmib pisut kauem, aga munakollane jääb seest ikka parajalt pehme.
Mune koksitakse esimese lihavõttepüha hommikulauas. Vana tava kohaselt mõtleb koksija ühe soovi ja kel muna terveks jääb, selle soov läheb täide. Kelle muna läheb katki, peab oma muna teisele loovutama. Kogenud munakoksijad teavad, et koksida tuleb teravama otsaga ning et õigesti peos hoitud muna on tugevam. Üks trikk on muidugi kanamuna asendamine puumunaga.
Tervislikud munad
■450 g võid
■5 muna
■maitsestamata soola
■valget pipart
■hakitud murulauku või peterselli
Võta või külmikust välja ja lase tunnike pehmeneda. Keeda munad kõvaks ja lase jahtuda. Koori munad ja haki noaga peeneks. Sega kausis hoolikalt kokku munad, või ja sool nii, et segu jääks pisut tükiline. Lisa maitse järgi pipart. Tõsta 10 minutiks külmkappi tahenema. Riputa maitse ja värvi mõttes peale hakitud murulauku või lehtpeterselli. Munavõi on hea nii võileival kui kuumal röstsaial.Marineeritud munad■12 muna
■1 osa äädikat
■1 osa peedimahla (marineeritud peedi vedelikku)
■4 väikest sellerivart, soola, musta pipra teri ja maitse järgi suhkrut
Marineerimiseks keeda munad kõigepealt kõvaks ja koori ära. Pane munad purki (12 muna purgi kohta) ning täida ülejäänud ruum äädika ja peedivedelikuga. Lisa sellerivarred, sool, musta pipra terad ja suhkur. Pane purgile kaas peale ja tõsta külmkappi. Munade kergeks marineerimiseks kulub üks päev. Kolme päevaga on nad marineeritud kuni rebudeni. Et hüva roog halvaks ei läheks, söö munad paari nädalaga ära.Hea teada:■Keedetud muna saab vurrina keerlema panna, toores aga jääb pärast viit tiiru seisma.
■Enne keetmist tuleb mune leige veega pesta ja siis keevasse vette lusikaga tõsta. Munad peavad veega täielikult kaetud olema.
■Otse külmkapist võetud munad purunevad keetmisel kergesti.
■Soovides hüübinud valget, aga vedelat kollast, pane muna keema keevasse vette ja keeda 4 minutit. Poolvedela kollase saamiseks keeda 5 minutit (vutimune 1–2 minutit). Kõva muna saab 10 minutiga, vutimuna 4–5 minutiga.
■Munakoor ei purune, kui panna keeduvette veidi soola või torgata koor muna jämedamast otsast nõelaga läbi.
■Kui muna siiski läheb keetmisel katki, tuleb lisada keeduvette kohe pisut äädikat – nii takistad munavalge välja voolamist.
■Mune tuleks keeta kaaneta nõus ja nii, et vesi vaevalt keeb.
■Kooreta saab keeta täiesti värskeid mune, vanematel munadel valgub munavalge laiali.
■Vanemad munad tuleks igaks juhuks alati kõigepealt eraldi tassi lüüa, et mitte kogu toitu ära rikkuda.
■Külmikus hoia mune terava otsaga allapoole. Nii püsib munakollane keskel.
■Munade läheduses ära hoia tugevalõhnalisi toiduaineid ega puuvilju, sest muna hingab läbi koore ning võtab lõhnab ja maitsed külge.
■Munad säilivad kindlalt 21 päeva. Kui mähkida iga muna eraldi paberisse ja neid kord nädalas ümber pöörata, seisavad nad hoopis kauem. Mune võib ka toatemperatuuril kaua hoida, kui nad taimeõliga üle pintseldada.
■Väga värske muna vajub vees põhja. Veidi vanemad munad hõljuvad vees, kolme nädala vanune muna seisab vees püsti, paari kuu vanune või soojas riknenud muna aga hulbib külili pinnal.
■Munavalge tuleb ära tarvitada kohe samal päeval, munarebule võib aga pisut vett peale valada ja lasta tassis paar päeva külmikus seista.
■Jälgi mune ostes, et koor oleks terve. Munal on olemas kaitsekiht, mida salmonella-bakter läbistada ei suuda. Pragunenud munaga tasub ettevaatlik olla. Munade pesemine aga hävitab kaitsekihi. Samas on oluline mune vahetult enne kasutamist leige veega pesta, sest nii ei satu kahjulikud bakterid toidu sisse.
■Riknenud munal märkad vastu valgust vaadates sees tumedaid laike. Heledad, läbipaistvad täpid munas tähendavad, et muna on värske.
■Munavalge läheb jahutatud munadel kergemini vahtu. Aitab ka noaotsatäie peensoola või tuhksuhkru lisamine.
■Munavalge vahustamist raskendab isegi kübeke sellesse sattunud munakollast.