Talvine metsagurmee
Hoolimata sellest, kas ka homme on elekter meiega või mitte, tasuks läbi mõelda elukorraldus puhuks, kui oleme mõneks ajaks harjumuspärasest mugavusest ilma jäetud. Kaitseväelasena militaarseteks võistlusteks valmistudes arvestab Räni täpselt, kuidas päev või ka nädalaid metsas vastu pidada. Karmid olukorrad ellujäämiskursustel ja läbimärjana käredas pakases Utria dessandil on õpetanud, mis seljakotiga metsa minnes oluline on. Joogivesi, korralik nuga, liitrised minigrip-plastkotid ja töökindel priimus on esmatähtsad. Müslibatoonid, pähklid, kuivatatud puuviljad ja seemned on head energiaallikad. Lollikindlad maitseained võtavad vähe ruumi, aga annavad metsas toiduvalmistamisel palju juurde. Nii saab näiteks terava piprakastmega kesise konservi maitsvaks muuta ja tüki laabijuustuga on välitingimustes võimalik suisa maitseelamusi pakkuda. Päevaseks retkeks soovitab Räni kaasa võtta mune, paprikat, tomatit ja seeni. Koduköögis praetud peekoniribad on hea karbiga seljakotti panna. Plastkottides valmis segatud kiirtatrahelvestest, kuivatatud köögiviljadest ja seentest ning kiirkaerahelvestest ja kuivatatud puuviljadest segudele piisab metsas vaid kuuma vee peale valamisest.
Termosekorgi seest näppe kõrvetades turgutavat ingveriteed juues vaatan, kuidas Ilmar seljakotist proviandi lagendikule sätitud istumisalusele laotab. Kaitseväe varudest pärinev toidupakk (ratsioon nr 3) sisaldab kahte Felixi konservi – hakklihakaste kartulitega ning chilli con carne –, karbi sprotte, paki näkileibu, halvaad, puuviljapüreed, müslit, mett ja spordijoogipulbrit. Seejärel ilmub kotist gaasipõletiga priimus, mille abil saab kastrulis suppi keeta ja pannil praadida. Kui gaas otsa lõpeb, paneb Räni kaitseväe komplektis leiduvale pannile pikema pulga varreks taha ja tõstab selle lõkke kohale. Matkapoodides leiab Räni sõnul häid nüüdisaegseid priimuseid. Miniatuursem keedunõu/termos Jetboil kaalub kõigest 400 grammi ja seda kasutades pole isegi tikke vaja, väga külma ilmaga on seda kuuma veega täidetuna hea ka ööseks kaissu võtta. Lisaks priimusele soovitab Räni soetada plastist või titaanist spork’i ehk matkalusika, mis sisuliselt ongi lusikas, kahvel ja nuga.
Jõulud metsahämaruses
Jõulude eel on alati kiire ja kui oodatud õhtu käes, sööme enamasti liiga palju. Soojas toas diivanil kõhuorjamise asemel plaanin sel korral metsapiknikku, sest ega jõuluvana ei pea alati kinke tuppa kuuse alla poetama. Võib ka vanade eestlaste kombel minna mõnda pühasse hiiepaika või siis riigimetsa puhkeplatsile, kus ka lõkkekohad olemas. Lõkketegemisega tuleb talvises metsas muidugi tublisti vaeva näha, kuid lõkke kohal sussutatud verivorstid ja grillrestile laotud verikäkid mõjuvad välitingimustes tipptasemel hõrgutistena.
Vaja läheb
■5–6 muna
■2 sl riivjuustu
■1 paprika
■2–3 tl lihamaitseainet tüümianiga (Santa Maria)
Valmistamiseks
haki paprika just selliseks, nagu välitingimustes õnnestub. Löö munad liitrisesse minigrip-kotti, lisa riivjuust, maitseained ja hakitud paprika ning sega läbi. Suru kotist õhk välja ja sulge hoolikalt. Priimuses kuumuta vesi keemiseni, pane kott vette ning vähenda kuumust. Hoia kotti vees aeg-ajalt välja tõstes ja käega mudides seni, kuni munad on hüübinud. See võtab aega umbes 5 minutit.Tom Kha suppkahele
Vaja läheb
■0,4 ml vett
■4–5 šampinjoni
■1 paprika (või tomat)
■4–5 sl vokknuudleid
■½ pakki Tom Kha supisegu (Santa Maria)
■200 ml (pakk) kookospiima
Valmistamiseks
viiluta šampinjonid ja lõika paprikast (või siis tomatist) peened ribad.
Kuumuta vesi potis keemiseni, lisa nuudlid ja keeda, kuni nuudlid on pehmed, enamasti võtab see aega 2 minutit.
Sega kilekotis kookospiim ja maitseainesegu. Vala kotti nuudlid koos keeduveega, lisa paprikaribad ja sega läbi. Enne söömist lase hetk haududa. Kõva külmaga hoia kilest toidukotti mütsi sees, et supp kohe maha ei jahtuks.
Kui selline taimne supp aga liiga kerge tundub, siis lisa hulka kaasavõetud suitsukana tükke.