Me kõik soovime, et meie kodu oleks turvaline, mugav ja hubane. Täpselt sellised kriteeriumid on enamikul meist ka uut pereautot valides. Paljud meist on oma autot supermarketite ette parkides vaadanud naaberautost välja ukerdavaid väikelapsi ning juurelnud, kas ehk tuleks endagi auto välja vahetada, sest naabri oma paistab tõepoolest mugavama, ruumikama ja õdusamana.

Testime kuue Kia Eesti esinduses müüdava praegu populaarseima automudeli peal, mis on iga konkreetse auto plussid ja miinused. Eeldame oma katsetustes, et peres on kolm või enam last ning kasutame prooviks kahte turvahälli, kahte turvatooli ja turvavööistmeid, millest kõiki saab Kia autodesse paigutada mugava ISOfix-liidese abil. Autosalongi enda turvavöösid on tarvis kasutada vaid turvahällide ja turvavööistmete puhul. Katsetame just tagumiste istmete mahutavust, sest nii turvahäll, turvatool kui ka turvavööiste mahuvad kõigi autode kõrvalistmele nagunii. Milline Kia mudel sobib siis erinevate peremudelite ja koosseisude korral kõige paremini?

Kia Rio LX Plus – väiksemat sorti sõiduauto

Täiesti uus Kia Rio on välimuselt kõike muud kui rahulik pereauto. Rikkaliku standardvarustusega EX mudeli tagaistmele mahub kenasti kas kaks turvatooli või turvahälli aga nende kahe tooli vahele istumisalust mahutada pole enam võimalik. Mugava ja turvalisema paigalduse jaoks on autol olemas Isofix kinnitused. Lapseistet on võimalik paigaldada ka ette kõrvalistuja toolile sest esimest turvapatja saab välja lülitada. Lisaks on suuremate laste turvalisuse jaoks olemas autos ka tagumiste istmete turvavöö meeldetuletushoiatus. B-klassi üks mahukaimaid pagasiruume (325 l) mahutab ära ka ühe lapsekäru.

Mootor: 1,4 MPI EX (100 hj)

Käigukast: manuaal

Kütus: bensiin

Hind: 14 490 €

Soodushind: 13 990 €

Kia cee’d 1.6 EX Navi – väike sõiduauto pisemale perel

Kia cee’d sobib suurepäraselt väiksemale perele igapäevasteks toimetusteks. See mudel ei ole ilmselgelt mõeldud mitmenädalaseks väljasõiduks, kus autosse on tarvis mahutada vanemad, kolm last, koer ja poole elumaja jagu elamist.

Soovitame cee’d-i ühe või kahe lapsega peredele, sest tagaistmele saab kenasti mahutada kaks ükskõik millist istet. Keskmise istme jaoks hakkab ruumist juba nappima. Pagasiruum mahutab kenasti ühe vankri või käru ning ruumi jääb ka keskmise spordikoti jaoks.

Mootor: 1,6 GDI

Käigukast: manuaal

Kütus: bensiin

Hind: 18 490 €

Soodushind:15 490 €

Kia Sportage 1.6T GT-Line 7DCT 4WD – sportlikust linnamaasturist pereauto

Sobib suurepäraselt suuremale perele, mille kõige väiksem või kõige väiksemad tuleb veel mahutada turvahällidesse või -toolidesse. Suurem saab keskel istuda juba turvavööistmel, mis nõnda palju ruumi ei võta.

Tagaiste mahutab kenasti kahte turvatooli või turvahälli ning nende vahele sobib mugavalt ka üks turvavööiste.

Sportage’i eelis on avar salong. Auto pakub mugavalt ruumi nii lastele, eesistuvatele täiskasvanutele kui ka pagasiruumi paigutatavale lisavarustusele, milleks võivad olla nii kärud, vankrid kui ka pagas.

Mootor: 1,6 T-GDI 4WD (DCT) (177 hj)

Käigukast: automaat

Kütus: bensiin

Hind: 27 990 €

Kia Niro EX 1,6 GDI A/T (6-DCT) – esimene Kia hübriidauto, mis on mõeldud linnas säästlikuks sõitmiseks

Niro on kõrgem kui tavaline sõiduauto, kuid linnamaasturist madalam. Kolme lapse turvatooli jaoks on tagaiste pisut kitsast. Auto on siiski mõeldud perele, kus kaks last mahuvad kenasti toolidesse või hällidesse nii, et keskmine iste jääb tühjaks. Kolm last mahub küll ka nõnda, et pere vanim laps istub esiistmel juhi kõrval.

Pagasiruumi mahub ära üks käru või vanker koos väiksema pagasiga.

