Brezeln ehk soolakringel tundub olevat iga Saksa stiilis peolaua kohustuslik osa ja neid on mõnus koos pehme juustu või õhukese vorstiviilu ja salatilehega õlle kõrvale mekkida. Kindlasti ei puudu laualt ka baieri vorstid ja baieri looma - ja sealihast ning pekist tehtud pasteet Leberkäse.

Kahtlemata on õlu sakslastele toidu kõrvale harjumuspäraseimaks joogiks. Erinevaid õllemaitseid kombineeritakse ka retseptides. Õllesorte on Saksamaal tuhandeid ja väidetavalt asub iga kolmas pruulikoda maailmas Saksamaal. Üks Baieri suuremaid õlletehaseid on Hacker-Pschorr, mis on just pealinnas Münchenis hästi popp. Rahvusvaheliselt tuntuimad õllesordid on aga Löwenbräu ja Paulaner ja muidugi üks vanimaid, 14. sajandisse ulatuva ajalooga õlletehas Spaten.

Aastasadu on Saksamaa olnud Eesti jaoks tähtsaim veinimaa. Eelkõige muidugi nende uhkuse – Rieslingi tõttu, mis on kõige nooblim valge viinamarjasort üldse ja säilitab eri oludes ja kasvutingimustes oma karakteri. Vürtsikate vorstidega haakub hästi August Kesseleri punane Spätburgunder “Pinot N”, Pfalz. Selle rubiinpunase värvusega värske veini aroomis ja maitses on tuntavalt mineraalsust, punaseid marju ja musta sõstart. Pisut vürtsiste tanniinidega vein on sobivalt mahlane ja hea struktuuriga.


Baieri kartulisalat

Vaja läheb

1 kg kartuleid
4 sl oliiviõli
1 küüslauguküüs
2 sl sidrunimahla
näpuotsaga suhkrut
värskelt jahvatatud soola ja musta pipart

Valmistamiseks

pese kartulid ja pane keema. Kuumuta pannil õli ja hauta selles purustatud küüslauku pannilabidaga laisalt segades paar minutit. Lisa pannile sidrunist pigistatud mahl ja suhkur ning sega seni, kuni suhkur on sulanud. Tõsta pann pliidilt, maitsesta saadud kaste soola ja pipraga. Kurna kartulid, lase kausis kuivaks tõmbuda ja viiluta peeneks. Kalla kastmega üle ja jahuta, aeg-ajalt segades. Serveeri koos keedetud või praetud vorstide ja värske salatiga.