11.04.2008, 00:00
Rootsi mädakala
Kui me karbi Surströmmingut Põhja-Rootsi lumekuurordi
Åre supermarketi kassalindile panime, ütles müüja
hämmastunult: “Ohoo, olete Surströmmingut ostnud!”
Surströmming on Põhja Rootsi traditsiooniline
hõrgutis fermenteeritud räim, mille valmistamisviis pärineb
ajast, kui sool oli väga kallis, aga kala oli mingil moel vaja
säilitada. Alguses fermenteeritakse (tahaks küll kirjutada
“mädandatakse”) kala tünnides, siis pannakse
konservikarpi. Bakterid teevad ka karbis oma tööd edasi ja karp
läheb tekkivatest gaasidest kummi.
Olime Rootsis juba
ühelt kohalikult mehelt saanud juhtnöörid karbi avamiseks: parem
on seda teha õues. Tegime konserviavajaga kõigepealt õige
väikese augu: sealt pressis välja mädamuna- ja solgihais. Alles
siis, kui sisin vaibus, julgesime karbi lahti teha.
Roiskunud
kala võimsat maitset ei suutnud katta tuttava rootslase juhatuse
järgi kala kõrvale võetud must leib, külm kartul,
hakitud sibul hapukoorega, ega ka pits viina. Maitsebuketis võis aimata
mädamuna, küüslauku, roiskunud kapsast, natuke ehk ka
rääsunud heeringat.
Surströmmingu nautimiseks
läheb tõenäoliselt vaja kahte elu või erakordselt
tungivat vajadust.
Air France ja British Airways on keelanud oma
lendudel Surströmmingu konserve transportida – olevat
plahvatusohtlik.