Selline on esmamulje mehest, kes luges "Mein Kampfi" juba 12aastaselt ja kelle nimi paneb Ameerika fašismivastastel vere keema. USA-Missouris neljalapselise pere vanima lapsena sündinud Craig Cobbi isa oli arhitekt ja vabamüürlane, ema õpetaja.

Pärast 55 eluaastat maailma kõige multikultuursemas ja segaverelisemas riigis elab ameeriklane tänavuse aasta algusest oma sõnul poliitpagulasena Eestis. "Ma ei usu, et te ära trükite, mis mul öelda on," provotseerib propagandist. Ja tal on õigus - mitu lõiku intervjuust jättis Ekspress välja, et mitte reklaamida rassiviha.

Oma kirjades kasutate tihti väljendit "ärkamine". Millal teie "ärkasite"?

Paljud meist on aastakümnete pikkuse multikultuursuse kogemusega. Elades värvilistega külg külje kõrval, on põhjalikult selgeks saanud sisse kodeeritud pinged rasside ja kultuuride vahel. Nad on igapäevases konfliktis, teeseldes samal ajal, et nad seda pole.

USAs on näiteks paljud sissetulvavad värvilised immigrandid väga-väga agressiivsed ja paljud noored äärmiselt halvasti haritud. Neil on väga viletsad sotsiaalsed oskused, nad on kriminaalsed ja vägivaldsed. Juba nende läheduses elades on su elu sõna otseses mõttes ohus.

Kuidas teid nimetada - rassist, neonats, valge ülevõimu propageerija?

Ma ole n creator (loomislane - toim.). Ma olen Loomise Kiriku liige. See on adekvaatne usund. Ma ei kummarda juuti toki otsas. Meie kirik on kõige antikristlikum kirik maailmas ja ma olen selle üle uhke. Loomise Kirikus pole jumalust, nagu pole seda näiteks budismis. See põhineb faktil, et valged inimesed on evolutsiooniline rass, maailma kõrgeim rass.

USAs üle 30 aasta tagasi tekkinud Creativity Church või Church of the Creator on ametlike allikate järgi rassistlik pseudoreligioon. Muu hulgas eitab grupp holokausti ja pooldab eugeenikat. Üks sekti põhitekste on "Valge mehe piibel", mis on mõnel pool keelatud.

Olete öelnud, et rassism on teie religioon. Te mõtlete seda seega sõna-sõnalt?

See on kokkuvõte meie usundi õpetustest - minu rass on minu religioon. Ma võinuks tuua lehekülgi vanadest sõnaraamatutest, milline on sõna "rassist" etümoloogia. Juudid, kes on maailma ajaloo kõige etnotsentrilisem hõim, on sisuliselt rünnanud valgeid kui nende peamisi võistlejaid. Ja kui meie vastu võitleme, tehes suhteliselt mannetuid katseid olla sama etnotsentrilised nagu nemad, siis see on viha. Nemad niisiis leiutasid selle negatiivse termini.

Kuidas te oma usku praktiseerite?

Praegu teiega rääkides näiteks. (Muigab.) Meid laimatakse pressis, esitatakse koletistena või kõige hullemate tegelastena. Ameerika üldsus, eriti noored, on õpetatud uskuma, et inimesed, kellel on kas äärmuslikud või isegi mõõdukalt valgemeelsed tõekspidamised, on sisuliselt samal pulgal sarimõrvaritega.

Te küsisite minult alguses, kas mina olen juut. Kui ma oleksin, mis oleks teisiti?

Ma räägiksin ikka teiega. See poleks probleem, aga juudid on maailma meedias kapitaalselt üleesindatud. (Järgneb pikk ettekanne juudi ärimeeste kontrollitud meediaimpeeriumidest, mille kõige hirmsam vili on muusikakanal MTV - toim.)

Kui MTV-lt küsiti, miks nad valgeid bände eetrisse ei pane, siis öeldi - lapsed ei taha neid kuulata. Nad tahavad kuulata nigereid laulmas I don't know what you heard about me, I'm a mother fucking P.I.M.P.

Aga las ma küsin veel: kas te olete juut?

Ei ole.

