Olen pikkade aastate jooksul noppinud “kirsse” vanalinna ning kesklinna korteriturult. Kokku olen neid noppinud sadakond, enamasti hurmava ajalooga majades. Aga narr oleks teile tulla rääkima, et näete, toimetan muuseas ajaloolise kinnisvaraga. Balti aadli majad olid püsti kaua enne meie sündi. Juurde neid ei ehitata, sestap hinnad muudkui tõusevad.

Point on muus: kujundasin kinnisvara turvaliseks tuluallikaks, mida pank kõrgelt hindab. Pankadega suhtlus, eriti nende ees sõnapidamine, on kuldvõti. Mõnikord ostsin parunite ja vonnide maju üldse ilma omakapitalita: sissemaksu laenasin ühelt pangalt, laenu andis teine pank. Finantsromantikuna võtan kinnistutele lopsakaid laene, et laiendada oma põhibisnist. Ega pangad üldiselt ei oska hinnata digitaalseid infofirmasid, mis on mu eriala.

Kirjutan “sadakond korterit”, sest koos Anne Luige ja Epp Luigega (meie firmaga Lind Living) ehitame, restaureerime ja müüme kortereid jooksvalt. Täna käib ehitus Tartus Lutsu tn barokkmajas ja Tallinnas Kentmanni tänaval, mis on muuhulgas kandnud ka Hermann Göringi, Konstantin Pätsi ja Jaan Kreuksi nime.

Kümme aastat tagasi tegin analüüsi, mis mind üllatas. Nimelt välismaa firmad, kes Eestis ajakirjandust tegid (Äripäeva rootslased, TV3 Londoni omanikud ja Postimehe norrakad), ei soovinud omada hooneid, kus asusid nende toimetused. Aastakümnete jooksul on head konkurendid maksnud miljonite kaupa üüri siinsetele majaomanikele. Tõde on aga see, et meediale heitlikel aegadel oli nende majade omamine tegelikult lollikindlam äri kui meedia ise!

Arvutasin mis ma arvutasin, - mingit põhjust omaenda infofirmade üürivoogu kellelegi võõrale loovutada ma ei näe. Kontorite uuendamise laenud saavad kiiresti makstud, infoäris kõrgemale hüppamiseks saab kindla üürivoo peale kohemaid uut laenu võtta!

Räägingi selles videos kinnisvarast kui sularahaautomaadist. Sellist pealkirja kandis minu esinemine Kinnisvarafirmade Liidu aastakonverentsil. Head vaatamist - ja kohtume jahedamate ilmade aegu!