Ajaloost
  • Ennekõike on “A&A” hoidnud silma peal Aasia uuel kinol, eriti Jaapani anime’l, mida on imporditud järjepidevalt juba 15 aastat. Oluline suunanäitaja on festival läbi aegade olnud ka Ameerika indie-traditsiooni, mille näiteks PÖFF on jätnud pisut unarusse. Ei saa mööda ka vanadest filmimaadest, nagu Põhjamaad, Prantsusmaa, Inglismaa.
    Aga festivali eesmärk näib olevat leida mahlaseid delikatesse hoopis vähetuntud filmimaadest – Türgist, Iisraelist, Argentinast, Rumeeniast, Filipiinidelt. Kümme aastat tagasi olid Lõuna-Korea ja Jaapani filmid uudsed ja elamuslikud, praegu enam mitte nii väga. Nõnda juhtub, kui iga päev sushit süüa. Siis tahaks jälle vahelduseks kebabiputkast läbi astuda.
  • Sünnipäeva puhul võiks meenutada ka ajaloolist fakti, omamoodi kultuurisilda Helsingi festivali ja Tallinna vahel, mis pärineb aastast 1993. Soomes keelati Jörg Buttgereiti “Nekromant” ära, aga festival tõi selle hoopis Tallinna. Eha kino ette tulid professor Voldemar Kolga kihutusel tudengid filmi näitamise vastu protesteerima. Kolga kommenteeris Soome ajakirjanikule: “Sellise filmi näitamine on ohtlik inimese psühholoogilisele arengule. Eestlane ei peaks arvama, et kõik, mis tuleb välismaalt, on automaatselt hea. Peame kaitsma oma arvamust ja säilitama rahvuslikku uhkust.” Olid ajad.
  • ”Armastuse & Anarhia” külalisi läbi aastate: Ken Russell, John Woo, Gaspar Noé, Danny Boyle, Hanif Kureishi, Tilda Swinton, Catherine Breillat, Baz Luhrmann, Lukas Moodysson, Roy Andersson jpt.
  • 1988. aastal alustanud “Armastuse & Anarhia” festivali nimi pärineb Lina Wertmülleri filmist “Film di amore e anarcia” (1973).