Toituda mõõdukamalt, olla karske ja hoida ennast ka teistest patustest rõõmudest vähemalt harjavarre kaugusel.


Värske algus on ju imetore, aga see hüsteeriline ind, millega mõned minu suguõed juba jaanuari esimesel nädalal ennast dieedile sunnivad, tekitab minus õudusjudinaid. Pärast uusaastatervitust on enam-vähem kolmas küsimus, et “millist detox’i sina see aasta teed?”. Ma saan aru. Peagu iga naiste­ajakirja kaanel on kihutus end kätte võtta ja pärast hedonistlikku pühadeaega ennast jälle vormi ajada. “Alusta uut aastat uue ja seksika kehaga”, nõuab üks ajakiri. Teine kihutab enesepiitsutusele: “Kolme nädalaga jõulupekist priiks”. Ja muidugi lisaks veel “Hollywoodi staaride sala-detox-dieedid” ning muu säärane jama.


Teate, minul on täiesti mõnus oma  pisikese “jõulupolstriga” talve külmem aeg üle elada ja ma ei kavatse ette võtta ei kapsasupi, Atkinsi ega ka banaani­dieeti. Minu keha on jõuludeaegsest hea ja parema toiduga hellitamisest veel mõnusalt nurrumas ja igasugune sõjaväelise karmusega kalorite vähendamine oleks tõeline vägivald. Siiski pean tunnistama, et olemasolev külmaisolatsioon on juba täiesti piisav, nii et ütlen jaheda, kuid viisaka EI dieedile, aga entusiastliku JAH mõõdukatele ja tervislikele toidunaudingutele.


Mina armastan salateid ja salati all ei mõtle ma riivitud kaalikat-porgandit või äädikast ­punapeeti. Üks korralik salat pole mitte patukahetsustoit ega pelgalt liha kõrvale antav kohustuslik garneering, vaid ka korralikku nälga kustutav ja maitsemõnu pakkuv.
Kurgisalat fetaga
kahele koos kala või linnulihaga õhtueineks,
neljale salatiks
  • 2 suurt peotäit salatirohelist (neutraalsemad, nagu lehtsalat, tammelehe- ja lambasalat, on parimad)
  • ½ keskmist pikka kurki
  • 2 sl seedriseemneid
  • 40–60 g fetat
  • 1 suur peotäis suhkruherne kaunu (soovi korral)
  • värsket sidrunimahla
  • pipart
Rösti seedriseemned kergelt ilma rasvata pannil ja jäta jahtuma. Pese ja nõruta salat. Rebi salatikaussi. Lõika kurgist imeõhukesed pikad viilud ja lisa salatile. Parima tulemuse saad juustulõikaja või koorimisnoaga. Kui lisad ka hernekaunad, siis lõika need pikkupidi pooleks.

Feta tee sõrmede vahel väikesteks tükkideks. Maitsesta salat pipra ja sidrunimahlaga. Just enne lauale andmist raputa salatile röstitud seedrieemned. Õli ega soola see salat ei vaja.
Soe kanasalat kitsejuustukastmega
neljale
  • 2 suurt peotäit salatirohelist, mida parajasti saada on
  • 400 g kanafileed
  • 100 g küpset kitsejuustu
  • 100 g kirsstomateid
  • brokolit ja/või suvikõrvitsat ja/või šampinjone kokku 600 g
  • basiilikut või peterselli
  • praadimiseks õli
  • 1–2 sl palsamiäädikat
  • sidrunimahla
  • soola, pipart
Lõika kanafilee tükkideks ja pane kõrvale. Pese ja nõruta salat ning rebi salatikaussi ning lisa ürdid ja pooleks lõigatud kirsstomatid, maitsesta pipra ja sidrunimahlaga. Auruta brokoli ja jäta see veidi krõmpsuks. Grilli suvikõrvits või prae vähese õliga küpseks. Suurepäraselt sobivad salatisse ka eelmisel päeval järele jäänud brokoli ja grillitud suvikõrvits. Puhasta seened ja lõika olenevalt suurusest pooleks või neljaks. Kui kitsejuustul on koorik, võid selle ära lõigata. Hoia käepärast klaasike kuuma vett. Pane pannile õli ja prae seeni suurel kuumusel, kuni need on peaaegu küpsed, ja lisa kanafilee tükid. Kui kana on pruunistunud, kuid seest toores, maitsesta soola ja pipraga ning lisa kuumale pannile palsamiäädikas.

Sega tugevalt ja ära auru sisse hinga, võtab silmad veele. Minuti pärast lisa pannile kitsejuust tükkidena ja hakka kohe tugevalt segades lisama osade kaupa kuuma vett, kuni saad ühtlase ja paraja paksusega kastme. Jäta väga vaiksele tulele ja maitsesta pipraga.

Pane salatisse ka küpsetatud köögiviljad ja lisa kana kastmega. Anna kohe lauale. Paku kõrvale täisterasepikut või tumedat ciabatta’t. Võid ka kastme ja kana eraldi kausis lauale anda, et need kauem soojad püsiks.