“Talverestorani Neh köök on lihtsam ja stiililt vähem peen kui restoran Pädaste mõisas,” räägib Pädaste tegevjuht ning üks omanikest Martin Breuer ja rõhutab, et ka talvises peatuspaigas jätkatakse Põhjala saarte köögi elamuste pakkumist.

“Meie regiooni all mõtleme Muhu saart, Saaremaad ja Hiiumaad, aga ka Gotlandi, Bornholmi, Ålandit ja Ölandit. Nende paikade traditsioonilisi maitseid ja valmistamisviise proovimegi taasavastada,” selgitab Breuer Neh’i toiduvalmistamise põhimõtteid. Hea toit tähendab tema sõnul head toorainet.

“Kõigepealt hangime tooraine ja siis vaatame, mida sellest valmis teeme. Me oleme isegi nii uudishimulikud, et otsime rannast ja metsast metsikult kasvavaid söödavaid ürte, mida siis roogade maitsestamisel kasutame.”


Suitsukoodiga tummine hernesupp

kaheksale

Vaja läheb

1 suurem seakoot
500 g kooritud ja kuivatatud herneid
1 loorberileht
väiksem kimp tüümiani
250 g porgandit
250 g porrulauku
250 g varssellerit
8 viilu head tumedat rukkileiba või pähklileiba, terasinepit
paar viilu saunasinki

Valmistamiseks

pane herned ööseks likku. Järgmisel päeval pane koot, loorber, tüümian ja herned suuremasse potti, lisa vesi ning keeda, kuni herned on pehmed. Koori ja tükelda porgand, seller ja porrulauk. Supileemelt koori keetmise ajal ka usinalt vahtu. Kui proovides tunned, et herned on pehmed, võta sink leemest välja ning lase jahtuda. Potti jäänud herned purusta saumikseriga kreemjaks supiks ning lisa tükeldatud köögiviljad. Eemalda suitsukoodilt liha ja tükelda suupärasteks tükkideks ning lisa supile. Lase supp korraks keema ning maitsesta soola ja pipraga. Serveeri koos sinepi ja saunasingivõileivaga.


Puuviljakompott kohupiimajäätisega

kaheksale

Kohupiimajäätise valmistamiseks vajad

550 g lahjat kohupiima
200 g piima
200 g vahukoort
2 munakollast
150 g suhkrut
20 g glükoosi

Valmistamiseks

lase kokku segatud piim, vahukoor ja glükoos keema tõusta. Vahusta munakollased suhkruga. Osa piima-kooresegust vala kõigepealt suhkruga vahustatud munakollastele, sega ja siis vala taas tagasi potti, kus keetsid piima. Kuumuta saadud segu hoolikalt segades 85 kraadini. Vala mass läbi sõela ja pane jäävannile jahtuma. Kui segu on veidike jahtunud, lisa kohupiim ning pane mass jäätisemasinasse.

Kompoti valmistamiseks vajad

0,6 l kompotivedelikku
2 lehte želatiini
100 g kompotiõunu
80 g kompotipirne
120 g kompotikreeke
130 g kompotiploome

Valmistamiseks

pane želatiin jääkülma vette ligunema. Puhasta puuviljad kividest ja südamikest ning lõika soovitud suuruseks ning säti serveerimisnõudesse. Lase kompotivedelikul korraks keema tõusta ja tõsta seejärel tulelt. Jahuta pisut ning lisa želatiin. Koori pinnalt vaht ning vala vedelik serveerimisnõudesse tükeldatud puuviljadele. Lase puuviljakompotil vähemalt 5 tundi taheneda ja serveeri koos kohupiimajäätisega.