11.09.01 Al-Qaeda ründab USAd
Külma sõja järgne maailm oli üles ehitatud ajaloo lõpule, ideele, et majandus asendab geopoliitika. Kuid 11. septembril oli järjekordselt ajaloo kord rääkida, radikaalsed islamistid Al-Quedast ründasid USAd. USAl tuli sise- ja välisprioriteedid taas ümber hinnata. Siseprioriteediks sai kodumaa kaitse ja väljapool Ameerikat keskendus USA islamimaailmale.

11.12.01 Hiina saab WTO liikmeks
Hiina majanduslik tõus hakkas juba Deng Xiaopingi ajal. WTO liikmeks astumisega algas Hiina majanduse teine tõus, sest hiinlastel oli võimalik eksportida kõrgemat tehnoloogiat. Algas Hiina tihedam sidestumine maailma poliitilise süsteemiga.

20.03.03 USA tungib Iraaki
Otsus on vaevanud USAd terve kümnendi, sest rünnakuga olid seotud kõik USA maaväed. Sõjaotsus on lahutanud USA paljudest Euroopa riikidest, need haavad ei ole tänaseni paranenud. Iraagi sõda avas Venamaale ja Hiinale tee oma huvide kaitsmiseks maailmas, kartmata USA sõjalist sekkumist. Suutmatus ette näha võimsat vastupanuliikumist viis USA globaalselt terveks kümnendiks tasakaalust välja.

29.03.04 NATO laienemine
NATOga ühinesid Bulgaaria, Eesti, Läti, Leedu, Rumeenia, Slovakkia ja Sloveenia. Lisaks toimus 2004. aasta 1.mail Euroopa Liidu laienemine Küprose, Tšehhi, Eesti, Ungari, Läti, Leedu, Malta, Poola, Slovakkia ja Sloveenia näol. 2004-2005 toimus Ukrainas niinimetatud "oranž revolutsioon". Need sündmused panid Kremli "kellad helisema" ja need helisevad seniajani.

04.04.08 Iraanist saab regionaalne jõukese
Šiitide liider Muqtada al-Sadr Iraagis tõusis USA vägede vastu üles, kui sai aru, et Iraagis ei lasta šiitidemeelset valitsust moodustada. USA sekkumine valitsuse kujunemisse sundis naaberriiki Iraani toetama sõjalisi liitlasi Iraagis.

07.08.08 - Vene-Gruusia sõda
See oli Venemaa jaoks pärast vägede Afganistanist lahkumist (1989) suurim sõjaväeline operatsioon. Sõda kandis kahte sõnumit: Venemaa on valmis kasutama sõjalist jõudu ja riikide sidemed USAga ei taga sõjalist kaitset. Endistes Nõukogude Liidu vabariikides arvestati ja arvestatakse ka nüüd nende sõnumitega.

15.09.08 - Lehman Bros. pankrotistub
Maailmamajandus liikus kriisi poole juba aastaid, kuid 15. september 2008 oli murdepunkt. Pärast Lehmani pangaga juhtunut ei olnud normaalne protsess enam võimalik ja kriis väljus kontrolli alt. Kriisi mõju sai tunda ka Hiina ekspordile orienteeritud majandus. Euroopas mõjutavad kriisi tagajärjed riikidevahelisi suhteid isegi tänapäeval.

01.12.09 - Obama teatas keskendumisest Afganistanile
Obama pidas kõne Westpointi sõjaväeakadeemias, kus ta kinnitas "ühe suure ja ühe väikese sõja" kontseptsiooni jätkumist. Obama teatas fookuse nihutamisest Iraagist Afganistani, kuid laiemas plaanis jätkub sõjapidamine islamimaailmas.  

19.10.10 Merkeli ja Sarkozy ettepanek ELi uueks struktuuriks
Merkel tegi ja Sarkozy kiitis heaks ettepaneku, et riigid, kes ei täida EL nõudeid, allutatakse Brüsseli valve alla. EL kui võrdsete riikide ühendus on pärast Saksamaa ja Prantsusmaa ettepanekut muutumas ebavõrdsete ühenduseks (kontrollitavad riigid ja riigid, keda ei kontrollita).