28.11.2008, 00:00
Jookide kuningas šampanja
Šampanja on kuningate jook ja jookide kuningas. Šampanjatootjat Veuve Clicquot külastas Heidi Vihma.
Et see pole mitte ainult ilus sõnamäng, selle kohta leiab ajaloost
küllaga kinnitusi alates Louis XVst, kes üldse midagi muud polevat
joonud kui šampanjat, kuni tänapäeva kuninglike
kõrgusteni, kellele kuulsad šampanjamajad veel siiani oma parimad
cuvée’d pühendavad.
On teada, et üks
suuremaid šampanjatootjaid Veuve Clicquot varustas Peterburi
õukonda oma joogiga juba 19. sajandi alguses. Pole võimatu, et
Vene tsaar tõstis 1812. aastal Napoleoni armee üle saavutatud
võidu auks klaasi just sellesama Veuve Clicquot’
šampanjaga. (On ka teine, pisut patriootlikum võimalus –
toostiks tõsteti klaas Eestimaa viinakodadest pärit ja siinsest
rukkist valmistatud piiritusest tehtud viinaga. Eesti- ja Liivimaa oli sel ajal
Peterburi õukonna peamine piiritusega varustaja.)
Šampanja ja kuninglike traditsioonide ajaloolisest liidust sain
kinnitust Reimsi Notre-Dame’i katedraalis, kus on kroonitud peaaegu
kõik Prantsusmaa kuningad. Eriliselt kaunid on selle katedraali eri
aegadest pärit klaasvitraažid. Keskaegsete roosakende ja Marc Chagalli
vitraažide vahel on kohalike veinimeistrite kingitus – vitraažaknad, kus
on kujutatud viinamarjakasvatajate ja veinivalmistajate
igapäevatööd.
Põhjapoolseim
veinipiirkond
Champagne’i appelation
contrôlée piirkonnas on viinapuude all 32 000 hektarit.
Kuulsa joogi valmistamisega tegelevad sadakond suuremat šampanjamaja ja
12 000 väikest veinitegijat-viinamarjakasvatajat, kes ühtekokku
toodavad aastas 300 miljonit pudelit kuulsat jooki.
Ligi kolmandiku
kogu toodangust moodustavad kolm suurimat šampanjat Moët et
Chandon, Dom Pérignon ja Veuve Clicquot. Kui esimesed kaks on tuntud kui
sära, glamuuri ja hiilguse sümbolid, siis Veuve Clicquot on
pigem gurmaanide ja epikuurlaste naudinguallikaks. Pole ka ime –
Champagne’i 17 grand cru’st ehk parimatest parimast kasvualast 13
kuulub Veuve Clicquot Ponsardini šampanjamajale, premier cru’dest
on nende käes 40 protsenti.
Eri viinamarjaaedadest, eri
cru’dest, küladest ja viinamarjasortidest tehtud veinid pannakse
kõik eraldi käärima. Detsembris-jaanuaris, kui esimene
fermentatsioon on lõppenud, otsustab maitsmiskomitee, millistest
veinidest uudsevein kokku segatakse. 17. sajandist pärineva traditsiooni
järgi kasutatakse koos nii noort kui vana veini, aga kõik on ju
vaja läbi maitsta – suures Veuve Clicquot’ veinimajas tuleb
igal aastal maitsta ligi 700 veini. Kui saak on olnud eriti hea, tehakse ka
vintage- ehk aastakäiguveine.
Kuidas mull pudelisse
saab?
Champagne’i veinid olid alguses rahulikud,
kerged ja värsked, kuigi neil on alati olnud kalduvus pudelis edasi
käärida ja kergelt kihisevaks muutuda. Legendi järgi
võlgneme mulli pudelisse kinnipüüdmise eest tänu
kirglikust veinihuvilisest mungale Dom Pérignonile, kes muude
önoloogiliste uuenduste hulgas taipas veinipudeli korgi nööriga
kinni siduda. (Mida kõike kunagised kloostrielanikud Issanda Jumala
teenimise kõrvalt ei jõudnud!)
Esimese
käärimise läbinud ja sobivaks seguks kokkusegatud vein
villitakse pudelitesse, lisatakse suhkrut ning pärmi ja jook hakkab uuesti
käärima. Eraldub süsihappegaas, rõhk pudelis kasvab ja
jook muutub kihisevaks. Protsess kestab niikaua, kui pärmirakk elab ja
suhkruid sööb, keskmiselt kuus kuni kaheksa nädalat.
Mõneks ajaks jäetakse nüüd šampanja rahule, jook
küpseb.
La Grande Dame’i uuendus
Järgmises e
tapis on vaja veinipudelist käärimise ajal tekkinud sade kätte
saada. Kui Dom Pérignon tegi šampanja-ajaloo esimese suure
täienduse, siis teine, mitte vähem tähtis pärineb aastast
1816 leskproua (prantsuse keeles veuve) Clicquot’ keldrist: proua lasi
oma söögilaua sisse pudelite hoidmiseks augud lõigata, et
saaks need panna seisma kork allpool. Nii langeb sade korgile ja seda on
märksa lihtsam kätte saada. Et kogu sade korgile kokku koguneks, on
vaja pudeleid keerata. Varem tehti seda käsitsi, nüüd on
vastavad seadmed, mis samal ajal keeramisega muudavad ka pudelite kaldenurka.
Suure Šampanjadaami ja tema ajaloolise avastuse auks keeratakse
tänapäevani Veuve Clicquot Ponsardini šampanjamaja
esindusjoogi La Grande Dame pudeleid käsitsi.
Ajaloo
hingus
Veuve Clicquot Ponsardin võõrustas
juunikuus Eesti, Läti ja Leedu ajakirjanikke, ringkäigul nende
viinamarjaaedades ja keldrites saime kuulda ja näha
šampanjapiirkonna ajalugu ja tänapäeva. Veuve Clicquot’
šampanja küpseb keldrites, millest osa pärineb Rooma aegadest:
57. aastal e.m.a, kui Julius Caesar Reimsi linna hakkas rajama, sai ta hoonete
ja teede materjali sealtsamast maapõuest, rajades paarikümne meetri
sügavusi kaevandusi. Hiljem ühendati need omavahel käikudega ja
võeti kasutusele veinikeldritena. Kahe tuhande aasta vanustes ja rohkem
kui paarikümne kilomeetri pikkustes keldrites sai nii
Champagne’i kui šampanja ajalugu sõna otseses mõttes
käega katsutavaks. Pole kahtlust, et paljude põlvkondade poolt
sajandite jooksul lihvitud joogi iga tilk ja mull on oma hinda väärt.
Mis on kogu maailma šampanjajanustele vaid kokku pooleteise Muhumaa
suurustelt Champagne’i appelation contrôlée
viinamägedelt toodetud 300 miljonit pudelit kihisevat jooki – see on
kui tilk kuumale kerisele! Kui piiratud tootmisele arvata juurde kuninglik
tarbijaskond ja mitmesaja-aastase turundustöö abil loodud kuninglik
imago, muutuvad arusaadavaks ka fantastilised hinnad, mida Champagne’i
tippteoste eest makstakse.