Syrah ehk Shiraz – külma aja vein
Kui väljas lõõtsutab pakane nagu praegu,
hakkavad veinisõbrad mõtlema veinile, mis tunduks suus
kõige tulisem. Seda veini tuntakse Vanas Maailmas Syrah’ ja Uues
Maailmas enamasti Shirazi nime all.
Suur veinikirjanik Oz Clarke
tunnistab: “Degustatsiooni lõppu panen alati vägeva Shirazi
Barossa või McLareni orust, et veenda kahtlejaid ja tuua inimestele
naeratus näole.” See tähendab, et eelmainitud Austraalia veinid
on nii maitserohked, et vaimustavad ka veinivõõramaid persoone.
Shiraz on rahvalemmik.
Paarkümmend aastat tagasi ei teatud
Syrah’st just palju, see mari oli Rhône’i oru ja
Lõuna-Prantsusmaa kohalik tegija. Moodi läks see aga 1990ndate
algul, kui Bordeaux’s olid aastad 1991–93 hästi kehvad ja
veinisõbrad avastasid, et Rhône’i org suudab pakkuda
kindlamat taset. Mitte just kauges tulevikus peetakse Syrah’d maailma
parimaks punaseks marjaks, usub Clarke. Julgen kahelda. Kliima soojenemine ja
maitse peenenemine soosib pigem Pinot Noiri võidukäiku, aga pole ka
põhjust Syrah’d alahinnata.
Vana Maailma
vägevad
Kõige kuulsamad Syrah’ kasvukohad vanas
veiniilmas on Rhône’i oru põhjaosas asuvad Côte
Rôtie ja Hermitage, neile järgnevad pisut vähem kuulsad Cornas
(hästi jõulina robustne), St. Joseph ja Crozes-Hermitage.
Kõige suurem ja massiivsem Syrah-vein on mineraalne Hermitage, millele
tuleb kasuks pikk pudelis laagerdumine. Côte Rôtie (pärineb
kaljupinnaselt, Hermitage’i alal on rohkem settepinnast) on seevastu
hästi nõtke ja delikaatne. Vahest ka seetõttu, et lubatud on
lisada kuni 20% happelist Viogner’d, tavaliselt lisatakse seda küll
kõigest 5–10%. Hermitage’i võib panna lisaks
Marsanne’i või Rousanne’i.
Syrah armastab sooja
kliimat, aga probleem on korje ajastamises, sest mari kipub kergesti üle
küpsema. Liiga varase korje puhul on vein aga piprane või rohu ja
ürtide maitsega. Rhône’is saab mari küpseda küngaste
lõunanõlvadel, mis on kaitstud põhjast puhuva külma
mistraali eest.
Ameerika tarbijatele meeldib kangesti magus tammemaitse,
aga et Syrah pakub aromaatset veini, tuleb tammevaatide pruukimisel olla
ettevaatlik. Austraalias kasutatakse ameerika, Prantsusmaal prantsuse tamme.
Kui Syrah-vein laagerdub, muutub see nahkseks ja animaalseks, aroomibuketti
sugeneb tubakat ja kannikest.
Uue Maailma
vormikad
Austraalias läheb kliima järjest kuumemaks ja
mõni senine hea kasvukoht, nagu näiteks Barossa org, kipub Shirazi
jaoks liigagi palav olema. Uued kohad aga, mille veini kirjeldati elegantsena,
jälle liiga külmad. Ideaal oleks Rhône’i elegants
ühes Barossa küpsusega. Parimad veinid tulevad väga vanadelt
puudelt, mille juured on sügaval.
Muide, Rhône’is tohib
kasvatada Syrah’ piirkondades 40–45 hektoliitrit hektarilt,
Austraalias toodetakse kuni
180 hl/ha. Siit ka hinnavahe. Austraalia
rahvuslikuks rikkuseks kuulutatud vein Grange on valmistatud puhtalt
Shirazist.
