Presidendi abikaasa kavatses seda tarvitada riigivisiidil Norrasse, mis pidi algama sel teisipäeval ja kestma kolm päeva.

Proua Evelini plaanid lõi sassi mitte kõmuline suudlus Solarise katuseterrassil, vaid Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama ootamatu soov külastada Tallinna.

Eesti poliitikud ja diplomaadid kutsuvad USA riigipead Eestisse igal võimalikul juhul, sest Ühendriigid on meie tähtsaim sõjaline liitlane.

Aga et Obama otsustab tulla just nüüd, ei teadnud ükski eestlane. Vastasel juhul poleks just samale ajale kavandatud Toomas Hendrik Ilvese Norra-reisi. See polnud lihtne töösõit, vaid tipptasemel riigivisiit, kus president pidi lisaks kuningale kohtuma Norra peaministri ja parlamendi esimehega, pidama kõne Euroopa Konverentsil ja sõjakoolis ning külastama Norra viikingiaegset pealinna Trondheimi.

Eesti võimud kuulsid Obama saabumise soovist reedel, 8. augustil. Tavaliselt esitavad ameeriklased ettepaneku stiilis: „Mida te arvaksite, kui me teeksime ettepaneku, et meie president külastaks teie riiki" ja kõik USA liitlased vastavad kohe jah, sest USA president on neile kõige oodatum külaline.

Otsuse Eestisse sõita langetasid 5-6 tippametnikku eesotsas kabinetiülema Denis McDonoughiga. Võimalik, et sõna ütles sekka ka POTUS ise. Ameerika paberites kasutatakse riigipea puhul just seda lühendit, mis tuleb President of the United States esitähtedest.

Eestlastel polnud sugugi meeldiv tunne, kui nad pidid teatama Oslosse, et kuningas Harald V küllakutse on väga kena ja vajalik, aga USA riigipea saabub Tallinna ning seetõttu saabub härra Ilves kolme päeva asemel külla vaid üheks.

Norralased neelasid teate alla, sest ka nemad kuuluvad NATOsse, ka neil on piir Venemaaga ja nad mõistavad USA rolli maailmas.

Loe pikemalt kuidas valmistati ette Obama Eesti visiiti ja milliseid ootamatusi see kaasa tõi.