Mitte vähimalgi määral?

Ise küll ei tea, et oleksin.

Okei. Ma ilmselt ikkagi räägiks teiega, kui te ka oleksite, sest minu meelest on meil kohustus neist asjust rääkida ja edastada informatsiooni eeskätt just meestele. Sest kõik oleneb meestest.

Naised on ju nagu väikesed lapsed. Nad on mõjutatavad, neid on vaja kontrollida ja seetõttu saab neist häid keskastme juhte. Aga neil on oma 400 munarakku nende sees ja kõik.

Aastal 2002 liitusite ametlikult Looja Maailma-Kirikuga (World Church of the Creator), mida juhtis kurikuulus Matt Hale. Miks?

Mis mind üle piiri ajas... Ma elasin Hawaiil koos väga ülbete, suure suuvärgiga nüride immigrantidega. Nad edutavad pidevalt üksteist. Ma kasutasin näiteks kahe-kolmesilbilisi sõnu ja inimesed, kes olid magistrikraadiga, ei saanud neist aru. Hämmastav!

See on tunnetuslik dissonants. Vastuolu selle vahel, mida sulle räägitakse ja mida sa oma tegelikus igapäevases elus koged. Kui sa murdumispunkti jõuad, siis pead kas enese alalhoidmiseks tegudele asuma või leppima sisuliselt sellega, et su DNA pühitakse aja jooksul minema.

Mitmete väidetavate vihakuritegudega seostatud loomislased on aja jooksul eri põhjustel korduvalt organisatsiooni nime ja asupaika vahetanud. Viimati pidid nad kaubamärki muutma 2002. a sügisel, kui sama nime kasutamise õigus anti vihase kohtuvaidluse järel teisele usuorganisatsioonile, kelle taga nende väitel on juudid. Seepeale tellis kiriku liider Matt Hale otsuse teinud kohtuniku mõrva. Õnneks või õnnetuseks oli kiriku turvaülem, kellega ta sellest juttu tegi, FBI informaator ja usujuht võeti kinni ning mõisteti 40 aastaks vangi. Kohtus sai otsustavaks salvestus, milles FBI informaator küsib kohtunikust rääkides: "Kas me hävitame selle roti?" Hale naeratab ja noogutab.

Kas te tundsite oma kirikukaaslast, kes osutus FBI informaatoriks?

Ei, isiklikult mitte. FBI maksis talle selle eest kahe aasta jooksul 25 000 dollarit aastas ja Matt Hale sai 40 aastat kõigest sosina eest. Ma võin teile näidata juhtumit juhtumi järel, kus nigerid vägistavad ja tapavad valgeid naisi ega saa selle eest 40 aastat. See on täiesti kummaline.

 Kohtuvaidluste kestel pani Cobb internetti üles kohtunik Joan Lefkow', tema mehe Michaeli, laste ja lastelaste pildid ning lisas lõpuks ka nende koduaadressi. Mullu 28. veebruaril mõrvati omas kodus kohtuniku advokaadist abikaasa ja vanurist ema.

Miks te panite internetti isiklikku teavet kohtunik Lefkow' ja tema pere kohta?

See on mu õigus. Michael Lefkow' õige nimi on muide Lefkowitz, tema vanaisa oli juut ja tal on bioloogiliselt semiitlik DNA. Ta pürgis kohtunikuks, tal oli oma veebisait ja ma vaatasin seda. Keegi ju ei alusta krimin aalmenetlust selle "itski" suhtes, kes juhib New York Timesi, sest ta avaldab kohtunike fotosid või räägib nende veebisaitidest.

Aga teie panite üles abikaasa, laste, lapselaste pildid - pluss koduaadressi?

Neil olid nigeritest lapselapsed. Koduaadressi suhtes pole ma kindel. See oli nii ammu. Võib-olla on FBI-l see alles. Tapja Bart Ross - tema õiget nime ei suuda ma isegi hääldada - oli poolakas. Ta polnud rahul ühe Lefkow' kohtuotsusega. Poolakad on ju palju aastaid miljonite juutidega kõrvuti elanud. Võib-olla oli ta antisemiit, ma ei tea.

