Jõuluidüll maakodus
Jõulud on suure söömise ja põlvkondade
kokkusaamise aeg. Sõna “jõulud” mitmuslik vorm
näitab, et tegu on pikema perioodiga. Jõulude ajal on harilikult
palju söögikordasid ja mitme söögikorra sees on mitu
käiku. Ehitud jõulupuu äratab romantilised tunded ja peolaua
hõrgutised süvendavad seda meeleolu. Kui tundub, et
jõulud linnas pole ikka päris see, siis suveks soetatud maamaja on
ideaalne paik, et viis puhkepäeva talvemuinasjuttu nautida. Hakatuseks
tuleb muidugi maja soojaks kütta ja suurpuhastus teha. Siginat-saginat on
palju ja kõigil selles täita oma roll. Kes laseb tube kaunistades
loomingul lennata, kes meisterdab hoovis lumememme või valib kuuske,
millele küünlad külge sättida.
Traditsiooniliselt on jõululaual hani, mis tuleb marinaadi panna
hiljemalt hommikul. Hane juurde sobib serveerida kartuleid, stoovitud
porgandeid ja kaalikaid ning kahte sorti hapukapsaid – värskeid ja
keedetuid. Imehästi sobib ka kõrvitsasalat, pohlamoos ja
õuna-sibulasalat.
Hanepraad
Vaja läheb
Marinaadiks
• oliiviõli
• veiniäädikat
• sibulat ja küüslauku
• sidrunit
• tomateid
• peterselli
• soola ja musta pipart
• suhkrut või mett
• erinevaid ürte
(kogused tunde järgi)
Valmistamiseks
tükelda kõik komponendid ja sega veiniäädika- ning maitseaineteseguga. Tõsta puhastatud hani marinaadi, keera selles aeg-ajalt ja hoia jahedas vähemalt kolm tundi.
Topi hane sisse puhastatud mandariinid ja neljaks lõigatud õunad ning kui krehvtisemat tulemust tahad saada, siis ka sibulat ja küüslauku. Hõõru hani maitseainete ja ürtidega kokku, pane küpsetuskotti ja tõsta 3–3,5 tunniks eelsoojendatud ahju küpsema. Kõige parema tulemuse saad, kui kasutad puupliidiga ahju.
Stoovitud porgandite ja kaalikate valmistamiseks tükelda porgandid ja kaalikas. Keeda pool tundi soolaga maitsestatud vees. Seejärel lahusta supilusikatäis jahu rõõsas koores ja vala juurviljadele. Lisa tükike võid ning maitse järgi soola ja suhkrut.
Värskete hapude kapsaste valmistamiseks
tükelda värske kapsas, pane potti võid ja õli ning pruunista selles kapsas. Tõsta väiksemale tulele hauduma. Kapsas jäta parajalt krõmpsuks ning maitsesta äädika, soola ja suhkruga.
Õuna-sibulasalatiks
tükelda õunad ja sibulad. Maitsesta soola, suhkru ning valge pipraga. Lisa veidi hapukoort ja majoneesi. Peale haki värskeid petersellilehti.