Ekstraklass Mauritiuselt
Nüüd aga ühest suurepärasest rummist, mille avastasin — ja julgen ka kõigile soovitada — Mauritiusel. Seda, et nii Madagaskaril kui Mauritiuse saartel toodetakse rummi, olin lugenud raamatutest. Teadsin, et neil saartel on suhkrurooistandusi ja ka rummivabrikuid kümneid, kui mitte sadu. Ilmselt hakati pärast Kariibi mere rummide populaarseks muutumist neid tegema ka teistes maailma osades, kus suhkruroog kasvas. Kui eri Madagaskari rummidest jäi mulle koha­peal kehvapoolne mälestus, siis Mauritiuse saarel tehtavad Chamareli rummid on tõeline ekstraklass. Rummivabrik Rhumerie de Chamarel ise asub saare edelaosas viljakandvas orus, üsna maailmakuulsa turismimagneti — ­Chamareli värviliste muldade läheduses. Suhkrurooistandused paiknevad samas ilmselt üsna soodsa mikrokliimaga orus, kõrvuti ananassi- ja teiste troopiliste viljapuude kasvandustega. Suhkruroogu kasvatatakse hoolikalt, seda lõigatakse käsitsi ja seejärel pressitakse vartest värske mahl. Viimast kääritatakse segatuna spetsiifiliste pärmidega (vesou) ning destilleeritakse vasest padadestillaatorites. Seega on tegemist rhum agricole’ga, kuivõrd ta valmistatakse suhkruroomahlast ja mitte suhkrutootmise jääkidest (rhum industrielle). Pärast seda hoitakse rummi vähemalt kuus kuud roostevabast terasest anumates, kus toimub küpsemine.
Chamareli rummid on kõik 50% kangusega. Premium White Rum on üks kord destilleeritud aromaatne ja puuviljane rumm. Double Distilled Rum on rumm, mida sarnaselt konjakiga on kaks korda destilleeritud. Tulemus on täidlane ja tasakaalus jook. Gold Rum jällegi tähendab, et pärast destilleerimist on rummi lastud küpseda tammevaatides veel 18 kuud. Sellega lisandub sellele tõeliselt küpsele joogile kuldkollane värvus ning hulgaliselt meeldivaid aroome ja maitseid.
Väljapaistev Briti poeet ja romantik George Byron (1788–1824) on väitnud: “Võib vähimagi kahtluseta öelda, et paremini kui rumm ja usk Jumalasse ei vaigista inimese hinge mitte üks asi.”