Talupojatoit Tartu moodi
Ligi sada aastat tagasi ehitatud Tartu stiilses
juugendhoones, mis nõukogude ajal kuulus vene okupatsiooniarmeele, on
viimased kümmekond aastat hotell Barclay. Hotell on algusest peale
hoidnud rõhutatult konservatiivset, et mitte öelda eestiaegset
joont, seepärast on traditsiooniline eesti köök selles majas
üsna loomulik nähtus. Õigupoolest on see ülikoolilinna
väheseid klassikalise moega restorane – uued tulijad eelistavad
originaalsuset ja modernsust. Igal juhul on pidulikku juubelilauda hoopis
lihtsam kujutleda Barclay sooja õhkkonda kui näiteks uuendatud
Werneri lakoonilisse interjööri.
Hotelli fassaadi
jahedavõitu roheline võtab restorani sisekujunduses pisut
erksamaid ja mahedamaid varjundeid. Sügavpunased laudlinad lisavad veelgi
enam soojust – selles toas oleksid otsekui aasta ringi jõulud.
Otsekohe saab selgeks, et kiireks ja kergeks eineks pole siia asja. Barclays
lihtsalt peab pikalt istuma ning nii vaikset ja intiimset õhkkonda
Tartus mujalt vist ei leiagi.
Kergest einest ei tuleks nagunii midagi
välja: eesti restorani menüüs on tõsised ja tugevad
talupojatoidud. Isegi eelroad, nii külmad kui soojad, on peaaegu
eranditult tõhusad kõhutäitjad, kerget lehtsalatit
või ülipeent nipet-näpet siin lihtsalt ei pakuta. Selle asemel
võib söömaaega alustada külmast heeringakastmest kuuma
kartuliga (50 krooni), süldist (45) või koguni mulgipudrust praetud
peekoni ja sibulaga (45)!
Marineeritud angerjas röstsaia ja
maitsevõiga (120 krooni) on võrreldes kartuli-sousti või
süldiga siiski suhteliselt kerge suupiste, millest jätkuks vabalt ka
kahele sööjale. Tarretises angerjas maitseb koos lisatud
röstsaiaviiludega suurepäraselt, kuid nõuab omajagu luude
kallal nokitsemist. Maitsevõi on mekilt üsna kahvatu ega lisa
hõrgutisele suurt midagi.
Hapukapsasupp (40) on hea näide
eesti restoranide raskest valikust: rahvustoitude pakkumine on ilus idee, kuid
lõpuni talupoeglikuks ei juleta minna. Supp on pigem soolakas kui hapu
ja korraliku kapsasupi kohta liiga selge ja viisakalt valmistatud. Eesti
hapukapsasupp saab ju õige maitse alles pärast mitmendat
ülessoojendamist – aga midagi nii autentset ei saa peene hotelli
restoran endale muidugi lubada...
Praed on see-eest tõsised ja
rasked nagu eesti tõugu hobuse samm künnivaol. Vanaema kotletid
(65) on just sellised, nagu nime järgi arvata võiks: tublid ja
kuldpruunid, katteks pehme paks jahukaste nagu vatitekk.
Ahjuforell
sidrunikastmega (90) on küll kergem suutäis, kuid
üliohtralt ja hästi maitsestatud. Garneeringuks lisatud
köögiviljaribad on eriti hästi välja kukkunud – nii
häid lisandeid ei oleks osanud lihtsa välimusega roogade juures
oodatagi.
Kohvikõrvaseks valitud toorjuustukook (40) on sama
kopsakas kui eelmised road ja ka sama maitsev. Värsket ja mahedat kooki
saadab suur ports imehead maasikamoosi ja riivitud šokolaadi.
Jäätist küll eraldi menüüs pole, kuid küsimise
peale serveeritakse ka seda lahkesti. Ikka eesti kombe kohaselt, kuninglikus
koguses.