Freixenet on teatavasti üks kahest Hispaania Cava-hiiglasest (teine on Codorniu), kes joodavad kogu maailma. Cava on aga teadupärast jook, mida valmistatakse samuti nagu šampanjat: jooks villitakse pudelitesse, lisatakse suhkrut ja pärmi ja lastakse ning teine käärimine toimubki pudelis. Selle vaeva juures on cavad üsna odavad, makstes vaid viiendiku šampanjade hinnast. Meetodi tõttu on cava ühtaegu väärikas ja hea ning hinnataseme tõttu tõeline suvejook.

Olen cavat nautinud Kataloonia (seal valmib 95% cavadest) kuumuses ja kinnitan: astuda põletava päikese eest keldrivõlvi ja kummutada seal väikeste lonksudega jäist cavat, on unustamatu vastulöök päikese kõrvetusele. Või juua klaasike vinoteegi ees õhtusel linnaväljakul või hotellirõdul plaaži kohal… Kui Eestimaal peaks tänavu sooja tulema, siis sobib külm cava siingi nautimiseks igas paigas ja asendis.

Freixenet Rosado (Citymarketis 89 krooni pudel) on saksakeelsete kirjadega ja seepärast mus sündis kahtlus, et see võib olla disainitud saksa maitse jaoks, seega magusapoolseks. Kuigi jook on seco (kuiv), tundub ta minu brut'iga harjunud keelel üsna magus – justkui kihisev vaarikamorss. Aga see tähendab ka et enamikule eesti veinisõpradest peaks see vahuvein väga istuma: täidlane, mahlakas, puuviljane, värskendavalt kihisev ja ilusat värvi.

Cavade puhul ongi seco pigem poolkuiv, päris kuiv on brut ning brut nature kohta öeldakse vahel naljatamisi, et see on nii kuiv, et ei tule pudelist välja.

Rosado on seguvein kohalikest punastest sortidest (Garnacha, 20%, annab veinile aroomi ja puuviljasuse), Monastrel (30%, lisab jõudu ja struktuuri) ning Trepat (50%, üks Garnacha variant, annab värvi ja lisab maitseümarust). Marjad pärinevad Katalooniast. Juba selle segu pärast peaks veinihuviline Rosadot maitsma, ja kes nii suur huviline pole, tehku seda saksa veinikirjanike magusa luuletuse pärast.

Need aga, kes otsustanud traditsioonilise cava juurde jääda, ostku Cristalino brut (veelgi odavam, seda on puhuti müüdud lausa 50 krooni eest, aga ka 79 on odav), mis valmistatud kohalikest valgetest marjadest, Vilanova i la Geltru linnas, mis on iga suvitava veinisõbra paradiis. Õigupoolest on päris odav ka 150-kroonine Codorniu Cuvee Raventos (kinkepakend koos kuuleriga, otsi Citymarketist), see on juba luksusvein.

Soome lehed reklaamivad ka Condorniu Pinot Noir rosadot, äkki jõuab seegi meile…