Mis tunne teil oli, kui topeltmõrv toimus?

Mis tunne mul oli? (Pikk paus.) Tundeid omada pole veel ebaseaduslik. I was just fine with it. Mulle sobis see hästi.

Pärast mõrvu küsitles FBI Hawaiil elavat Cobbi, kuid ta keeldus koostööst. Kui mõrvar tuvastati, teda rohkem sel teemal ei tülitatud. Küll aga on Cobb ise käinud paljude meelest tüli norimas avalikel üritustel. Näiteks kui mullu sügisel saadeti suurte austusavalduste saatel Washingtonis viimsele teekonnale legendaarne mustade õiguste eest võitleja Rosa Parks, käis Cobb leinajate seas oma "religioosseid materjale" jagamas. Sellest tekkis sõnavahetus salateenistuse agentidega.

On teid eales arreteeritud?

Jah, mind on arreteeritud. Väga väikeste asjade, väärtegude eest. Eesti võimud on neist teadlikud, sest ma lugesin need oma immigratsioonitaotluses üles.

Cobb sai tänavu Eestis elamisloa. Selle tõestuseks tõmbab ta rahakotist välja ID-kaardi, aga lähedalt seda ei näita. Hiljem mõtlen, miks. Mida ta varjab? On seal teine nimi, millest me ei tea? Mõnede allikate väitel on minu vastas istuva mehe nimi tegelikult Craig Cobbrdon Baum.

Sama soojaga loetleb ta lahkelt oma seltsimeeste hulgast karistatud tegelasi - röövleid, pommipanijaid. 

Intervjuu eel nimetasite ühe olulisemana raamatut "Turner Diaries". Sellest teosest võttis pommitegemise õpetuse ka Tim McVeigh, kes tappis Oklahomas 168 inimest. Kui te raamatut kiidate ja kurikuulus pommipanija arvas sama, siis see teeb pehmelt öelda ärevaks.

Üks mu lemmikjutte on Tolstoi sulest ja räägib ratsaväelasest, kes kukkus hobuselt ja lamab ning vaatab mullaklompi. Ta mõtleb oma elust ja vaatab abitult suurt mullakamakat. Samas seisus on tegelikult praegu valged inimesed. Nad on halvatud ja jõllitavad mullaklompi võitlusväljal, millel nad enamikus keelduvad osalemast. Seega - ei, see ei häiri mind üldse. 

Miks te otsustasite mullu sügisel esimest korda USAst lahkuda ja Eestisse tulla?

Ma lugesin sellest riigist ja see kõlas väga kaunis. See on nagu planetaarne geneetiline kaitseala. Siin kandis on soomeugri rahvad, rootslased, taanlased, sakslased ja venelased.

Ikkagi, te võinuksite minna Soome või Rootsi. Rootsis on näiteks tugev neonatside liikumine.

Sinna pole nii lihtne emigreeruda. Sisuliselt saab siia tulla Toyota Corolla hinna eest. See on suurepärane võimalus valgetele inimestele. Tulevikus hakkab neid USAst massiliselt pagema. See on surev riik. Planeedil pole olnud ühtki multikultuurset riiki, mis oleks ellu jäänud. USA laguneb laiali nagu N Liit.

Seega te möönate, et olete põgenik?

Jah , söör, ma olen poliitiline põgenik.

Oma internetiraadiosaadetes kiidate samuti Eestit kui peaaegu õndsat paika?

Siin on nii värskendav ja imeline. Inimesed on vaimselt nii terved.

Praegu on 62 protsenti planeedi rahvastikust asiaate. Me oleme selle planeedi vähemusrahvas. See on põhjus, miks mulle siin meeldib, siin on üks väheseid valgeid maid maailmas. Usun, et Eesti satub tohutu surve alla, et multikultuursus vastu võtta.

Nigerid on looduse kõndiv bioloogiline hoiatussüsteem. Nad näevad halvad välja, nad häälitsevad tihti halvasti ja nad lõhnavad sageli halvasti. Nad on sõna otseses mõttes bioloogiline hoiatus ohust.

Mida te siin täpselt teete?

