„Ega ma ei plaaninud küpsetama ja kokkama hakata. Mõtlesin võtta lihtsalt aasta vabaks,” selgitab Silja kolm aastat hiljem. „Ma ei osanud isegi aimata, et elu selliseks kujuneb ning et töö, mida praegu iga päev teen, üldse ametina olemas on.”

Kokateadmised parimatelt

Terve aasta niisama reisida polnud Silja stiil. Ta pani end kirja Pariisi kokakooli Le Cordon Bleu. Kokandus polnud Siljale päris tundmatu. „Mul on kogu elu olnud magusasõltuvus ja olen lapsest saati küpsetanud. Kaheksaaastasena tegin esimese marmorkeeksi. Kuna retsepti järgides tuli see liiga rasvane, hakkasin seda enda jaoks kohandama. Kooli ajal oli minu spetsialiteediks täidisega biskviitkoogid, ülikooli ajal lisandusid brownie’d (Ameerika pähkli-šokolaadikoogid), juustukoogid ja kõik muu, mille retsepti kusagilt sain,” meenutab naine oma kondiitrikatsetusi.

Pariisis õppis Silja kolm kuud Michelini tärnidega pärjatud kokkade käe all. See kõik oli nii põnev, et ta hakkas seal juhtuvat sõpradele meili teel kirjeldama ning seejärel blogi (siljafoodparis.blogspot.com) pidama. Algsest paarikümnest lugejast sai mõne nädalaga tuhat ja nii see lumepall muudkui suuremaks veeres.

Maailmarännakutelt Eestisse naasnuna otsustas tegus naine toiduvaldkonnas jätkata. Nüüdseks on Silja toidublogija ja toidukülgede toimetaja LPs, lisaks käib aeg-ajalt (abi)tööl restoranides, aitab koostada retsepte ning muudkui keedab-küpsetab.

Eelmisel aastalõpul ilmus tema kokaraamat „Magus kiusatus”, mis osutus väga edukaks, ja nii oli üsna loomulik oodata järge. Paar nädalat tagasi nägi ilmavalgust „Lihtsad ahvatlused”.

„Keerulisi kokaraamatuid on nii palju, et tahan omalt poolt pakkuda riiulile mingi lihtsama variandi,” ütleb Silja. Nagu kaanekiri ütleb, sisaldab raamat retsepte, millega võita südameid. Seekord leiab sealt ka soolaseid küpsetisi.

Lihtsad retseptid

Enamiku raamatute retseptide komponente pole lihtne leida, veel vähem on need kodus olemas. „Tavaliselt viib retsepti lugemine algajal kokal kokkamise isu ära. Minu retseptid, vastupidi, peaksid paljusid julgustama – need on hästi lahti kirjutatud, lisaks on kasutatud lihtsaid ja tuttavaid koostisaineid,” tutvustab Silja oma kätetööd. „Toite saavad järele teha nii tudengid, noored pereemad kui ka poissmehed.”

„Mulle meeldivad lihtsad asjad,” tõdeb Silja ja kutsub kõiki üles küpsetama. „Ärge ostke kooki poest! Sealt saab toote, kuhu on terve Mendelejevi tabel sisse pandud. Tehke parem ise, kulutage see kümme minutit – kõik jäävad rahule ja kodu on hõrku lõhna täis.”

Ise kasutab Silja aeg-ajalt ka tordipulbreid. „Erika ja Juubelitordi pulbrid on mul kogu aeg varuks. Pakendil oleva retsepti järgi ei toimi ma kunagi: õli asemel sulatatud või, vee asemel hapukoor, kohupiim või jogurt ning koogil on hoopis parem mekk,” soovitab ta ka teistel katsetada.

Šokolaadikook marjade ja martsipaniga

>120 g võid

>240 g tumedat šokolaadi

>130 g peensuhkrut

>5 muna

>2 sl riisijahu (võib asendada nisujahuga)

>100–150 g martsipani

>100–150 g pohli vm marju

Tükelda martsipan u 1 cm tükkideks. Tükelda šokolaad ja või ning sulata vesivannil. Lisa suhkur, sega ühtlaseks, seejärel lisa munakollased ja jahu. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmeks vahuks. Sega kolmandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka ning lisa, õrnalt spaatliga tainast alt üles tõstes, ülejäänud munavalgevaht kahes osas.

Pane tainas võiga määritud küpsetusvormi (läbimõõt 23–24 cm), silu pind, puista ühtlaselt peale marjad ja tükeldatud martsipan, suru need kergelt koogi sisse ning küpseta ahjus 190 kraadi juures u 35 minutit (kuni kooki torgatud tikk puhtalt välja tuleb). Enne lahtilõikamist lase u 10 minutit taheneda.

Kook on väga hea nii soojalt kui ka külmalt. Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut. Kõrvale sobib vanillijäätis või -kaste või vanilliga maitsestatud vahukoor.

Šokolaadikreem ehk kodune Nutella

>150 g röstitud metspähkleid

>150 g tumedat šokolaadi

>50 g võid

>300 g kondenspiima

>4 sl mett või suhkru(roo)siirupit

Töötle pähkleid köögikombainis või kannmikseris, kuni tekib ühtlane õline pasta. Haki šokolaad peeneks ja tükelda või ning pane mõlemad koos kondenspiima ja mee või siirupiga paksupõhjalisse potti. Kuumuta madalal kuumusel, samal ajal segades, kuni tekib ühtlane mass. Vala poti sisu kohe köögikombaini või kannmikserisse pähklite juurde ning töötle ühtlaseks või sega kausis pähklipastaga läbi. Vala purki vm sobivasse anumasse ja naudi koos krõbedate küpsiste või röstsaiaga. Hoia kreemi külmkapis.

Silja Luide retseptid raamatust „Lihtsad ahvatlused”