Praeguseks on Rovico Eesti ja lähiriikide suurim alkomeetrite müüja ja hooldaja ning ainus tootja, kelle kaubamärki Alcoscan kannab Eestis taskus iga neljas ja Lätis iga kuues autojuht. Rovico Tallinnas ja Tartus toimuv tootmine tagab seadmete võime määrata ka Eestis kehtivat ülimadalat joobepiirmäära 0,2 promilli.

Üks Läti ajakirjanik on nimetanud Rovicot lausa alkomeetrite guruks. Põhjus iseenesest lihtne – ega kvaliteetsete, enne müüki kalibreeritud ning hiljem hooldatavate tavakasutajate alkomeetritega Eestis ja Lätis keegi teine eriti tegelegi. See on kogu maailmas väga unikaalne nähtus, et eraisikud alkomeetreid ostavad – mitte kusagil maailmas ei ole isegi ligilähedast alkomeetrite kasutust. Põhjust ei tea täpselt keegi. Alkomeetrite müümist tavatarbijatele pidas ka Cardiffi ülikool oma läbiviidud uuringus perspektiivituks.

Distantsilt töötavad lahendused lennukitele ja rongidele

Hiljuti valmistati ühele lennufirmale süsteemne statsionaarne alkomeeter Alcoscan ADP ehk AlcoDataPro. Lahendus tagab töötajate turvalisuse kas iseseisvalt või ettevõtte infosüsteemi integreerituna. Näiteks ei saa lennukikapten lennudokumente infosüsteemist välja trükkida enne, kui seade on kogu meeskonna kaineks tunnistatud, ega vedurijuht käivitada vedurit ilma, et oleks tööle tulles läbinud joobetesti. Tänu pilve ühendusvõimele on andmed sünkroniseeritud ning hallatavad vastutaval isikul asukohast sõltumata.

Rovico arendatud Alcoscan ADP on leidnud palju kiidusõnu mitmetel erialamessidel Ameerika Ühendriikides – järgmine seisab ees juba selle aasta aprillis –, ning ka näiteks Singapuris toimunud Interpoli aastakonverentsil.

Eesti politsei varustusse kuuluvad Rovico toodetud alkomeetrid – käsialkomeetrid Alcovisor Mercury Nordic, mis said mõned aastad tagasi just meie korravalvurite jaoks välja töötatud. Mudel on osutunud väga populaarseks ka meie lõunanaabrite juures.

Alkomeeter – targale inimesele

Alkomeeter on targa inimese mõõtevahend – kes ei taha kogemata alkoholijoobes rooli sattuda, puhub kõigepealt enda isiklikku, mitte politsei alkomeetrisse.

Rovico juhatuse esimees Raul Rohtla sõnul on alkomeetrite müügi edu taga Eestis koostöö maanteeametiga, mille käigus propageeriti tugevalt alkomeetrite kasutamist. Tema sügava veendumuse kohaselt mõjuvad igasugused loosungid stiilis “Kui jood, ära sõida” nagu hane selga vesi, sest isegi inimene, kes ei taha purjus peaga rooli istuda, võib mingisugusel hetkel seda ikka teha. Kasvõi vale ajastuse või liiga lühikese ootamise tõttu. “Kui on puhtalt ütlemine, et “ära midagi tee”, on see oma olemuselt puhas raha raiskamine, kui me ei paku sinna juurde lahendust, mida see inimene siis tegema peab. Meie pakkusimegi lahenduse, et inimene saab ennast testida,” sõnab Rohtla.

Kaineks saamise juures on oma osa inimese kehakaalul ja sool. Kergekaaluline naine, kes tarbib alkoholi tühja kõhu peale ja joob juurde gaseeritud jooke, jääb kõige kiiremini purju ning on ka kõige kauem joobes. Väsinud inimese organismil on samuti võime alkoholist vabaneda aeglustunud, sest organismil kulub energiat ka muudeks asjadeks. Hea tervise juures kogukal meesterahval, kes on ühtlasi oma kõhu täis söönud, on sama alkoholi koguse peale joove oluliselt väiksem ning läheb oluliselt kiiremini üle.

Nii Eestis kui ka Lätis (kus on ettevõtte filiaal) on inimesed teadlikud, et ostetud alkomeeter nõuab hooldust. Alkomeetrisse sisse puhudes satub sinna suur kogus erinevaid aineid – iga puhumise korraga seadme andur paratamatult saastub ja seega mõõtevõime aegruumis muutub. Mõõtevõime säilitamiseks tuleb alkomeetrit hooldada. Rovico mänguasju ei tooda ning ka kõige odavama, umbes 50 eurot maksva alkomeetriga Alcoscan2700 võib olla inimene kindel, et saab endale korraliku seadme.

Alkomeetri kalibreerimine ja justeerimine on klientidele mugav – lisaks Rovico oma esindustele Tallinnas, Tartus ja Rakveres tehakse koostööd kõigi Euronicsi kauplustega, kuhu saab seadme viia.

Ettevõtte eesmärk on tegevust laiendada Ameerika Ühendriikide suurel turul ning ideaalis ka seal iga neljas autojuht alkomeetrit kasutama suunata. Nii nagu Eestis, oli sealgi enne Rovicot alkomeetrite kasutus eraisikutel pigem vähe levinud.

Mehe sõnul aitab selles vallas edu saavutada keskendumine kvaliteedile ja töökogemus. Seda ala ei õpetata kusagil, töötab ainult omaenda initsiatiiv. Ühtlasi on selles vallas tegutsemine kasulik alles väga suurest mahust alates.

Kokkuvõtvalt on peeneid vidinaid tootva ettevõtte eesmärk väga lihtne – et inimestel saaksid peod peetud ja sõidud sõidetud!

Jaga
Kommentaarid