Lõõtsa 6, Tallinn
Avatud E–R
9–21 / L 10–20, P 10–18
Hinne 7
Superkokk Imre Kose uusim projekt, restoran Mercado, jääb tee
peale ette vaid neile, kes töötavad Tallinna uusimas ärirajoonis
ehk Ülemiste city’s. Teistel tuleb sinna eraldi minna –
Ülemiste kaubandus- keskuse taha, vanade paekivihoonete ja puude vahelt
läbi, talvetormi ja pimeduse käes teed leides. Armand Kokk käis
ära, ja käis koguni kaks korda. Mercado asub vanast paekivikolossist
trendikaks büroohooneks noorendatud maja esimesel korrusel. Toonides
domineerivad suures klanitud saalis valge, pruun ja must, vormid on
ümarad, valgustus meeldivalt mahe ning toolid ja lauad, kuigi värvi
ja stiili poolest sarnased, arvestavad eri inimeste erinevate soovidega. Kes
minimalistliku tooli kõva seljatuge ei salli, võib einestada
hoopis lounge’likult pehmel diivanil. Ruumi on Mercados kõvasti
ning lõunasöögiaegset väidetavat tipptundi on
õhtul raske ette kujutada. Kell kaheksa tundub kokkasid ja teenindajaid,
nende hulgas ka chef de cuisine Kose ise, olevat kohal rohkemgi kui
kliente.
Menüü muutub Mercados iga päev ning hea
ajastuse korral võib klient saada näpunäiteid parimate palade
kohta peakokalt endalt. Eriti hästi õnnestunud räimed, mida
Kose väitel läks lõunapausi ajal viis kilo poole tunniga, on
õhtuks kahjuks juba otsa saanud. Erinevalt mõnestki
tööinimestele mõeldud pooliseteenindavast
söögikohast ei pea Mercados oma kandikutega jorutama pikas sabas.
Ringikujulisi müügisaari, kokad-teenindajad saarekese keskel, on
tervelt kolm. Sissejuhatavaks soojenduseks võtan kõrvitsasuppi
tomati-rukolasalsaga (40 krooni), mida on suur ja elegantselt ovaalne
kausitäis. Armandile, kes kasvanud suureks tööpäeva keskel
Kompassi kohvikus manustatud liigrasvaste supitassikeste peal, mõjub see
kuldset, punast ja rohelist kombineeriv kuum ning värskendav keedus
otsekui elueliksiir. Leeme väärtust ei kahanda oluliselt avastus, et
õhtuväsinud kokk on rukola asemel puistanud supi sisse hoopis
hakitud murulauku. Provence’i ürdileib (5) on meeldivalt
värske. Prae võib kokku kombineerida eri komponentidest –
kartulid eraldi, juurviljad eraldi, liha, kala või lind ka eraldi. See
loob võimaluse loendamatuteks variatsioonideks, kuid
valikuvõimaluse eest tuleb vastavalt ka maksta.
Lambaliha
toorjuustuga täidetud fooliumikartuli, ahjutomati ja värskelt tehtud
adžika seltsis tähendab 105kroonist arvet (50+25+15+15), sellal kui
kahkjas mango-ingveri kanavarras rosinariisi, ahjutomati ja marineeritud
sibulalõikudega maksab 80 krooni (25+25+15+15). Kokkuvõttes ikka
päris korralikus hinnaklassis eined. Tubli käpikusuuruse
lambalihatüki ajavad kokad sekunditega taas kuumaks ning maitseb see
rasvane, kergelt suitsuhõngune, seest tumeroosa ja värskelt
lõigutud rosmariiniga grillitud lihalõik igati hõrgult,
jäädes paari riba ulatuses kahjuks söödamatult sitkeks.
Ilus toorjuustutäidisega ahjukartul on klassika, adžika osutub aga kergeks
pettumuseks – soolaka ja jõulise maitse asemel mekib liigvedel
tomatikaste kergelt hoopis närtsinud rannaniidu järele.
Rosina-riisipilaff ei pälvi ühtki halba sõna, mango-ingveri
kanavarras, mida Armand kahjuks soojendada ei lasknud, jääb aga
liiga tavaliseks, tekitades eine keskel tunde, et ehk oleks pidanud siiski
otsustama hoopis mehhikopärase lõhesteigi kasuks. Espresso (25)
juurde veeklaasi ei anta, latte (30) vaht on aga harukordselt tihke
ja p&am
p;uu
ml;siv. Viil põldmarja-toorjuustutorti (50) mekib suurepäraselt,
mõjudes siiski ülehinnatult, kuid kohapeal tehtud trühvlid
(10) jäävad õigesse hinnaklassi. Piimašokolaadi
rüütatud terve sarapuupähkel jääb meelde eriti hea
kombinatsioonina.
Lahkuja võib Mercadost mitmesuguseid
tavakaubandusvõrku mittejõudvaid delikatesse ka kaasa osta
– trühvlimeest pulbristatud rohelise teeni välja.
Mõningatest pisivigadest hoolimata on Mercado värske tuuleiil
Eesti sööginduse tavaliselt tuulevaiksel maastikul – märk
sellest, et looval mõtlemisel ja bella vita’l on koht ka
ülehinnatud kesklinnast väljaspool.