Õnnistatud puuviljad
Eksootilise ja tervislikkusest pakatava granaatõunaga on
nagu ikka heade asjadega seotud lõputult legende ja uskumusi.
Vana-Kreeka kultuuris oli granaatõun armastuse, abielu ja viljakuse
sümbol. Tegu oli erilise puuviljaga, sest uskumuste kohaselt oli esimene
granaadipuu võrsunud Dionysose verest. Granaatõuna abil
võitis allilma jumal Hades endale Persephone, sooviga muuta kevadneiu
allilma kuningannaks. Vahel peetakse selles kontekstis granaatõuna ka
rumaluse mõõduks. Vanas Roomas tähistas veripunane
granaatõun viljakust, kevadet, noorenemist. Siingi usuti
granaatõuna ja vere sidet. Nimelt arvati, et esimene granaadipuu kasvas
kodukoldejumalanna Vesta armastatu verest. Antiik-Rooma kultuuris kasutati seda
vilja ka viljatuse ravis ning granaadipuu okstest pärgi kandsid vaid
noorikud. Viljatuse ravi oli lihtsamast lihtsam: need naised, kel lapsi polnud
või oli neid liiga vähe, pidid ohtralt granaatõunu
sööma. Egiptuse kultuuriruumis usuti, et granaadipuu annab
võimaluse uuestisünniks. See on ka põhjus, miks vaaraode
viimase puhkepaiga ümber istutati granaadipuid. Islami traditsioonid
soosivad samuti granaatõunte söömist, sest Muhamedi
õpetuse kohaselt puhastab nende viljade söömine hinge
kadedusest ja vihast. Budismis loeti granaatõuna lihtsalt
õnnistatud puuviljaks. Kristluses sümboliseeris
granaatõun kirikut, kusjuures rohkearvulised seemned viitavad
arvukale kristlaste perele. Kristluses tähendab granaatõuna motiiv
ka kevadet ja lootust. Judaismis on granaatõuna kasutatud religioosse
sümbolina – näiteks ülempreestri rüü
ääristikandil ja templisammaste kaunistusmotiivides.
Granaatõunapuu oks on end sisse seadnud ka saareriigi Grenada lipul ja
Hispaania riigivapil, samuti on granaatõunast inspireeritud nii
Hispaania kui Nicaragua linnade vastavad nimed.
Tindist ravimini
Eriti suureks see puu ei sirgu, tema
kõrgus piirdub tavaliselt mõne meetriga. Lehed on pikad, kitsad,
nahksed ja läikivad. Õied on silmipimestavalt kaunid, tavaliselt
viiekaupa koos, roosad või punased. Inimesed kasutavad oma huvides pea
kõiki selle taime osi. Puu koort on tänu rohkele parkainete
sisaldusele (koores kuni 22%) sajandite vältel kasutatud abivahendina
nahkade parkimisel. Punaste kroonlehtedega õitest või
viljamahlast saadi värvaineid kangaste värvimiseks
(granaatõuna mahlast põhjustatud plekid on ülipüsivad).
Ammusel ajal leotati peenestatud lehti äädikas ja saadud lahust
kasutati tindina.
Viljad on ümar-ovaalsed, kaetud paksu koorega ja
nende läbimõõt küünib kümnekonna
sentimeetrini. On ka suuremaid eksemplare, mille kaal võib ulatuda poole
kiloni. Viljaliha jaguneb vaheseinte abil seemnetega täidetud sektoriteks.
Tilgakujulised seemned moodustavad pool vilja kaalust ja need on
ümbritsetud mahlaka ümbrise ehk seemnerüüga.
Söödavaks osaks ongi mahla täis seemneümbrised.
Paksu
ja nahkja kattega viljad säilivad suhteliselt hästi. Jahedas (+2
– +6 kraadi) ning kindla õhuniiskuse (80–85%) juures
seisavad need värsked lausa kuid. Säilitamisel viljakest
mõnevõrra tiheneb ning kaitseb vilja sisu.
Kõige
tuntumaks granaatõuntest valmistatavaks toiduaineks on mahl. Seda
tehakse kahel viisil. Juhul kui pressimiseks kasutatakse tervikvilju, on mahlas
nii palju parkainet tanniini, et see tuleb želatiini kaasabil sadestada. Kui
mahlaks pressitakse vaid seemneid, selitamist ei toimu.
Granaatõunamahl on eriline mitmes mõttes. See kauapüsiv ja
vänge mahl sisaldab rohkelt nii suhkruid (glükoosi, fruktoosi, sahharo
osi), orgaanilisi happeid (eriti sidrunhapet) kui parkaineid (tanniin). Tugev
maitse lubab granaatõunamahla segada paljude teiste mahladega. Väga
levinud on ka grenadiin (granaatõunasiirup), millest segatakse
karastusjooke ja temaga maitsestatakse koguni õllesid. Idamaine
köök kasutab palju granaatõunamahlal põhinevaid
marinaade.
Ravimina on granaatõunamahla kasutatud aastatuhandeid.
Muistsel ajal määrati mahlaravi seedekulgla- ja neeruvalude ning
kõhulahtisuse korral. Viimasel juhul olid toimijateks mahla parkained.
Koos koorega pressitud suure parkainete sisaldusega mahla tarvitati
seedekulglaparasiitide väljutamiseks. Kuid granaadi koores on lisaks
parkainetele veel toksilise toimega alkaloide. Mahla palavikku alandava toime
tõttu on seda kasutatud organismi üldturgutava vahendina.
Vitamiinirikkusest lähtuvalt (rohkelt vitamiini C) on värsket mahla
kasutatud skorbuudi vältimiseks. Et mahlas on rohkelt bioflavonoide, siis
kasutatakse mahla kuivekstraktist valmistatud imemistablette nüüdsel
ajal ka organismi antioksüdantide varu täiendamiseks.