kaheksale
Vaja läheb
• 350 g riivitud Emmentali
juustu või muud mahedamaitselist juustu
• 350 g riivitud
Gruyère’i juustu või muud suurema rasvasisaldusega
kõvemat juustu
• küüslauguküüs
• 2 dl kuiva valget veini
• 2 tl kartulitärklist
• 1 tl sidrunimahla
• ½ tl värskelt jahvatatud
valget pipart
• ½ tl purustatud
muskaatpähklit
• 1 tl kirsilikööri (või
kirsiviina)
Valmistamiseks
lõika
küüslauguküüs pikuti pooleks ja hõõru sellega
keedunõu seinad. See annab maitset ja takistab juustu põhja
kõrbemast. Vein kuumuta eraldi nõus ja lisa pidevalt segades,
vähehaaval riivitud juust. Kui kogu juust on lisatud, sega kaste
ettevaatlikult läbi. Varu aega, sest fondüü kvaliteet oleneb
just aeglasest tempost. Sega kohvitassis kokku kirsiviin ja
kartulitärklis, vala vähehaaval juustusegusse ja kuumuta segades veel
paar minutit, kuni segu on paks ja ühtlane. Ära lase keema
tõusta! Kui kaste on ühtlane, kalla segu
fondüünõusse, tõsta lauale põleti, mis segu
soojana hoiab. Kui fondüü on liiga paks, lisa veini, kui see on aga
liiga vedel, siis aitab pisut kiirem segamine. Juustufondüüsse
kastmiseks serveeri sellerivarsi, šampinjone, tomateid, lillkapsast,
brokolit, paprikat, õunu, pirne, viinamarju, banaani-, ananassi- ja
saiakuubikuid. Eriti hästi sobib ürdi- ja pähklisai.