06.02.2009, 00:00
Külma aja saledakstegevad salatid
Aasta alguse ilmad on karged, päikesepaistelised ja
mõõdukalt jahedad. Nii peod kui peomeeleolu jäid eelmisse
aastasse ja uue aastaga tuli ka võimalus justkui uus leht
pöörata.
Toituda mõõdukamalt, olla karske
ja hoida ennast ka teistest patustest rõõmudest vähemalt
harjavarre kaugusel.
Värske algus on ju imetore, aga see
hüsteeriline ind, millega mõned minu suguõed juba jaanuari
esimesel nädalal ennast dieedile sunnivad, tekitab minus
õudusjudinaid. Pärast uusaastatervitust on enam-vähem kolmas
küsimus, et “millist detox’i sina see aasta teed?”. Ma
saan aru. Peagu iga naisteajakirja kaanel on kihutus end kätte
võtta ja pärast hedonistlikku pühadeaega ennast jälle
vormi ajada. “Alusta uut aastat uue ja seksika kehaga”,
nõuab üks ajakiri. Teine kihutab enesepiitsutusele: “Kolme
nädalaga jõulupekist priiks”. Ja muidugi lisaks veel
“Hollywoodi staaride sala-detox-dieedid” ning muu säärane
jama.
Teate, minul on täiesti mõnus oma pisikese
“jõulupolstriga” talve külmem aeg üle elada ja ma
ei kavatse ette võtta ei kapsasupi, Atkinsi ega ka banaanidieeti.
Minu keha on jõuludeaegsest hea ja parema toiduga hellitamisest veel
mõnusalt nurrumas ja igasugune sõjaväelise karmusega
kalorite vähendamine oleks tõeline vägivald. Siiski pean
tunnistama, et olemasolev külmaisolatsioon on juba täiesti piisav,
nii et ütlen jaheda, kuid viisaka EI dieedile, aga entusiastliku JAH
mõõdukatele ja tervislikele toidunaudingutele.
Mina
armastan salateid ja salati all ei mõtle ma riivitud kaalikat-porgandit
või äädikast punapeeti. Üks korralik salat pole
mitte patukahetsustoit ega pelgalt liha kõrvale antav kohustuslik
garneering, vaid ka korralikku nälga kustutav ja maitsemõnu pakkuv.
Kurgisalat fetaga
kahele koos kala või linnulihaga õhtueineks,
neljale salatiks
Feta tee sõrmede vahel väikesteks tükkideks. Maitsesta salat pipra ja sidrunimahlaga. Just enne lauale andmist raputa salatile röstitud seedrieemned. Õli ega soola see salat ei vaja.
kahele koos kala või linnulihaga õhtueineks,
neljale salatiks
- 2 suurt peotäit salatirohelist (neutraalsemad, nagu lehtsalat, tammelehe- ja lambasalat, on parimad)
- ½ keskmist pikka kurki
- 2 sl seedriseemneid
- 40–60 g fetat
- 1 suur peotäis suhkruherne kaunu (soovi korral)
- värsket sidrunimahla
- pipart
Feta tee sõrmede vahel väikesteks tükkideks. Maitsesta salat pipra ja sidrunimahlaga. Just enne lauale andmist raputa salatile röstitud seedrieemned. Õli ega soola see salat ei vaja.
Soe kanasalat kitsejuustukastmega
neljale
Sega tugevalt ja ära auru sisse hinga, võtab silmad veele. Minuti pärast lisa pannile kitsejuust tükkidena ja hakka kohe tugevalt segades lisama osade kaupa kuuma vett, kuni saad ühtlase ja paraja paksusega kastme. Jäta väga vaiksele tulele ja maitsesta pipraga.
Pane salatisse ka küpsetatud köögiviljad ja lisa kana kastmega. Anna kohe lauale. Paku kõrvale täisterasepikut või tumedat ciabatta’t. Võid ka kastme ja kana eraldi kausis lauale anda, et need kauem soojad püsiks.
neljale
- 2 suurt peotäit salatirohelist, mida parajasti saada on
- 400 g kanafileed
- 100 g küpset kitsejuustu
- 100 g kirsstomateid
- brokolit ja/või suvikõrvitsat ja/või šampinjone kokku 600 g
- basiilikut või peterselli
- praadimiseks õli
- 1–2 sl palsamiäädikat
- sidrunimahla
- soola, pipart
Sega tugevalt ja ära auru sisse hinga, võtab silmad veele. Minuti pärast lisa pannile kitsejuust tükkidena ja hakka kohe tugevalt segades lisama osade kaupa kuuma vett, kuni saad ühtlase ja paraja paksusega kastme. Jäta väga vaiksele tulele ja maitsesta pipraga.
Pane salatisse ka küpsetatud köögiviljad ja lisa kana kastmega. Anna kohe lauale. Paku kõrvale täisterasepikut või tumedat ciabatta’t. Võid ka kastme ja kana eraldi kausis lauale anda, et need kauem soojad püsiks.