Hinne: 8½
Kalda 2, Haapsalu
Avatud
K–P 14–23
Pärnu võib ju olla Eesti
suvepealinn, kuid supellinna päiksetriibuliselt kerglast kleidikest kannab
väike ja armas Haapsalu hoopis elegantsemalt. Seda muidugi ilusa ilmaga,
kuid õnneks on sel suvel neidki näpuotsaga jagunud.
Võib-olla peitub Haapsalu salanipp selles, et siin kohtub tulija nii
või teisiti ühe- või teistsuguse kunstiga. Kes taipab enne
linna sisse sõitmist põigata Ants Laikmaa muuseumi Taeblas, kes
suundub Iloni Imedemaale või Evald Okase lopsakate aktide
lummusesse. Epp-Maria Kokamäe galerii külastaja leiab nüüd
ülakorruse veinitoast ka Anni Arro kokakunsti suveväljapaneku, mis
loodetavasti jahedamatelgi aastaaegadel külastajatele kättesaadavaks
jääb.
Nime poolest on galerii teise korruse nimeks
veinituba, kuid lisaks sümpaatse valikuga veinikaardile on siin ka
korralik valik suupisteid ja kergemaid roogi, milles peaosi mängivad Anni
Arro teada-tuntud lemmikud – kitsejuust, kilud, kapparid,
suvikõrvitsad ja muud lihtsad ning hästi klappivad komponendid.
Veinitoa nimekiri pole just vinoteegi mõõtu, aga veinid on
kolmelt eeskätt restoranidega töötavalt maaletoojalt hästi
valitud. Klaasiga saab nelja punast ja nelja valget veini. Eriti sumeda
maitsega oli Villa Girardi Valpolicella Classico (70).
Sisekujundus
on ühtaegu lopsakas ja valgusküllaselt õhuline ning
kõlab sel moel kokku galerii perenaise maalide ja keraamikaga, mida siin
kõikjal näha saab. Päikeselisel päeval on veinitoa
interjöör märksa meelitavam kui ülipopulaarsel
Müüriääre kohvikul, kuid laua leiab siin hõlpsamini.
Kes teab, ehk pole uut kohta veel avastatud?
Menüü
pilkupüüdvaim nimetus on ahjubaklažaani-, tomati- ja kitsejuustuvorm
(100 krooni), mis serveeritakse väikesel pikergusel vaagnal tulikuumana.
Erkvalged kitsejuustukuubikud annavad sellele toidule põhilise maitse,
baklažaan ja tomat lisavad mahlakust. Tõsi küll, portsjon on
tõsiseks kõhutäiteks liiga väike. Peaaegu sama
mahlakas, kuid koguselt tüki maad suurem on kuumsuitsulõhe
artišoki, parmesani, rukola ja sinepikastmega (120), lopsakatel
salatilehtedel serveeritud kausitäis, milles õrnade
lõhepaladega pole koonerdatud. Muide, ka naeratustega ei hoita veinitoas
kokku.
Lihtsamaid veinikõrvaseid leiab siit ka: parim viis
kogu laudkond snäkkidega varustada on tellida majavaagen kahele (300). See
küll ei sisalda peakoka loomingut, kuid rohkesti eri masti lihakraami,
oliive ja juustu. Seevastu kolme sorti kattega ahjulavašid (65) on lausa
liigutavalt lihtne ja maitsev suupiste. Sinihallitusjuustu ja
küüslaugu, salaami ja tilli ning kilu ja kapparitega katete seast
jõudis Armandi isikliku lemmiku tiitlini viimane, kuid napilt-napilt,
ausõna!
Majamagus (45) on iga päev uus ja üllatav,
siinkirjutajale langes osaks õnn kohtuda ahjusooja
rabarberi-martsipanikoogiga, mida sooviksin teilegi, kuid vaevalt et teistelgi
päevadel tuleb pettuda. Eriti pühapäeviti, mil Anni ise veinitoa
köögis talitab.