Vana Tallinn Grand Prix 2015 võistlejad
EESTI
Kohviku-restorani Lyon peasommeljee Kristjan Markii, kes on võistluse 2010. aasta võitja ning kõigil kümnel korral jõudnud ka finaali;
Liviko HoReCa müügiesindaja, 2014. aastal Eesti parima sommeljee tiitliga pärjatud Karel Veski; restorani Dominic sommeljee Aron Rahu;
restorani Leib Resto ja Aed sommeljee Ketri Leis.
LÄTI
Mulluse Vana Tallinn Grand Prix' võitja, restorani Vincents sommeljee Kaspars Reitups;
2007. ja 2008. aasta võitja, restorani Vincents peasommeljee Raimonds Tomsons;
2013. aasta võitja, Noble Wine'i brändijuht-konsultant Ronalds Petersons;
Vina Studija peasommeljee Agnese Meiersone.
LEEDU
Boff Steakhouse'i sommeljee Artüras Vasilionok;
sommeljee Ada Sakalauskaite;
Kempinski Hotel Cathedral Square'i restorani sommeljee, toitlustusjuht ning ühtlasi Leedu parima sommeljee tiitlit hoidev Narimantas Miežys.



Vastab Eesti Sommeljeede Erakooli direktor Ene Ojaveski

Milline oli tänavuse võistluse tase?

Võistluste tase oli kõrge, sest suur osa võistlejaid olid vanad tegijad. Neil on võist-luskogemus ja nad oskavad seda kasutada. Tore on samas seegi, et uued noored tulijad on valmis ennast proovile panema.

Eelnevat arvestades pidid kohtunikud seekord tõsisemalt pingutama, et uusi ülesandeid välja mõelda. Lisaks tavapärastele ülesannetele, nagu test, lauas serveerimine või pimedegustatsioon, tuli finalistidel seekord näidata õhtusöögil oma argumenteerimisoskusi. Iga fina-list pidi ühe serveeritava roa juures kolme joogi vahel valiku tegema ning seda ka veenvalt põhjendama.


Millised on Balti sommejeede teadmised ja oskused võrreldes Euroopa tasemega?


Ega need nii väga erinevad olegi. Meil on lihtsalt veel üsna noored sommeljeed, kes pole jõudnud maailmas ringi käia ja veini-aedadega käsi-mullas-stiilis otseselt tutvust teha. Praktilistest teadmistest kipub praegu veel puudu jääma. Küll me ajapikku järele jõuame.

Tähtis on seegi, et ükski Balti riik pole ise ju kasvatamise ja tootmise mõttes veinimaa. Meie veenides vein ei voola, eks seegi annab tunda. Maailma tippsommeljeed teevad tohutult tööd ja võistlusteks valmistatakse aastaid intensiivselt õppides, degusteerides ja reisides. Väga vähesed neist töötavad restoranides, rohkem ollakse aktiivsed veiniäris. Isiklikult usun, et ei lähe enam kaua, kui mõni eestlane, lätlane või leedulane Euroopas ja muus maailmas poolfinaali või miks mitte ka finaali jõuab.

Kuidas iseloomustaksid parimat noorsommeljeed Ketri Leisi?

Ketri Leis lõpetas sel kevadel Eesti Sommeljeede Erakooli sommeljeekursuse. Igapäevaselt restoranis Leib Resto ja Aed töötav Ketri on tähelepanelik ja õpihimuline ning jõuab kindlasti kaugele, kui ta seda vaid ise tahab. Eks Baltimaade parima noorsommeljee tiitel mõjub loodetavasti ergutavalt ning septembris näeme teda kindlasti ka Eesti meistrivõistlustel.