Austraalia Shiraze kirjeldavad veinisõbrad kui
šokolaadiseid, mustsõstra ja kirsi nüansiga. Aga lisaks on
kohalikud Shirazi-fanaatikud õppinud esile tooma ka kõigi teiste
piirkondade eripärasid: Barossa veinis on musta kirssi ja tumedat
šokolaadi,
Mclare Vale’i puhul on šokolaad piimasem,
Clare Valley rõhub marjasusele ja heale struktuurile, Eden Valleyle on
tunnuslikud tumedad marjad, Coonawarra on hästi vürtsikas. Victoria
piirkonna veinides on Rhône’i stiili ja vürtsikust. Hunter
Valley vein o
n naha-nüansiga, seda peetakse tänapäeval sageli Shirazile
ebasobivaks paigaks.
Mida juua?
Eestis on
müügil Côte Rôtie suurima maaomaniku ja nimekaima
negossiandi Marcel Guigali veinid. Tema reputatsioon põhineb
eeskätt mainekate aedade veinidel, näiteks La Turque. Oz
Clarke’i arvates on tema veinid tavalisest veidi tammisemad ja
jõulisemad ning ei lähe ehk Côte Rôtie ideaaliga
seepärast alati kõige paremini kokku. Aga klassikud on need
kindlasti. Restoranides peaks leiduma Guigalile kuuluva Vidal-Fleury
mõisa kergemas stiilis veine. Kuulus Hermitage’i spetsialist on
Paul Jaboulet Aîné, kes meil varem müügil on olnud.
Kindlasti peaks aga leiduma nimeka Jean-Luc Colombo võimast ja marjast
Hermitage “Le Rouet’d”.
Ilmselt on see minu halb
õnn, aga väga häid Crozes Hermitage’i veine pole ma
saanud. Seevastu Colombo Cornas’d, eriti aga suhteliselt hea hinnaga
Saint-Josephi, julgen küll soovitada. Viimane on tihke vein, mis
rõõmustab suulage kirsikompotiliku puuviljalikkuse ja
küpsusega.
Hispaanias Penedèsis teeb meie vana sõber
Miguel Torres Syrah-veini nimega Nerola, mis üldlevinud, taskukohane,
magusapoolne ja piprane. Jean Leoni Terrasola on pisut kuivem. Noobel, mahlakas
ja happeline on Toscana kuulsa veinimõisa Isole e Olena toodetud Syrah.
Hea Tšiili tootja Montesi Shiraz tundub tänase maitse jaoks juba
veidi liiga magus.
Ja lõpuks Austraalia. Mulle meeldib väga
McLare Vale’ist pärinev Château Reynella Shiraz –
vürtsid ja mahlakus on selles heas tasakaalus. Leasinghami Bin 61 (Clare
Valley) on hästi pehme ja magus-marjakas stiilis. Penfoldsi Coonawarrast
pärinev Bin 128 aga tihke ja jõuliselt piprane.
See talv
– ja kardetavasti ka kõik ülejäänud – saavad
enne otsa, kui Syrah’ ja Shirazi veinidele ringi peale saame.
• Legend väidab, et Syrah’ viinapuu olevat toonud Rhône’i orgu Hermitage’i piirkonda ristisõdija Gaspard de Sterinberg.
• Veel räägitakse, et sort on pärit Egiptusest või Süüriast, kus on Shirazi linn.
• Tegelikult paistab praegu, et tegu on iidse Põhja-Rhône’i viinamarjaga, mille vanemateks on Savoia kohalikud sordid. 19. sajandil kasvatati Syrah’d ka Bordeaux’s, näiteks Lafite-Rothschildi ja Latouri aedades.
• 1832 toimetas šotlane James Busby 400 Syrah’ viinapuud New South Walesi, aga esialgu kasutati nende toodangut portveini valmistamiseks.
• Languedoc-Roussillonis 26 000 ha suurusel alal
• Austraalias 25 000 ha suurusel alal
• Rhône’is 13 000 ha-l alal
• Järgnevad Argentina, Provence ja California
• Viljelemist on alustatud ka Lõuna Aafrika Vabariigis ja Tšiilis.