Heinsoo omanduses olnud arvutifirma võlg riigi ees on 373 034 krooni. Mullu suvel algatas Pärnu maakohus firma Ääre Info sundlõpetamise ja likvideerimise.

“Ma müüsin selle firma juba ammu maha ja kolisin tookord Soome,” ütles Heinsoo. “Minu jaoks asi lõppes.”

Kuigi asi lõppes Heinsoo jaoks, ei olnud see kaugeltki ühel pool maksuameti jaoks. Võlg oli alguse saanud sel ajal, kui firma omanik oli Heinsoo. Tol ajal kandis ta neiupõlvenime Jaanika Mihhalevitš.

Maksuvõlga aga Heinsoo kunagi maksma ei pea, sest firma omanikuks sai maksuvabas piirkonnas registreeritud paradiisifirma. Juhiks asus Pärnu kandis tuntud tankist, kelle nimega on äriregistris seotud 92 ettevõtet. Sisuliselt pole maksuvõlga enam kelleltki küsida.

Heinsoo müüs 2003. aasta talvel oma arvutifirma Ameerikas registreeritud ettevõttele United Consultations, mille etteotsa astus ainukese juhatuse liikmena Ulrike Kahju. Tema on olnud osaline Eesti Ekspressi lugudes, mis räägivad bordellidest ja raha välja petmisest.

Kahju astub tavaliselt lavale siis, kui teod on juba tehtud, asjad kokku pakitud, firma nimi muudetud ja juhiks jääb Ulrike Kahju üksi. Nii ka seekord – Pärnu maakohus määrab Ääre Info likvideerijaks Kahju.

Jaanika Heinsoo äratas tähelepanu tänavu sügisel, kui esitas väljakutse kommivabriku Kalev omanikule Oliver Kruudale ja majandusminister Edgar Savisaarele.

Heinsoo esindatava Investorite Liidu hinnangul kahjustas Kalev väikeaktsionäride huve, kui müüs Savisaarele suvila Keila-Joal turuhinnast odavamalt.

Samuti talitas Kalev väikeinvestorite huve eirates, kui müüs kommivabriku endise peahoone Tallinnas Pärnu maanteel 87 miljoni krooniga Kalevi omanikega seotud firmale hinnanguliselt kolme aasta üüritulu eest. Maja rentiv politseiamet maksab renti 30–40 miljonit krooni aastas.

22. oktoobril alustas kaitsepolitsei Väikeinvestorite Liidu avalduse põhjal uurimist.