Ma ei pea tööd tegema. Mu ema oli õpetaja ja mulle meeldib õpetada. See tuleb mul hästi välja. Meil on kavatsus Euroopas samameelsete inimestega sidemeid luua. See siin on meie rassiline kodumaa.

Kui te ütlete "meie", keda te silmas peate? Kirikut?

Ei, ma olen kiriku üksikliige, kuid ma võtan oma religiooni väga tõsiselt. Me teeme filme, ma võtan inimestega ühendust ja räägin nendega. Sama, mis teie teete. Ma ei tee seda küll raha eest.

Kuidas te seda  kõike rahastate?

Ma pärisin teatud raha ja panin eluaegse tööga raha kõrvale. Ma olin sõjaväes langevarjur, ma tegin erivägede testi, kuid ei tahtnud kuueks aastaks sellega liituda. Olen töötanud terasevalajana, töötasin 4000 jalga maa all kullakaevanduses. Otsisin metalliotsijaga supelrandadelt metalli. Olen kogu elu töömees olnud. Olen töölisklassi kutt kõrgema ja keskklassi taustaga. Kui lugeda revolutsioonide ajalugu, siis algavad need töölisklassist.

Miks te Raplas suure krundi ja majakarbi ostsite?

See on hea diil. Suur maja koos avara keldriga. Selle intervjuu kaudu kutsuksin ma inimesi üle kogu maa või üle Euroopa sinna. Ma tahaksin luua keskuse, kuhu võiksid tulla parempoolsed, skinhead'id või teised. Ma annaksin neile seal kontoripinda.

Te tõrkusite algul minuga kohtumast ja jäi mulje, et kardate üldse end afišeerida. Kuuldavasti jälgib teie tegemisi nii Eesti kui Ameerika korrakaitse.

Ülemaailmselt on nii, et kui astud vastu valgete inimeste laimamisele juutide poolt, siis oled sa halb ja vihkaja. Öeldakse, et vihkamine on vaid loomulik reaktsioon säilitamaks midagi, mis sulle meeldib. Ma näen neid peresid siin Eestis (viipab aknast välja), neid ilusaid lapsi, kelle sündi siin toetatakse. Kas te teate, keda meie USAs subsideerime?! Suureperselisi hotentoti neegreid. Kui te ei tea, mis hotentott on, siis vaadake sõnaraamatust järele - suureperselisi hotentoti värdjaid ja pisikesi jupatseid, geneetilisi ebardeid nagu meie kohtuminister Alberto Gonzales.

(Cobb vaat et pritsib sülge ja kuivatab juba mitmendat korda suud.) Kui vaja, lähen Valgevenesse, sest nemad pole Euroopa Liidus. Eesti inimesed peavad endale teadvustama - ärge laske end multikultuursusel siin üle ujutada! Ka valgetel inimestel on õigus territoriaalsele ülemvõimule.

Eesti on suurepärane maa ja ma ei taha näha, et see saastatakse. See on üks valgemaid maid maailmas ja kui mitte muud, siis see tuleks säilitada kui väärtuslik rassiline looduskaitseala. Kui mind tahetakse riigist v&a mp;a mp;au ml;lja saata või vangi panna, kuna ma nii ütlen, siis, tead mis - laske käia!

Vastane: ta on naljanumber!

Ekspressile saadetud kommentaaris hoiatab äärmuslaste vastu võitleva ühiskondliku organisatsiooni One Peoples Project juht Daryle Lamont Jenkins Cobbi kui provokaatori eest. "Kuna viimaste aastate jooksul on hulk pikaajalisi ja tuntud valge ülemvõimu propageerijate liidreid kas surnud või vangi saadetud, siis tegelased, kelle nad maha jätsid, on taandunud tähelepanuotsijateks. Craig Cobb on üks neist. Me võtsime teda tõsiselt ainult seetõttu, et ta ahistas inimesi oma videokaameraga ja meie meelest oli tähtis inimesi teavitada, kes see sell on, juhul kui ta mõnel kogunemisel või teisel üritusel välja ilmub ja oma naljanumbreid esitama hakkab. Temast polnud pärast läinud aasta novembrit midagi kuulda arvatavasti just seetõttu, et ta lahkus siis Eesti suunas."