Termosekorgi seest näppe kõrvetades turgutavat ingveriteed juues vaatan, kuidas Ilmar seljakotist proviandi lagendikule sätitud istumisalusele laotab. Kaitseväe varudest pärinev toidupakk (ratsioon nr 3) sisaldab kahte Felixi konservi – hakklihakaste kartulitega ning chilli con carne –, karbi sprotte, paki näkileibu, halvaad, puuviljapüreed, müslit, mett ja spordijoogipulbrit. Seejärel ilmub kotist gaasipõletiga priimus, mille abil saab kastrulis suppi keeta ja pannil praadida. Kui gaas otsa lõpeb, paneb Räni kaitseväe komplektis leiduvale pannile pikema pulga varreks taha ja tõstab selle lõkke kohale. Matkapoodides leiab Räni sõnul häid nüüdisaegseid priimuseid. Miniatuursem keedunõu/termos Jetboil kaalub kõigest 400 grammi ja seda kasutades pole isegi tikke vaja, väga külma ilmaga on seda kuuma veega täidetuna hea ka ööseks kaissu võtta. Lisaks priimusele soovitab Räni soetada plastist või titaanist spork’i ehk matkalusika, mis sisuliselt ongi lusikas, kahvel ja nuga.

Jõulud metsahämaruses

Jõulude eel on alati kiire ja kui oodatud õhtu käes, sööme enamasti liiga palju. Soojas toas diivanil kõhuorjamise asemel plaanin sel korral metsapiknikku, sest ega jõuluvana ei pea alati kinke tuppa kuuse alla poetama. Võib ka vanade eestlaste kombel minna mõnda pühasse hiiepaika või siis riigimetsa puhkeplatsile, kus ka lõkkekohad olemas. Lõkketegemisega tuleb talvises metsas muidugi tublisti vaeva näha, kuid lõkke kohal sussutatud verivorstid ja grillrestile laotud verikäkid mõjuvad välitingimustes tipptasemel hõrgutistena.

Hämaras metsas mõni tund veeta pole soojade riiete ja saabastega sugugi hull, kuid pikemaks ajaks ja suurema seltskonna tarvis on hea püsti panna suur köetav telk. Tore, kui läheduses on ka sobiv kuusk, kuhu kingid sättida, ja lagendik, kuhu küünaldest müstilisi mustreid moodustada.
Omlettkahele

Vaja läheb

5–6 muna
2 sl riivjuustu
1 paprika
2–3 tl lihamaitseainet tüümianiga (Santa Maria)

Valmistamiseks

haki paprika just selliseks, nagu välitingimustes õnnestub. Löö munad liitrisesse minigrip-kotti, lisa riivjuust, maitseained ja hakitud paprika ning sega läbi. Suru kotist õhk välja ja sulge hoolikalt. Priimuses kuumuta vesi keemiseni, pane kott vette ning vähenda kuumust. Hoia kotti vees aeg-ajalt välja tõstes ja käega mudides seni, kuni munad on hüübinud. See võtab aega umbes 5 minutit.Tom Kha suppkahele

Vaja läheb

0,4 ml vett
4–5 šampinjoni
1 paprika (või tomat)
4–5 sl vokknuudleid
½ pakki Tom Kha supisegu (Santa Maria)
200 ml (pakk) kookospiima

Valmistamiseks

viiluta šampinjonid ja lõika paprikast (või siis tomatist) peened ribad.

Kuumuta vesi potis keemiseni, lisa nuudlid ja keeda, kuni nuudlid on pehmed, enamasti võtab see aega 2 minutit.

Sega kilekotis kookospiim ja maitseainesegu. Vala kotti nuudlid koos keeduveega, lisa paprikaribad ja sega läbi. Enne söömist lase hetk haududa. Kõva külmaga hoia kilest toidukotti mütsi sees, et supp kohe maha ei jahtuks.

Kui selline taimne supp aga liiga kerge tundub, siis lisa hulka kaasavõetud suitsukana tükke.