Vein aitab grillroal libiseda
Kes tahaks suvisel ajal palavas köögis pliidi taga vaaritada? Mina oma perekonnas selliseid ei tea. Seepärast olen juba mitut suve pea kõik õhtusöögid ainult grilliga läbi ajanud. Lisaks grill-lihale on sel puhul teine vältimatu komponent vein, sest paljas mõte, et peaksin šašlõkki või rasvast särisevat ribi ilma veinita manustama, toob kananaha ihule. Vein aitab organismil rasvu lagundada ja parandab üldse seedimist. Grillroogade pruukimine ilma veinita on läbinisti tervistkahjustav komme, mis ei sobi kokku meie heaolu väärtustava ajastuga. Vaid väga pipraste toitude puhul kipub vein tulekahju suus võimendama, aga see ei puuduta eesti grilltooteid, vaid pigem idamaist kööki. P>
Noor ja jõuline. Metsloomapraed ja grillroad on ühes asjas sarnased: nende juurde soovitakse enamasti jõulist veini. Samas on neil ka oluline erinevus – kui metsloom või -lind sobib enamasti vana laagerdunud veiniga, siis grillroa juurde ei ole mingit mõtet raisata väärikat bordooveini või Rioja gran reservat. Vana vein on pehme ja suur oma maitsenüanssides, suud ründav grill-liha aga tahab saada sama ägedat nooruslikku kaaslast. Niisiis tuleks valida noor ja mahlakas vein, mis omas maitserohkuses liha sametiseks lihviks.
Iseloomude sobitamine. Loomulikult peavad veini ja toidu iseloomud kokku
sobima: käredam käredama, mahedam mahedamaga. Üks ei tohi teise üle võimust
võtta. Grillribid on enamasti jõuliste marinaadidega töödeldud. Seepärast sobib
nende juurde suurepäraselt mõni lihtne ja tõhus lõunamaa vein, nagu Primitivo
Itaaliast või kogunisti Maroko kange punane. Tšiili ja Argentina veinid on ka
kindlasti sobilikud, aga neid võiks eriti soovitada härjaprae või loomaliha
juurde, sest on see ju lõunaameeriklaste põhitoidus. Vein olgu jõuline ja
konkreetne.
Tugevamalt maitsestatud või rasvasemate roogade puhul sobiks
kiigata näiteks Lõuna-Aafrika poole, kust pärinevad punaveinid on varustatud
piisava rasvulagundava happega. Juhul, kui teie magu hapet hästi ei talu,
valige midagi uuest maailmast, näiteks Austraaliast. Kui ühiskodu Euroopa on
teile aga armas, otsige miskit Rhone’i orust, vürtsikas Cotes-du-Rhone on
suurepärane grillvein.
Sealiha ja lambaliha on enamasti pehmema maitsega ja
seepärast klapib siia laiem veinivalik. Nende roogade kõrvale kujutlen mõnuga
mõnd Rioja, Navarra või Valdepenase crianzat, või siis lihtsalt mõnd
noort mahlakat hispaanlast. Ka noorem bordoovein või Languedoci maakonnavein on
omal kohal.
Kui teil on oodata väärikaid külalisi ja tahate veiniga muljet
avaldada, siis otsige mõni 100 ja 200 krooni vahele jääv vein Austraaliast,
Uus-Meremaalt või koguni Californiast, sest need on eriliselt maitserohked.
Kui restil säriseb üsna neutraalselt maitsestatud seafilee, siis selle
kõrvale pole jõumees-veini mõtet juua. Passib pehme ja mahlakas Valpolicella,
Merlot del Veneto või Chianti või Valdepenase crianza.
Pidulikeks juhtudeks
käige välja mis teil kapipõhjas leida, olgu või Chateauneuf-du-Pape.
Grillvorsti kõrvale istub minu meelest hästi selline vein, mis
vorstimaitsest üle käib, niisiis ehk mõni odavam vein Uuest Maailmast.
Valgete lihade puhul on sobilik nii kerge punane (Bardolino, Beaujolais)
kui ka head värsked valged veinid, pidupäevadel Chablis ja Uus-Meremaa
Sauvignon Blanc, argipäevil Soave.
Kuid kui teil on raha tõesti üleliia, või
tahate oma külalisi ahhetama panna, siis ostke pudel Penfoldsi Grange’i. (3000
krooni pudel). See ülikontsentreeritud Shirazi vein on grillveiniks
põhimõtteliselt sobiv ja tõenäoliselt kõige kallim vein, mida kõrvetatud lihaga
sobitada annab.