Ei ole miskit öelda. Mats, mille Sex Pistols maailmale tagumikku virutas, oli ikka nii kõva, et maailma kannikas on briti huumori ja briti sotsialismi ühendusest sündinud värdja obadusest siiamaani valus. Kuninglikust perekonnast ma ei räägigi, vaevalt leidub peale Elizabeth II valitsejat, kellele on pühendatud mõnd nii vaimukat teotust kui “God Save The Queen”.
Mitu Sex Pistolsi plaati peaks ühel inimesel üldse olemas olema? Peaaegu kõik, arvan ma. Erinevalt näiteks Led Zeppelinist või biitlitest, kelle puhul võib pooled albumid rahumeeli vahele jätta. Aga kui siiski kompromissidele minna ning küsida, millise Pistolsi kogumiku peaks tavakodanik veel enne kooliaasta algust kindlasti soetama, siis ma soovitaks singlikogumikku kohe kindlasti. Need 14 hitti on ülikange kontsentraat, täiuslik essents, samas ka minimaalne kvantum Sex Pistolsit, mille puudumisel võib igaüks tõsimeeli arutama hakata kas või selle üle, kummal oli õigus, Tarandil või Ojulandil.
Vajalik ja hea plaat, ühesõnaga. 10

MART JUUR

Paul Oakenfold
“Bunkka”
(Perfecto)


Jah, lugematute stiilide sünni juures (house, baggy, trance) olnud Oakie’ on jõudnud alles debüütalbumini. Ja kah paras sigrimigri. Üldfiiling on suur lämmatav breikbiit, mis jaguneb veidi erinevateks alaliikideks: new age hippy shit (Perry Farrell, Hunter S. Thompson), kõle träänss ja tühi downtempo (Emiliana Torrini), ning hip-trip-shit-hop (Asher D, Tricky, aga eriti „Right Now“, ebakõlade filmiribal „Blade 2“ debüteerinud pala Ice Cube’iga). See muusika on tühi, üksluine elektroonika. Erutamiseks oleks vaja osavalt õigetesse kohtadesse paigutatud bassiurinaid. Sellisel kujul „Bunkka“ aga naha alla ei pääse. Päästa võiksid siis vähemalt vokaalikohad, kuid need on Paul valinud peamiselt sellised, mis mind isiklikult ka nende eneste plaatidel ärritavad.
On paar head lugu, aga ka need kõigest kloonid, mille jaoks pole vaja seda plaati osta: „Southern Suni“ sarnast uneleva naisvokaaliga progressive’it on täis ansambli Way Out West debüüt aastast 1997, ansambli Crazy Town mehe Shifty Shellschocki räpitud „Starry Eyed Surprise“ on „Butterfly: osa 2“.
Aga ameeriklased, kes jumaldasid Oakenfoldi „Swordfishi“ soundtrack’i ja DJ-seeria plaate, petab kindlasti veel korra ära. 3
MÄRT MILTER