Suurema pere ja ühiste väljasõitude jaoks jääb see auto kitsaks. Linnavahel liiklemiseks, kui autos istub turvahällides või toolidest üks-kaks väikelast, on ta aga ideaalne. Keskkonnasäästlikkus ennekõike!

Mootor: 1,6 GDI

Käigukast: automaat

Kütus: hübriid (bensiin)

Hind: 25 990 €

Soodushind: 24 990 €

Kia Carens CARENS EX 16MY – suur pereauto, kus on kaks lisaistet

Carensi näol on Kia valmis saanud korraliku suure pereauto, kuhu saab vajadusel mahutada 7 istet, aga kui tagumised istmed alla lasta, siis on tegemist avara 5-kohalise pereautoga, millel lisaks ka ruumikas pagasiruum.

Salongi tagaistmele mahub lahedalt ära kõrvuti kolm ükskõik millise suurusega istet ja nagu mainitud, siis lisaks nende taha veel kaks. Ideaalne sõiduk 5–7-liikmelisele perele!

Mootor: NU 2,0 GDI AT

Käigukast: automaat

Kütus: bensiin

Hind: 23 490 €

Kia Sorento SORENTO EX Comfort Pack 7-seats – 7 istmega linnamaasturist pereauto

Erinevalt Carensist annab Kia Sorento juba korraliku linnmaasturi mõõdu välja. Salong on ruumikas, mugav ehk suisa ideaalne suuremale perele kui 5 liiget või siis 5-liikmelisele perele, kellele meeldib korraldada palju pikemaid väljasõite, mille tarvis on autol suur pagasiruum. Sarnaselt Carensile saab ka siis väiksema pere puhul istmed alla lasta ja auto tagumine osa muuta pagasi panipaigaks.

Sorento sobib suurepäraselt ka peredele, kus on mitu last, kelle tõttu on pidevalt tarvis ka transportida kärusid ja vankreid. Auto avar pagasiruum võimaldab seda kõike väga vabalt.

Samuti mahutab auto kenasti kõiki liiki turvaistmeid üksteise kõrvale. Tagaistmele saab mahutada kas või kolm turvaistet kõrvuti ning nende taha veel kaks.

Mootor: 2,2 CRDI 7 seats

Käigukast: automaat

Kütus: diisel

Hind: 40 990 €

Meie katsetustest saab lühidalt teha vaid ühe järelduse – Kia on asjatundlikult mõelnud iga võimaliku peremudeli peale, mille liikmete arv on 2 ja 7 vahel. Kui oled väikelapse ema või isa, kellel on tarvis mugavalt autosse mahutada kaks täiskasvanut ja laps, soovitame Kia Rio’t või Kia Optimat. Kui sinu peres kasvab aga mitu last, kes on kõik erinevates vanustes ja erinevate vajadustega, siis miks mitte valida Kia Carens või Kia Sorento! Võid kindel olla, et kogu su pere saab kenasti viidud punktist A punkti B ning igaühel neist on teel olles piisavalt mugav ja hulganisti ruumi. Just nagu ühe pere teises kodus olema peabki!

Selleks aga, et teada, milline mudel ikkagi just sinu perele kõige ideaalsemalt sobib, tuleb autod ise üle vaadata. Kõigi mudelitega saad tutvuda Kia esindustes üle Eesti ja Kia kodulehel aadressil www.kia.ee. Kodulehe vahendusel saad panna ka kinni aja proovisõiduks ja veenduda ise, milline auto sinu ja sinu laste jaoks sobivaim on.

Kia annab ka kõigile oma sõiduautodele garantii 7 aastaks või 150 000 km läbimiseks. Seejuures on esimesed 36 kuud läbisõidupiiranguta.

1944. aastal asutatud KIA Motors Corporation on Korea kõige vanem autotootja. KIA 8 eri riigis asuvas 13 tehases toodetakse aastas kokku üle 2,1 miljoni sõiduki ning need müüakse ja hooldatakse 172 riiki katva diilerivõrgustiku kaudu. Alates 2006. aasta suvest kuulub Kia-Hyundai Grupp maailma kuue suurima autotootja hulka.

KIA Slovakkia tehas toodab autosid kõikide Euroopa edasimüüjate, sh Eesti, Läti ja Leedu jaoks. Tootmine algas Zilinas 2006. aasta detsembris ning tootmisvõimsuseks on planeeritud kuni 300 000 sõidukit aastas. Esimese mudelina jõudis 2007. aastal ka Eesti klientideni uus pereauto cee’d ning veidi hiljem linnamaastur Sportage.

Vaata testist pikemalt:
www.kia.ee

Jaga
Kommentaarid