Pangakonto läks aresti alla Lätist tulnud õigusabitaotluse alusel. Riigiprokurör Eve Olesk viitas kohtus mitmele kriminaalasjale Lätis ja nn karussell-kelmusele. Samuti teatas ta, et Läti maksuamet uurib käibemaksupettuse kahtlust.

Ka Eestis on algatatud kriminaalasi, kuid kedagi kahtlustatavaks kuulutatud ei ole.

Lugu on segane ja laia haardega. Juba mullu sügisel teatas Winergy, et palus kriminaalasja alustamist ühe Läti panga vastu ning kavatseb rahvusvahelisse vahekohtusse esitada mitmekümne miljoni lati suuruse nõude Läti riigi vastu.

Winergy omanikuks on firma Wind One, mille omanik on Energy Ventures, mille omanik on Spring Capital, mille omanik on Polaris Invest, mille omanik on Indrek Kuivallik.

Kuivallik sai jõukaks, omades aktsiapakki kaabel-TV firmas Starman. Pärast sealse osaluse mahamüümist tegeles ta tuulegeneraatorite müümisega Lätti. Selle äri müügitulu oli 2012. aastal 34 miljonit eurot.



Wind One esindaja Henry Treude kommentaar

„Eesti investeerimisfirmale Polaris Invest kuulub enamusosalus Läti suurimas tuulepargis (21 MW park Ventspilsi lähedal - omanikuks ja operaatoriks SIA Winergy). Ettevõtte vähemusosanik on läbi oma valdusfirma hr. Juri Shapurov, kes on samaaegselt suurosanik ka tuulepargi ehitust osaliselt krediteerinud ning idasuunalist raha esindavas Norvik pangas. Hr. Shapurovi, Norvik panga ning kolmandate isikute koordineeritud koostöös proovitakse ettevõtte tegevust saboteerida ning Eesti investorilt tema vara üle võtta. Oleme viimase aasta jooksul võidelnud selle vastu, sealhulgas Eesti ametivõimude toetusega. Meie taotleme õiguslikult korrektset ning osapoolte seaduslikke huve arvestavat lahendust, mille raames õnnestuks Eesti ettevõtte investeering, koos kreeditoride nõuetega, päästa. Praegune olukord, kus ettevõtte varad kunstlikult tekitatud kohtuvaidluste alusel arestitud, ei ole mõistlik ning võtab arvesse vaid kitsa ringi kohalike, idapoolset päritolu raha esindava osapoole huve. Winergy SIA on Norvik pangale korduvalt pakkunud ka panga laenude refinantseerimist, milleks on olemas pakkumised teistest pankadest kuid Norvik pank on sellistest pakkumistest põhjendusteta keeldunud.

Oleme lisaks juriidilistele vahenditele Eesti kapitali huvide kaitseks võtnud Lätis väga avatud hoiaku ning käinud kohtumas kõikide võimuesindajate, ametkondade, ministritega ning selgitanud oma positsiooni ning asjaolusid detailselt. Läti ametiisikute suhtumine on olnud mõistlik ning lubatud on aidata. Kuid tegutseme keskkonnas, kus haldussuutlikus on nõrk, korruptsioonitase kõrge ja meie vastasel on koduvälja eelis. Usume, et pikas perspektiivis kannab meie taktika vilja.

Lisaks tavapärasele õiguskaitsele oleme Läti meediat, ametnikke ja poliitikuid teavitanud oma kavatsusest vajadusel pöörduda rahvusvahelise arbitraazhi poole kahjunõudega Läti riigi vastu kui riik ei suuda tagada mõistlikku tegutsemiskeskkonda, mida võiks Eesti ja Läti valitsuste vahel sõlmitud investeeringute kaitse lepingu raames ju oodata.

Eesti prokuratuuri otsus sulgeda Läti ametiisiku palvel Eesti ettevõtte pangakonto Eestis, on arvestades asjaolusid kahetsusväärne ja kasutame kõiki seadusest tulenevaid võimalusi olukorda muuta.”

Henri Treude, Wind One OÜ - loo fookuses olnud Läti ettevõtte Winergy SIA enamusinvestori esindaja. Loos on mainitud ka Indrek Kuivallikut - tema on ettevõtte Wind One OÜ omanik.