Kuidas ohjata Eesti suurimat vangilaagrit  
• Murru vangla, nagu ka Ämari vangla, on laagri tüüpi kinnipidamisasutus: enamasti saavad kinnipeetavad eluploki sees kambrist kambrisse vabalt liikuda. On olnud juhuseid, kui valvurid pole julgenud sinna üksi siseneda ja pelgasid läbiotsimisi teha.
• Murru vanglas on umbes 1500 asukat, kellest suurem osa on süsteemi korduvad “kliendid”. Kinnipeetavad elavad 200–400 kaupa aiaga piiratud kahe-kolmekorruselistes ühiselamutes ehk eluplokkides.
• Napp valvurite kaader, kes on tihtipeale alamakstud ja vähemotiveeritud, ei suuda korda tagada. Näiteks Korseikini tapmisõhtul oli 123kohalises plokis, milles hoiti eluaegseid ja teisi raskeid kurjategijaid, vaid kaks valvurit.
• Väidetavasti pole laagri tüüpi vanglat võimalik kontrolli all hoida, arvestamata vanglasisese mitteametliku hierarhiaga ning tegemata koostööd selle tippudega. Et elu vanglas kulgeks rahulikult, ei tee ametnikud märkama mõne autoriteedi režiimirikkumisi ning lubavad erivabadusi.
• Kümme aastat vanglasüsteemis töötanud Gunnar Bergvaldile on preemia­süsteem varemgi pahandusi toonud. Bergvald lubas Ämari vangla direktorina “autoriteet” Urmas Grossthalil käia pealinnas teoloogiat õppimas, kuni mees kiiruse ületamisega vahele jäi. Samuti lubas ta puhkusele mõrvar Jüri Mosina, kes tänutäheks tegi sääred. Selle eest viidigi Bergvald karistuseks üle Murru asejuhiks.